TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 10.9.2020.
Treći Međunarodni Festival savremene žene održat će se ove godine od 08. do 11.10. u Tuzli. Blizu 80 govornica, moderatora i moderatorica, umjetnica iz čitavog svijeta učinit će i ovaj Festival posebnim.
Festival savremene žene povezuje i podržava sve uspješne priče Bosne i Hercegovine, regije i svijeta ali i ciljano motiviše mlade žene.
Do sada je ugostio više od 500 govornica koje su podijelile svoja iskustva i inspirisale mnoge mlade ljude.
Festival je kreiran kao platforma otvorenog dijaloga čiji alati su odlučni i inspirativni govori najuspješnijih dama regije, ali i svijeta. Kroz teme života od politike i ekonomije preko kulture, medija, biznisa do svijeta društvenih mreža, slavimo uspjeh i motivišemo.
Treći Festival imat će dijelom drugačiju formu, ali će se fizički organizirati u Tuzli uz poštivanje epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuka.
Direktorica Festivala savremene žene, Edina Selesković prokomentirala je zašto je važno da se ovogodišnji Festival održi:
„Misija Festivala savremene žene koja predstavlja vodilju u svemu što radimo, a posebno u danima Festivala se nije promijenila. Štaviše, mislim da je postala bitnija u vremenu u kojem živimo. Nismo htjeli da propustimo održavanje Festivala ove godine jer mislimo da nam svima Festival treba. Trebamo čuti pozitivne priče, vidjeti pozitivne primjere i trebamo dokazati da se i pored pandemije život nastavlja. Mi ćemo u toku Festivala poštovati sve preporuke i sve mjere koje su određene u tom momentu na našem teritoriju. Mi smo odlučili da online verzija jednostavno ne ispunjava našu želju i cilj Festivala već je potrebno da naše govornice i učesnice na neki način osjete pozitivnu energiju po kojoj je Festival poznat.“
Edina je otkrila i po čemu će to ovogodišnji Festival biti drugačiji:
„Mi smo odlučili da probamo nešto drugačije, da napravimo nešto što zaista i pored svih mjera i svih ograničenja predstavlja jednu interesantnu priču. Radi se o hibridnom obliku Festivala. Mi ćemo imati govornice iz desetak zemalja ove godine. Niti od jedne govornice nismo tražili da putuje i prelazi granicu. Govornice koje su van Bosne i Hercegovine s nama će biti online dok će one koje su unutar granica Bosne i Hercegovine doći u Tuzlu i biti fizički s nama. Međutim, online i offline predstavljanje ćemo kombinovati zajedno tako da će naše govornice koje se uključuju online biti prezentirane pred publikom u dvorani uz poštovanje svih mjera. Ograničili smo druženja, after party okupljanja, smanjili smo broj dešavanja van konferencijskog dijela Festivala, ali ćemo i dalje uspjeti prezentovati i umjetnice i kulturna dešavanja koja smo zamislili samo u prilagođenom obliku.“
Dio liste s ovogodišnjim govornicama pogledajte ovdje, a na stranicama Festivala uskoro će podijeliti i sve detalje o registraciji za ovaj događaj.
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!