Foto priča: Ensar Dervišbegović nas vodi na nešto drugačije putovanje kroz Kaliforniju - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Foto priča: Ensar Dervišbegović nas vodi na nešto drugačije putovanje kroz Kaliforniju

Tekst:

Bonjour.kolumnist

PUTOVANJA
29.3.2022.

Postoji neki poseban šarm u pregledavanju putopisa i promatranju tako popularnih destinacija kroz kameru zaljubljenika u umjetnost, avanturu i fantastičnu hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ensar je netko s kim možemo satima razgovarati o kosi, kreativnosti, estetici i malim svakodnevnim temama. Kada smo saznali da je svoju adresu u Sarajevu i salon Hair with character na neko vrijeme zamjenio američkom i krenuo u pustolovinu zvanu istraživanje Kalifornije i djelomično Nevade, znali smo da želimo znati više detalja.
Punjenje baterija na Ensarov način značilo je sanjive fotografije kalifornijske klime, neodoljive pejzaže San Francisca i Los Angelesa, mnogo umjetnosti i ukusne hrane, ali i foto priču koja će vam uljepšati dan.

***

Prije nekih dvadeset godina kada sam prvi put čuo za društveni fenomen “summer of love” u tinejdžerskim buntovnim godinama, rodila se želja za posjetom San Francisca - tog fenomenalnog grada, utočišta za djecu cvijeća, slobodu izbora i sve one koji su spremni da sanjaju kalifornijski san.

 Februara 2022. godine ostvario se i moj sarajevski san koji je nadmašio sva moja očekivanja jer je činio road trip po Kaliforniji dug 3 500 km. U pozadini se čula pjesma od Red Hot Chili Peppersa Californication, a ja sam već šetao Castrom, Mission Districtom, prelazio Golden Gate most i već znao da je San Francisco grad kojem se vraćaš…
Saznavši da se San Fran proteže na 50 brežuljaka najbitnije je bilo izabrati jedan od njih kako bi imali najljepšu sliku u glavi kada vas uhvati nostalgija za suncem, toplim vremenom i širinom koju vam pruža najdraži grad Janis Joplin.

 Deset sati vožnje od San Francisca i stigavši u Las Vegas (Nevada) i grad koji živi 24/7, adrenalin vam kaže da morate sve obići odmah. Osim kockanja, koncerata i dobre zabave, Las Vegas ima odličan izbor restorana.

 Moj izbor je bio restoran britanskog chefa Gordon Ramsaya koji je u odnosu na londonsku adresu nešto lošiji, ali vrijedan za posjetiti.

 Svakako da sam iskušao sreću u jednoj od kockarnica, ali dobra hrana je uvijek moj prvi izbor.

Grad s energijom koja vas tjera da ostanete zauvijek tu je Palm Springs. Moderna arhitektura iz 60-tih godina daje vam osjećaj kao da se nalazite u nekom filmu - statua slavne Marilyn Monroe, kuće za odmor zvijezda iz vremena zlatnog Hollywooda, fenomenalni muzej moderne umjetnosti, mnogo galerija, restorana… Ako ostanete par dana imat ćete mogućnosti da posjetite i Palm Desert, Coachellu, Indian Wells...

 Sljedeća destinacija je bila San Diego - najfiniji američki grad u kojem sam pored cool četvrti Little Italy i Balboa parka, morao vidjeti i otok Coronado. To je čuveni otok i još čuveniji hotel del Coronado u kojem su snimane scene za film Marilyn Monroe „Neki to vole vruće“. San Diego je nekada pripadao Meksiku pa samim tim se osjeti veliki utjecaj meksičke kulture, a tu je i sama granica sa Meksikom i gradić Tijuana.

 Road trip po Kaliforniji zahtjeva vožnju Pacific coast highwayom te tako najbolje možete vidjeti svaki ćošak malih mjesta koji vas vode do grada anđela - Los Angelesa.

 Predivni Proper hotel (Santa Monica) koji je enterijerski uredila Kelly Wearstler (najinstagramičnija arhitektica) bio je najbolji mogući izbor za dom narednih 5 dana.

 Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica, Malibu su uspjeli da me podsjete na neke i zaboravljene filmove koji su se snimali na ulicama L.A.-a. Fenomenalni muzej moderne umjetnosti LACMA i Getty muzej su bili moje najbitnije turističke posjete u L.A.-u.

 Kultni hotel The Beverly Hills nalazi se u blizini Rodeo drivea pa se može prošetati do njega kroz Sunset Boulevard i oduševiti se hortikulturom Kalifornije. U Santa Monici završava istorijska tura 66 koja kreće od Chicaga do Santa Monice i na predivnom Santa Monica Pieru možete vidjeti jedan od najpopularnijih znakova na kojem vas obavještavaju da ste došli do kraja route 66.

 

***
Foto: Ensar Dervišbegović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno