TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.8.2016.
Cafe pekarna Mrvica otvorena je u proljeće 2015.godine i već tada, postala je jedna od omiljenih sarajevskih adresa za duga druženja s prijateljima, ukusan doručak, užinu ili poslovne sastanke. Kako i sami kažu, uz ukusna jela sve ide mnogo lakše, brže, jednostavnije, a to je upravo ono po čemu se Mrvica istaknula među sličnim ugostiteljskim objektima.
U pekarnoj Mrvica svakako biste trebali isprobati njihovu gurmansku kavu uz koju dobivate i pet minijaturnih kolača, a voljet ćete i njihove sokove od prirodnog voća, bogatu ponudu kolača, sladoleda, peciva i doručke. Upravo su doručci posebna priča i glavni razlog zašto se ujutro u Mrvici traži bar stolica (ako već nema slobodnog stola) više. Ma može i „s nogu“, samo da je iz Mrvice, često ćete čuti ukoliko se nađete u njihovom objektu na adresi Paromlinska 53h u Sarajevu. Upravo smo zbog toga svratili u ugodan ambijent popularne sarajevske pekarnice i zamolili nam da nam otkriju svoje favorite za zdrav, nutricionistički balansiran i ukusan doručak.
***
Za doručak s jajima – popularnu tavicu, ipak trebate stol. Ovo je doručak čiji miris vraća u djetinjstvo kada su nam bake servirale pečena jaja u istoj posudi u kojoj su se pekla. Bez tanjura. Minijaturna tavica s „jajima na oko“, korpica s pet različitih vrsta peciva te listići šunke i sira, vraćaju boje prohujalog djetinjstva. Vratite ih.

U Mrvici se prema mišljenjima mnogih prave najvazdušastiji omleti na svijetu. Posluženi sa svježom sezonskom salatom i pecivom po izboru, idealna je za one koji vole brzinski doručak koji se pojede za čas, taman koliko traje pauza na poslu.

Za one koji vole sve i svašta, koje ne zadovoljava samo jedan okus već žele „svega“, mini/midi/maxi je pravi izbor za doručak ili lagani obrok nakon posla, znate ono dugo vrijeme do večere. Listovi sira, šunke, minijaturna pakiranja džema i maslaca, nekoliko komada salate i razna peciva. Tako je prosto zaboraviti na brojanje kalorija.


Kuc-kuc... Pa opet kuc-kuc... Tvrdo ili meko kuhana jaja (kako tko voli nek' izvoli) uz šunku, salatu i prhki kruh, izbor je za one koji dvije sreće grabe – naše drage ranoranioce.


A sada malo o onim doručcima „s nogu“. Ne trebate stol, možete se smjestiti pored šanka ili zamoliti da vam ga spakiraju za ponijeti. Izbor je ogroman, u Mrvici ima svega – od sendviča s tunom, piletinom, lososom, a nisu zaboravili ni vegetarijance. Jesmo li već napomenuli da su oni uvijeni u domaća peciva, bez aditiva? I tu možete birati, želite li pecivo od crnog, bijelog ili kukuruznog brašna.


Za one koji vode i vole zdrav život, u Mrvici pripremaju salate – čudesne mješavine boja, mirisa, okusa... Piletina marinirana u medu i susamu osnova je Mrvica salate, najtraženije salate u ponudi. Blagi okus jednog od najpoznatijih svjetskih sireva, čuvene mozzarele, obogaćen je cherry paradajzom, zelenom salatom, bosiljkom i peršunom. U kombinaciji čine Casprese salatu koju morate, ali baš morate probati. Za one koji vole malo tradicionalnije okuse, preporučujemo Cezar i Tuna salatu.

Kolači su domaći, s domaćim kremama pravljenim po tradicionalnim recepturama. Ima tu svega, od starinskog sutlijaša u modernom ruhu sa šumskim voćem, američkih pita od čokolade i kajsija, čuvenog francuskog opera kolača, korpica s voćem i još mnogo toga. I da, postoji posebna ponuda slastica za dijabetičare – bez šećera.
Kada sve probate i krenete kući, u uglu Mrvice je pult sa pecivima. Kroasani, razne vrste kiflica, francuski kruh i naš favorit – kruh od pur-pur pšenice s mrkvom.
Foto: Pekarna Mrvica
TEKST: Adelisa Mašić
Nakon jučerašnjeg dana koji je bio rezervisan za kreativnost i pravljenje vijenca, 8. dan Bonjour Edit izazova vraća nas u kuhinju, ali bez komplikacija i bez puno posuđa.
Danas pravimo brzi desert. Onaj koji se sprema u par koraka, bez pečenja, bez čekanja i bez razmišljanja o kalorijama. Samo mala slatka pauza, bez stresa i bez grižnje savjesti.
Tiramisu je savršen izbor: poznat, lagan i uvijek dobra ideja, ali u verziji bez jaja, koja je jednostavnija za pripremu. Ovo je desert za trenutke kada ti se jede nešto slatko, ali ne želiš provesti sat vremena u kuhinji. Ili kada želiš počastiti sebe ili goste, nečim provjerenim, a brzina je prioritet.
Tiramisu bez jaja – gotov za 10 minuta
Sastojci:
200 g piškota
250 g mascarpone sira
3 dl slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
2 dl jake crne kafe
1 dl ruma (po želji)
kakao u prahu
Priprema:
Mascarpone sjedinite sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku kremu. Slatko vrhnje posebno istucite u čvrst šlag i lagano ga, ručno, umiješajte u mascarpone.
Foto: @vogue_cafe__
U posebnoj posudi pomiješajte kafu i rum. Piškote kratko umačite u tu mješavinu i slažite ih na dno posude ili kalupa. Preko prvog sloja piškota rasporedite polovinu kreme, zatim ponovite postupak s još jednim slojem piškota i završite ostatkom kreme. Površinu poravnajte i obilno pospite kakaom.
Foto: @vogue_cafe__
Tiramisu možete staviti u frižider na nekoliko sati kako bi se stegao, ali ako nemate strpljenja, sasvim je u redu uživati u njemu i ranije, više “na kašiku” nego za rezanje.
Mali ritual dana
Dan 8 nije o savršenom desertu, nego o tome da sebi dozvoliš nešto slatko bez osjećaja da si 'pretjerala'. Brzi recepti imaju tu prednost da ne traže planiranje, samo odluku.
Ako želiš, zabilježi današnji trenutak u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija deserta, kuhinjskog pulta ili samo bilješka da si danas sebi napravila mali slatki predah sasvim je dovoljna.
I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.
Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!
Foto: @vogue_cafe__
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!