TEKST: Bonjour.kolumnist
DATUM OBJAVE: 28.3.2022.
Postoji neki poseban šarm u pregledavanju putopisa i promatranju tako popularnih destinacija kroz kameru zaljubljenika u umjetnost, avanturu i fantastičnu hranu.
Ensar je netko s kim možemo satima razgovarati o kosi, kreativnosti, estetici i malim svakodnevnim temama. Kada smo saznali da je svoju adresu u Sarajevu i salon Hair with character na neko vrijeme zamjenio američkom i krenuo u pustolovinu zvanu istraživanje Kalifornije i djelomično Nevade, znali smo da želimo znati više detalja.
Punjenje baterija na Ensarov način značilo je sanjive fotografije kalifornijske klime, neodoljive pejzaže San Francisca i Los Angelesa, mnogo umjetnosti i ukusne hrane, ali i foto priču koja će vam uljepšati dan.
***
Prije nekih dvadeset godina kada sam prvi put čuo za društveni fenomen “summer of love” u tinejdžerskim buntovnim godinama, rodila se želja za posjetom San Francisca - tog fenomenalnog grada, utočišta za djecu cvijeća, slobodu izbora i sve one koji su spremni da sanjaju kalifornijski san.
Februara 2022. godine ostvario se i moj sarajevski san koji je nadmašio sva moja očekivanja jer je činio road trip po Kaliforniji dug 3 500 km. U pozadini se čula pjesma od Red Hot Chili Peppersa Californication, a ja sam već šetao Castrom, Mission Districtom, prelazio Golden Gate most i već znao da je San Francisco grad kojem se vraćaš…
Saznavši da se San Fran proteže na 50 brežuljaka najbitnije je bilo izabrati jedan od njih kako bi imali najljepšu sliku u glavi kada vas uhvati nostalgija za suncem, toplim vremenom i širinom koju vam pruža najdraži grad Janis Joplin.
Deset sati vožnje od San Francisca i stigavši u Las Vegas (Nevada) i grad koji živi 24/7, adrenalin vam kaže da morate sve obići odmah. Osim kockanja, koncerata i dobre zabave, Las Vegas ima odličan izbor restorana.
Moj izbor je bio restoran britanskog chefa Gordon Ramsaya koji je u odnosu na londonsku adresu nešto lošiji, ali vrijedan za posjetiti.
Svakako da sam iskušao sreću u jednoj od kockarnica, ali dobra hrana je uvijek moj prvi izbor.
Grad s energijom koja vas tjera da ostanete zauvijek tu je Palm Springs. Moderna arhitektura iz 60-tih godina daje vam osjećaj kao da se nalazite u nekom filmu - statua slavne Marilyn Monroe, kuće za odmor zvijezda iz vremena zlatnog Hollywooda, fenomenalni muzej moderne umjetnosti, mnogo galerija, restorana… Ako ostanete par dana imat ćete mogućnosti da posjetite i Palm Desert, Coachellu, Indian Wells...
Sljedeća destinacija je bila San Diego - najfiniji američki grad u kojem sam pored cool četvrti Little Italy i Balboa parka, morao vidjeti i otok Coronado. To je čuveni otok i još čuveniji hotel del Coronado u kojem su snimane scene za film Marilyn Monroe „Neki to vole vruće“. San Diego je nekada pripadao Meksiku pa samim tim se osjeti veliki utjecaj meksičke kulture, a tu je i sama granica sa Meksikom i gradić Tijuana.
Road trip po Kaliforniji zahtjeva vožnju Pacific coast highwayom te tako najbolje možete vidjeti svaki ćošak malih mjesta koji vas vode do grada anđela - Los Angelesa.
Predivni Proper hotel (Santa Monica) koji je enterijerski uredila Kelly Wearstler (najinstagramičnija arhitektica) bio je najbolji mogući izbor za dom narednih 5 dana.
Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica, Malibu su uspjeli da me podsjete na neke i zaboravljene filmove koji su se snimali na ulicama L.A.-a. Fenomenalni muzej moderne umjetnosti LACMA i Getty muzej su bili moje najbitnije turističke posjete u L.A.-u.
Kultni hotel The Beverly Hills nalazi se u blizini Rodeo drivea pa se može prošetati do njega kroz Sunset Boulevard i oduševiti se hortikulturom Kalifornije. U Santa Monici završava istorijska tura 66 koja kreće od Chicaga do Santa Monice i na predivnom Santa Monica Pieru možete vidjeti jedan od najpopularnijih znakova na kojem vas obavještavaju da ste došli do kraja route 66.
***
Foto: Ensar Dervišbegović
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!