Fo4a je stvorio magiju u još jednom stanu u Sarajevu! Znamo detalje uređenja. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Fo4a je stvorio magiju u još jednom stanu u Sarajevu! Znamo detalje uređenja.

Tekst:

Nevena Divčić

INTERIJERI
18.10.2023.

Prostran, topao, elegantan i osvijetljen. To je zaključak koji steknete pri prvom pogledu na ovaj stan i dovoljan je da se poželite teleportirati u isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stan je smješten u srcu Sarajeva, u zgradi iz perioda Austro - Ugarske i namijenjen je za četveročlanu porodicu. Prema riječima dizajnera iz tima Fo4a arhitektonskog studija pilikom dizajniranja pristup projektu je bio "spoj suvremenog stila s klasičnim elementima, obogaćen minimalističkim pristupom"Kombinacija svijetlih boja, bijele i bež dobija poseban šarm u kombinaciji s minimalističkim dizajnom drvenog namještaja i boje drveta koja se u ovaj prostor stapa umjesto da odvlači pažnju s glavnih aktera: svjetla i elegancije. Detalji koji posebno privlače pažnju prilikom pogleda na ovaj stan su štukature na zidovima, lukovi oko prozora i visoki plafoni koji su ujedno bili i jedan od izazova prilikom uređenja stana. 
"Naša inspiracija za ovaj projekt proizlazi iz fascinacije svjetlom. Veliki prozori omogućavaju obilje prirodnog svjetla da ulazi u prostor, stvarajući svijetlu i prozračnu atmosferu. Pažljivo postavljena linijska rasvjeta dodatno ističe arhitektonske detalje i stvara ugodan ambijent za boravak i opuštanje. Proces stvaranja ovog stana nije bio bez izazova. Susreli smo se s potrebom za sanacijom međuspratne konstrukcije, posebno poda. Ova karakteristika starijih zgrada često predstavlja izazov, ali smo ga uspješno savladali koristeći visokokvalitetne materijale i stručno znanje. Visoki stropovi također su bili izazov, no implementacijom infracrvenih panela na stropu uspjeli smo učinkovito zagrijati prostor, uz istovremenu uštedu energije." - otkrio nam je Armin iz Fo4a studija.
"Jedan od najimpresivnijih elemenata stana je izuzetan ulaz s prozorima koji pružaju pogled prema dnevnom boravku i parku izvana. Ova karakteristika ne samo da donosi obilje prirodnog svjetla, već i povezuje unutrašnji i vanjski prostor, stvarajući harmoničan ambijent."  - dodao je Armin.

Harmoniji ovog prostora doprinosi i činjenica da prostorijama vlada sklad koji proizilazi iz iste inspiracije i stila u svakoj prostoriji. Svjetlo je glavni akter i inspiracija u svim prostorijama stana. Kuhinja, kupatilo, spavaća soba, dnevni boravak i radna soba su uvezani u jednaku minimalističku priču s toplim bojama koje unose karakter u ovaj dizajn.

 

* * *
Foto: Dorado Photography

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno