TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 13.9.2025.
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
TEKST: Adelisa Mašić
Septembar donosi pune tezge crvenih paprika, a s njima i podsjetnik da je stiglo pravo vrijeme za ajvar. Pečene paprike šire aromu koja nas odmah podsjeti na jesen i njene jednostavne radosti.
Osim što nas veže za tradiciju i priziva cozy atmosferu, ajvar je i iznenađujuće zdrav: bogat je vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, pa je jednako dobar saveznik imunitetu kao i užitak za nepca.
Ako volite domaći ajvar i želite se okušati u njegovoj pripremi, donosimo recept koji se može napraviti i u stanu, dovoljno da osjetite jesenske mirise u svom domu.
Za recept će vam trebati:
Priprema:
Paprike i patlidžan ispecite u rerni dok ne omekšaju i kožica ne potamni. Ostavite ih kratko u vrećnoj kesi ili poklopljenoj posudi da se lakše ogule, zatim skinite koru i očistite sjemenke.
Foto: @homemadeinastoria
Povrće izmiksajte u blenderu ili isjeckajte nožem, u zavisnosti od toga volite li glatku ili rustikalnu teksturu. Dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckani bijeli luk, so i biber, pa sve zajedno kratko prodinstajte u tavi dok se smjesa ne sjedini i dobije gustinu ajvara.
Foto: @homemadeinastoria
Vruć ajvar sipajte u manju staklenku i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji barem jedan dan kako bi se ukusi sjedinili, a zatim čuvajte u frižideru i trošite u narednim sedmicama.
Rezultat je teglica mirisnog ajvara, savršena uz pecivo, sireve ili kao dodatak toplim jelima koja u sebi čuva sve ono zbog čega volimo septembar.
Foto: @sannevloet
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!