TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 30.8.2023.

Vino ima moć da nam popravi okus hrane i raspoloženje, a ako je vjerovati popularnoj izreci, može iz svakoga izvući istinu.


Je li vam se nekada dogodilo da na nekom druženju, dok svi ispijate po čašu vina, šutljivo stojite po strani ne znajući što dodati dok komentiraju tek otvorenu bocu? Ne brinite, sigurni smo da niste jedini jer se mnogi izgube u moru informacija o vinima.

Mi vam danas donosimo kratki pregled osnova. Uz njih ćete idući put malo samouvjerenije moći izraziti svoje mišljenje i dodati par komentara koji ne završavaju konstatacijom da je vino jednostavno crno ili bijelo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cooper's Hawk (@chwinery)



Vrste vina prema boji

Počet ćemo od najlakšeg i vina podijeliti u kategorije prema boji. Crna vina se rade od tamnog grožđa i kože istoga, od koje poprime boju i obično imaju puniji i bogatiji okus od bijelog vina. Okusi variraju od voćnih i laganih do snažnih i robusnijih. Ovo su neke od najpoznatijih sorti crnog vina:

  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Pinot Noir
  • Syrah

Bijela vina obično imaju svježije okuse, od osvježavajućih citrusnih do kremastih i nježnih tonova. Neke od poznatijih vrsta su:

  • Chardonnay
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Muškat vina

Rosé vina se rade od crnog grožđa, ali su nešto kraće u kontaktu s obojenom kožom grožđa što rezultira nježnom ružičastom nijansom. Ova vina variraju od suhih do slatkih okusa i često imaju osvježavajuće voćne i cvjetne note. Najčešće vrste su:

  • Suhi Rosé
  • Bijeli Zinfandel
  • Rosé šampanjac

     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fowles Wine (@fowles_wine)



Druga kategorija po kojoj možete razlikovati vina (i barem zvučati kao poznavatelj na prvu) su razlike poput kiselih i slatkih vina, ali i onih u kojima prevladava cvjetna, voćna ili začinska aroma. Testirajte razna vina i s vremenom će vaše osjetilo okusa znati točno odrediti koja aroma se najviše ističe.

Kada to savladate, bit će vam puno lakše odrediti koje jelo se idealno sljubljuje s kojom vrstom vina, a mi vam danas donosimo kombinacije koje se najviše vole.


Cabernet Sauvignon

Vino koje se idealno kombinira s jačom i začinjenom hranom, mesom i nešto težim vrstama sira.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Konoba Fakin (@konobafakin)



Merlot i Chardonnay

Obožavat ćete ga u paru s tjesteninom, piletinom i drugim laganim talijanskim delicijama.

 

 


Muškat vina

Desertno vino koje će biti idealna pratnja slasticama zbog svojih osvježavajućih voćnih i cvjetnih aroma.

 



Za kraj ćemo vam samo poželjeti puno zabave prilikom upoznavanja s ovim osnovnim vrstama vina i preporučiti posjet vinarijama u kojima možete sve iz teksta naučiti uživo. Cheers!

* * *
Naslovna fotografija: @gab.lobo


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!