TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.8.2016.
Cafe pekarna Mrvica otvorena je u proljeće 2015.godine i već tada, postala je jedna od omiljenih sarajevskih adresa za duga druženja s prijateljima, ukusan doručak, užinu ili poslovne sastanke. Kako i sami kažu, uz ukusna jela sve ide mnogo lakše, brže, jednostavnije, a to je upravo ono po čemu se Mrvica istaknula među sličnim ugostiteljskim objektima.
U pekarnoj Mrvica svakako biste trebali isprobati njihovu gurmansku kavu uz koju dobivate i pet minijaturnih kolača, a voljet ćete i njihove sokove od prirodnog voća, bogatu ponudu kolača, sladoleda, peciva i doručke. Upravo su doručci posebna priča i glavni razlog zašto se ujutro u Mrvici traži bar stolica (ako već nema slobodnog stola) više. Ma može i „s nogu“, samo da je iz Mrvice, često ćete čuti ukoliko se nađete u njihovom objektu na adresi Paromlinska 53h u Sarajevu. Upravo smo zbog toga svratili u ugodan ambijent popularne sarajevske pekarnice i zamolili nam da nam otkriju svoje favorite za zdrav, nutricionistički balansiran i ukusan doručak.
***
Za doručak s jajima – popularnu tavicu, ipak trebate stol. Ovo je doručak čiji miris vraća u djetinjstvo kada su nam bake servirale pečena jaja u istoj posudi u kojoj su se pekla. Bez tanjura. Minijaturna tavica s „jajima na oko“, korpica s pet različitih vrsta peciva te listići šunke i sira, vraćaju boje prohujalog djetinjstva. Vratite ih.

U Mrvici se prema mišljenjima mnogih prave najvazdušastiji omleti na svijetu. Posluženi sa svježom sezonskom salatom i pecivom po izboru, idealna je za one koji vole brzinski doručak koji se pojede za čas, taman koliko traje pauza na poslu.

Za one koji vole sve i svašta, koje ne zadovoljava samo jedan okus već žele „svega“, mini/midi/maxi je pravi izbor za doručak ili lagani obrok nakon posla, znate ono dugo vrijeme do večere. Listovi sira, šunke, minijaturna pakiranja džema i maslaca, nekoliko komada salate i razna peciva. Tako je prosto zaboraviti na brojanje kalorija.


Kuc-kuc... Pa opet kuc-kuc... Tvrdo ili meko kuhana jaja (kako tko voli nek' izvoli) uz šunku, salatu i prhki kruh, izbor je za one koji dvije sreće grabe – naše drage ranoranioce.


A sada malo o onim doručcima „s nogu“. Ne trebate stol, možete se smjestiti pored šanka ili zamoliti da vam ga spakiraju za ponijeti. Izbor je ogroman, u Mrvici ima svega – od sendviča s tunom, piletinom, lososom, a nisu zaboravili ni vegetarijance. Jesmo li već napomenuli da su oni uvijeni u domaća peciva, bez aditiva? I tu možete birati, želite li pecivo od crnog, bijelog ili kukuruznog brašna.


Za one koji vode i vole zdrav život, u Mrvici pripremaju salate – čudesne mješavine boja, mirisa, okusa... Piletina marinirana u medu i susamu osnova je Mrvica salate, najtraženije salate u ponudi. Blagi okus jednog od najpoznatijih svjetskih sireva, čuvene mozzarele, obogaćen je cherry paradajzom, zelenom salatom, bosiljkom i peršunom. U kombinaciji čine Casprese salatu koju morate, ali baš morate probati. Za one koji vole malo tradicionalnije okuse, preporučujemo Cezar i Tuna salatu.

Kolači su domaći, s domaćim kremama pravljenim po tradicionalnim recepturama. Ima tu svega, od starinskog sutlijaša u modernom ruhu sa šumskim voćem, američkih pita od čokolade i kajsija, čuvenog francuskog opera kolača, korpica s voćem i još mnogo toga. I da, postoji posebna ponuda slastica za dijabetičare – bez šećera.
Kada sve probate i krenete kući, u uglu Mrvice je pult sa pecivima. Kroasani, razne vrste kiflica, francuski kruh i naš favorit – kruh od pur-pur pšenice s mrkvom.
Foto: Pekarna Mrvica
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!