Zarka House: Jahorina je obogaćena upečatljivom kreacijom arhitektonskog studia Fo4a - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zarka House: Jahorina je obogaćena upečatljivom kreacijom arhitektonskog studia Fo4a

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
14.11.2023.

U srcu Jahorine, okružena smirujućim tonovima prirode, ističe se nekonvencionalna crna rezidencija koja se suprotstavlja običnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Arhitektonski studio Fo4a (o čijem smo jedinstvenom dizajnu već pisali) još je jednom svojom kreacijom pokazao sklonost estetici koja iskače iz okvira svakodnevice, predstavljajući unikatan i odvažan dizajn kroz Zarka house. Kombinacija raskošnog zelenila kojim je okupana Jahorina i kuće izrađene od tamnog metala i cigle, donosi dinamičnu igru kontrastnih tonova, ali i oštrih linija zdanja u suprotnosti s fluidnim i zaobljenim linijama prirode.
Rezultat? Arhitektonska kreacija koja zasigurno ne može proći neopaženo. Moderna kuća prožeta prirodnim elementima koji ju dovode u harmoniju s okruženjem, uz unutrašnjost koja svojim cozy ugođajem prkosi modernoj i pomalo avangardnoj vanjštini.

Zarka House krije 4 stana kroz čiji se interijer provlače topli tonovi drva u kontrastu s modernim, minimalističkim namještajem i par tradicionalnih detalja poput tepiha koji na svojoj površini nosi boje jeseni. Dodir topline i unikatnosti daju i svijetlo plavi detalji poput vrata i kuhinje te sofa u zagasitoj zelenoj nijansi, koja unosi raskoš prirode u interijer. Poveznicu između ta dva svijeta, tradicije i urbanizma, čine drvene terase koje vas pozivaju na ispijanje prve kave na mjestu gdje su pomirene suprotnosti.
Svoj pogled na ovu jedinstvenu kreaciju s nama je podijelio i arhitekt Armin Mešić.

"Ova arhitektonska kreacija na Jahorini oličenje je delikatnog balansa između forme i funkcije. Četiri stana, neprimetno integrisana u elegantnu fasadu od tamnog metala i cigle, označavaju suštinski sklad između estetike i praktičnosti. Drvene terase ne samo da pružaju toplinu, već i uspostavljaju spokojnu vezu s prirodnim okruženjem.

Kuća je zamišljena kao odraz spokoja i profinjenosti, pružajući svojim stanarima osjećaj intimnosti i sigurnosti. Kroz pedantan dizajn, kuća optimizuje iskorišćenost prostora, prateći blagi protok prirodnog svetla i unoseći harmoniju u svaki detalj.
Svaki element je promišljeno osmišljen, odražavajući suštinu arhitektonske umjetnosti i nauke. Predstavlja proizvod kontemplacije pretočene u opipljivu stvarnost, prikazujući osnovne principe arhitekture. Njegova ljepota proizlazi ne samo iz oblikovanja materijala već i iz pažljivog pristupa svakom arhitektonskom aspektu."Pogledajte još fotografija


* * *
Foto: Dorado Photography

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno