Ovaj skriveni vodopad nalazi se na bh.planini i odlična je opcija za vikend izlet - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ovaj skriveni vodopad nalazi se na bh.planini i odlična je opcija za vikend izlet

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
30.10.2022.

Zahvaljujući razglednicama s ovog mjesta, vodopadi sve više zaokupljaju pažnju turista, planinara i ribolovaca, a ukoliko stijene dozvoljavaju, česta su meta i alpinističkih poduhvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedno prekrasno mjesto u prirodi koje zasigurno vrijedi posjetiti i vidjeti uživo jesu i Veliki i Mali vodopad na rijeci Ilomskoj, podno planine Vlašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova bajkovita, prirodna atrakcija skrila se u kanjonu rijeke Ilomska koja je pritoka Ugra, na putu Travnik-Skender Vakuf/Kneževo.

Veliki vodopad ima visinu oko 40 metara, dok postoji i manji koji jednako budi znatiženju posjetitelja. Nalaze se na visini od 750 i 780 metara. Njima se pridružuje i nekoliko slapova u gornjem i srednjem toku rijeke.

Dva tunela povezana mostićem presijecaju kanjon rijeke Ilomske i kroz njih prolazite na putu do Velikog i Malog vodopada.

U zimskim mjesecima vodopad izgleda posebno veličanstvno jer je zaleđen a ljeti je odlično mjesto na kojem se možete rashladiti i osvježiti. Zamislite samo zvuk šuštanja i svježinu vode koja pada.

***

Naslovna fotografija: @emir_alomerovic
Tekst: Ana Bošnjak 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno