TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 22.8.2016.

Cafe pekarna Mrvica otvorena je u proljeće 2015.godine i već tada, postala je jedna od omiljenih sarajevskih adresa za duga druženja s prijateljima, ukusan doručak, užinu ili poslovne sastanke. Kako i sami kažu, uz ukusna jela sve ide mnogo lakše, brže, jednostavnije, a to je upravo ono po čemu se Mrvica istaknula među sličnim ugostiteljskim objektima.

U pekarnoj Mrvica svakako biste trebali isprobati njihovu gurmansku kavu uz koju dobivate i pet minijaturnih kolača, a voljet ćete i njihove sokove od prirodnog voća, bogatu ponudu kolača, sladoleda, peciva i doručke. Upravo su doručci posebna priča i glavni razlog zašto se ujutro u Mrvici traži bar stolica (ako već nema slobodnog stola) više. Ma može i „s nogu“, samo da je iz Mrvice, često ćete čuti ukoliko se nađete u njihovom objektu na adresi Paromlinska 53h u Sarajevu. Upravo smo zbog toga svratili u ugodan ambijent popularne sarajevske pekarnice i zamolili nam da nam otkriju svoje favorite za zdrav, nutricionistički balansiran i ukusan doručak. 

***

Za doručak s jajima – popularnu tavicu, ipak trebate stol. Ovo je doručak čiji miris vraća u djetinjstvo kada su nam bake servirale pečena jaja u istoj posudi u kojoj su se pekla. Bez tanjura. Minijaturna tavica s „jajima na oko“, korpica s pet različitih vrsta peciva te listići šunke i sira, vraćaju boje prohujalog djetinjstva. Vratite ih.

pekarna mrvica eggdorucak4

U Mrvici se prema mišljenjima mnogih prave najvazdušastiji omleti na svijetu. Posluženi sa svježom sezonskom salatom i pecivom po izboru, idealna je za one koji vole brzinski doručak koji se pojede za čas, taman koliko traje pauza na poslu.

pekarnamrvica omlet

Za one koji vole sve i svašta, koje ne zadovoljava samo jedan okus već žele „svega“, mini/midi/maxi je pravi izbor za doručak ili lagani obrok nakon posla, znate ono dugo vrijeme do večere. Listovi sira, šunke, minijaturna pakiranja džema i maslaca, nekoliko komada salate i razna peciva. Tako je prosto zaboraviti na brojanje kalorija.

pekarna mrvica maxidorucak

pekarna mrvica minidorucak

Kuc-kuc... Pa opet kuc-kuc... Tvrdo ili meko kuhana jaja (kako tko voli nek' izvoli) uz šunku, salatu i prhki kruh, izbor je za one koji dvije sreće grabe – naše drage ranoranioce.

pekarna mrvica eggdorucak

pekarna mrvica eggdorucak3

A sada malo o onim doručcima „s nogu“. Ne trebate stol, možete se smjestiti pored šanka ili zamoliti da vam ga spakiraju za ponijeti. Izbor je ogroman, u Mrvici ima svega – od sendviča s tunom, piletinom, lososom, a nisu zaboravili ni vegetarijance. Jesmo li već napomenuli da su oni uvijeni u domaća peciva, bez aditiva? I tu možete birati, želite li pecivo od crnog, bijelog ili kukuruznog brašna.

pekarnamrvica 6
pekarnamrvica deluxe2

Za one koji vode i vole zdrav život, u Mrvici pripremaju salate – čudesne mješavine boja, mirisa, okusa... Piletina marinirana u medu i susamu osnova je Mrvica salate, najtraženije salate u ponudi. Blagi okus jednog od najpoznatijih svjetskih sireva, čuvene mozzarele, obogaćen je cherry paradajzom, zelenom salatom, bosiljkom i peršunom. U kombinaciji čine Casprese salatu koju morate, ali baš morate probati. Za one koji vole malo tradicionalnije okuse, preporučujemo Cezar i Tuna salatu.

pekarnamrvica fitness dorucak

Kolači su domaći, s domaćim kremama pravljenim po tradicionalnim recepturama. Ima tu svega, od starinskog sutlijaša u modernom ruhu sa šumskim voćem, američkih pita od čokolade i kajsija, čuvenog francuskog opera kolača, korpica s voćem i još mnogo toga. I da, postoji posebna ponuda slastica za dijabetičare – bez šećera.

Kada sve probate i krenete kući, u uglu Mrvice je pult sa pecivima. Kroasani, razne vrste kiflica, francuski kruh i naš favorit – kruh od pur-pur pšenice s mrkvom.



Foto: Pekarna Mrvica


Bonjour

Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte

TEKST: Adelisa Mašić

Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte

Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.

U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.

 



Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.

 



Croissant: simbol francuskog jutra  

Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.

 



Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.

 



Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja  

Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.

 



Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.

 



Tarte Tatin: čarolija od jabuka  

Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.

 



Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.

 



Éclair: desert koji se jede pogledom  

Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.

 



Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.

 



Macarons – francuski klasik s modernim twistom  

Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti. 

 



Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.

 

 


Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.

 



Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.

Foto: @lise_frt


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!