Bonjour.vodič: Naučite ove osnove i spremni ste za iduće druženje uz vino - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.vodič: Naučite ove osnove i spremni ste za iduće druženje uz vino

Tekst:

Arijana Bošnjak

GOURMET
23.9.2023.

Vino ima moć da nam popravi okus hrane i raspoloženje, a ako je vjerovati popularnoj izreci, može iz svakoga izvući istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Je li vam se nekada dogodilo da na nekom druženju, dok svi ispijate po čašu vina, šutljivo stojite po strani ne znajući što dodati dok komentiraju tek otvorenu bocu? Ne brinite, sigurni smo da niste jedini jer se mnogi izgube u moru informacija o vinima.

Mi vam danas donosimo kratki pregled osnova. Uz njih ćete idući put malo samouvjerenije moći izraziti svoje mišljenje i dodati par komentara koji ne završavaju konstatacijom da je vino jednostavno crno ili bijelo.

 



Vrste vina prema boji

Počet ćemo od najlakšeg i vina podijeliti u kategorije prema boji. Crna vina se rade od tamnog grožđa i kože istoga, od koje poprime boju i obično imaju puniji i bogatiji okus od bijelog vina. Okusi variraju od voćnih i laganih do snažnih i robusnijih. Ovo su neke od najpoznatijih sorti crnog vina:

  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Pinot Noir
  • Syrah

Bijela vina obično imaju svježije okuse, od osvježavajućih citrusnih do kremastih i nježnih tonova. Neke od poznatijih vrsta su:

  • Chardonnay
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Muškat vina

Rosé vina se rade od crnog grožđa, ali su nešto kraće u kontaktu s obojenom kožom grožđa što rezultira nježnom ružičastom nijansom. Ova vina variraju od suhih do slatkih okusa i često imaju osvježavajuće voćne i cvjetne note. Najčešće vrste su:

  • Suhi Rosé
  • Bijeli Zinfandel
  • Rosé šampanjac

     



Druga kategorija po kojoj možete razlikovati vina (i barem zvučati kao poznavatelj na prvu) su razlike poput kiselih i slatkih vina, ali i onih u kojima prevladava cvjetna, voćna ili začinska aroma. Testirajte razna vina i s vremenom će vaše osjetilo okusa znati točno odrediti koja aroma se najviše ističe.

Kada to savladate, bit će vam puno lakše odrediti koje jelo se idealno sljubljuje s kojom vrstom vina, a mi vam danas donosimo kombinacije koje se najviše vole.


Cabernet Sauvignon

Vino koje se idealno kombinira s jačom i začinjenom hranom, mesom i nešto težim vrstama sira.

 



Merlot i Chardonnay

Obožavat ćete ga u paru s tjesteninom, piletinom i drugim laganim talijanskim delicijama.

 

 


Muškat vina

Desertno vino koje će biti idealna pratnja slasticama zbog svojih osvježavajućih voćnih i cvjetnih aroma.

 



Za kraj ćemo vam samo poželjeti puno zabave prilikom upoznavanja s ovim osnovnim vrstama vina i preporučiti posjet vinarijama u kojima možete sve iz teksta naučiti uživo. Cheers!

* * *
Naslovna fotografija: @gab.lobo

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno