Sretan internacionalni dan Syrah vina! Otkrili smo kako odabrati i upariti ova vina s dugom tradicijom. - Bonjour.ba - b...

Sretan internacionalni dan Syrah vina! Otkrili smo kako odabrati i upariti ova vina s dugom tradicijom.

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
16.2.2023.

16.02. obilježava se internacionalni dan Syrah vina, sorte koja ima dugu tradiciju i posebno mjesto na gourmet sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naime, riječ je o prepoznatljivoj sorti u cijelom svijetu u čijim kapljicama rado uživaju ljubitelji vrhunskih vina. Kako bismo otkrili kako prepoznati ono najbolje na tržištu, naučili kako upariti Syrah vino s hranom, ali i obilježili ovaj datum na poseban način odlučili smo kontaktirati stručni tim Fina Vina koji za naše čitatelje podijelili zanimljive pojedinosti o ovoj sorti. 

Ukoliko se nalazite u Europi, Argentini, Čileu ili SAD-u, tada ćete za ovu sortu vina čuti naziv Syrah. Međutim, ako se nalazite u Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi ili Kanadi, koristit će se naziv Shiraz.„ otkrio nam je tim Fina Vina.


Foto: Vinarija M.Chapoutier


Koja je razlika između Syrah i Shiraz?

Syrah i Shiraz su ista sorta vinove loze, a razlika leži u samom nazivu koji se koristi u različitim regijama, kao što smo već i naveli, uključujući i različite stilove vinarstva. Može postojati i neka razlika u okusu i aromi vina.

Sorta vinove loze Syrah (Shiraz) se nalazi u sjevernom dijelu doline francuske rijeke Rhone, gdje daje snažna, začinjena, korpulentna i dugovječna vina, prepoznatljivo tamne boje. Smatra se se jednom od najvažnijih sorti crvene vinove loze. Zanimljiva činjenica jeste da u najvećem dijelu Francuske na „boljim“ bocama ne piše sorta nego apelacije (područje uzgoja).

Danas, Syrah (Shiraz) se proizvodi širom svijeta. Ova sorta se pokazala kao vrlo otporna i prilagodljiva, što joj omogućava da se uzgaja u različitom klimatskim uslovima i da proizvodi vino s jakim okusom i aromom u različitim stilovima.

Ova sorta vinove loze proizvodi srednje do visoke stope alkohola, a neka od najboljih vina ovog tipa imaju potencijal za dugotrajno starenje. U Australiji se često proizvodi u bogatijem, jačem stilu s većim naglaskom na bobičasto voće, dok u Francuskoj obično ima više paprenih i začinskih nota, dok nešto manje voćnosti.

Koje su tajne tamnih bobica ova dva imena?

Ova tamnoljubičasta sorta grožđa poznata je po tome što daje najtamnije crveno vino na tržištu. Atraktivne arome s notama borovnice, kupine, šljive, papra i klinčića. Sadrži okuse slatke borovnice i gorkaste crne masline i uspješno se uzgaja širom svijeta.


Foto: Vinarija M.Chapoutier


Uz koja jela se poslužuje ova sorta vina?

U svakom slučaju, ova sorta se smatra jednom od najboljih sorti za pariranje s mesom, posebno janjetinom i govedinom, zahvaljujući svojoj snažnoj aromi i okusu, ali se također dobro slaže s dimljenim i začinskim jelima, kao i s tamnim čokoladama.

Preporuke za dobar Syrah (Shiraz)

Pri upitu o preporuci o kvalitetnom vinu Syrah iz Fina Vina odgovorili su nam na šaljiv način da se ova vina mogu usporediti baš s karakterom lika Stiflerove mame. „Svi znamo ko je Stiflerova mama, odnosno, znaju svi koji su gledali tinejdžersku komediju „American Pie“. Zabavna, ali savršeno tačna asocijacija na karakter erdevičkog Syraha (Shiraza), bogatog, raskošnog i masivnog.

Vino koje zaslužuje pažnju i proizvodi se od 100% sorte Syrah (Shiraz). Izrazito crvene rubin boje, zavodljivo i aromatično, sa izraženom aromom višnje i maline sa malim notama vanilije u pozadini. Vino koje donosi čitav niz živanih crvenih i crnih voćnih i cvijetnih aroma vrijedi probati."
 

Foto: Vinarija Erdevik

Francusko vino vinarije M.Chapoutier – Less Meysonniers Rouge, koje se nalazi u dolini rijeke Rhone, također je od 100% Syrah (Shiraz).


Foto: Vinarija M.Chapoutier


Syrah (Shiraz) je sorta vinove loze koja se „sljubljuje“ s ostalim vinima, pa tako postoje takozvana cuvee vina koja su mješavina istih ili različitih sorti grožđa. Iz naše ponude izdvajamo Tri Roze koze, Trianon i Grand Trianon vinarije Erdevik,


Foto: Vinarije Erdevik

Foto: Vinarije Erdevik

Foto: Vinarije Erdevik


a tu su naravno i rose vina francuske vinarije Domaines Ott -By Ott Rose Provence i Clos Mireille Rose Prvence.


Foto: Vinarija Domaines Ott


Idealan Syraz (Shiraz) možete pronaći na službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima.

Sretan Internacionalni dan Syraza (Shiraza)!

* * *
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci