Ekskluzivni intervju s vlasnicom najtraženijeg restorana za vjenčanja u Sarajevu
Tekst:Ilda Lihić-Isović
VJENČANJAKada razmišljamo o savršenoj scenografiji za posebna vjenčanja, Sarajevo skriva jedno mjesto koje svako zaljubljeno srce osvaja na prvi pogled.
Restoran 4 Sobe gospođe Safije priča priču o vintage šarmu i modernoj eleganciji spojene u neodoljivoj harmoniji. Ako ste već imali priliku biti u njemu poznato vam je da ovaj prostor zrači autentičnošću.
Moramo priznati da ono što 4 Sobe gospođe Safije čini jedinstvenim nije samo njegov fotogenični ambijent, već i posvećenost svakom paru koji proslavlja svoju ljubav. U razgovoru s vlasnicom, otkrivamo šta to ovaj restoran čini tako posebnim, kako je postao omiljeno mjesto za proslave ljubavi i početak zajedničkog života te kako se svaki događaj ovdje pretvara u jedinstveno iskustvo koje se pamti cijeli život.
Kako i u kom trenutku je restoran 4 Sobe gospođe Safije, iz vaše perspektive, postao jedna od omiljenih lokacija za intimna vjenčanja?
4SGS je mjesto koje odiše autentičnošću. Sam prostor je spoj starog urbanog duha sa modernim kvalitetima. U proteklim godinama imali smo čast ugostiti mladence koji su tražili prostor koji će odražavati njihovu viziju savršenog vjenčanja. Kod nas, naglasak je na jednostavnosti i eleganciji koje s radošću u srcu nudimo gostima.
Koje posebne značajke vašeg prostora smatrate najprivlačnijima za mladence i njihove goste, osim fotogeničnih dijelova poput šadrvana u kojem svi uživamo?
Mladenci koji odaberu naš restoran steknu povjerenje da će proslava biti ispunjena šarmom i toplinom te da će svaki član tima doprinjeti stvaranju nezaboravnih trenutaka. Fotogeničnost prostora je svakako dodatak koji ne možemo izostaviti, naročito prostor biblioteke koji je omiljeni kutak za fotografa.
Da se u 4 Sobe gospođe Safije može održati bilo koje svjetski poznato vjenčanje i iz bilo kog perioda – koji par biste odabrali?
To bi bilo vjenčanje iz ranih 60 - ih godina prošlog stoljeća. Vjenčanje Elizabeth Tayler i Richarda Bartona. Njihovo vjenčanje je ostalo zapamćeno kao odraz glamura i ekstravagancije.
4 Sobe gospođe Safije je jedan od restorana koji se izdvaja i kao luksuzna opcija za proslave – koje korake ste vi napravili kako biste dostigli prepoznatljivost i na ovom polju?
Prvenstveno je to individualan pristup svakom događaju. Svakoj proslavi posvećuje se posebna pažnja, počevši od kreiranja jelovnika do angažmana svih članova tima. Također, pomno biramo saradnike koji doprinose stvaranju nezaboravnog iskustva. Tu mislimo na muzičku pratnju, dekoratere, cvjetne aranžere i sve ostale usluge potrebne za organizaciju jednog vjenčanja. U cilju nam je osigurati da svaki apekt događaja bude savršeno usklađen.
Foto: Berina Šuško
Kako izgleda jedan dan u vašem timu za vrijeme organizacije i pripreme vjenčanja?
Obzirom da se svi detalji dogovaraju unaprijed, pripreme se svode na studiozan pregled svih aspekata. To uključuje provjeru jelovnika, rasporeda sjedenja, isporuke dekoracija kao i praćenje dogovorenog protokola. U tim trenucima energija svih članova tima usmjerena je na osiguranje besprijekornog toka događaja.
Foto: Berina Šuško
Da li imate prepoznatljiv estetski stil ili osobni stil koji koristite u organizaciji vjenčanja?
Kao što smo na samom početku naveli 4SGS je prepoznatljiv po svojoj autentičnosti. Taj ‘Safijin’ estetski izražaj pratimo i u organizaciji vjenčanja.
Foto: Muna Nazak
Može li prostor restorana može biti prilagođen specifičnim željama mladenaca, od menija do dekoracije?
Prostor, kao i jelovnik, često i sa velikim zadovoljstvom prilagođavamo željama mladenaca. Naravno, sve u skladu s našim konceptom. Svakako, treba imati na umu i samu postavku prostora, odnosno, šta fizički može biti skladno smješteno, kako bi oplemenilo, a ne narušilo ambijent samog događaja.
Foto: Muna Nazak
Na koji način se restoran prilagođava proslavama u različitim periodima godine, od proljeća do zime?
Tokom perioda toplijeg vremena, glavni dio za proslave postaje bašta našeg restorana. U periodu od kasne jeseni do proljeća centralni dio za proslave pomjera se u restoranski dio prostora. To svakako prate i izmjene u jelovniku, gdje prednost dajemo sezonskim namirnicama.
Kako se vaša gourmet ponuda može prilagoditi specifičnim zahtjevima gostiju, kao što su vegetarijanski, veganski ili bezglutenski meni?
Poznati smo po tome što na našem redovnom jelovniku imamo veganska, vegeterijanska i bezglutenska jela. Samim tim, spremni smo gostima ponuditi jelovnik prilagođen ovim prehrambenim navikama.
Foto: Muna Nazak
Šta svi mladenci trebaju imati na umu pri organizaciji vjenčanja?
Pri organizaciji vjenčanje mladenci bi trebali prvenstveno definisati budžet predviđen za proslavu. Potom odabrati prostor koji ispunjava kriterije prema broju uzvanika i ličnim preferencama.
Foto: Berina Šuško
Koliko velika može biti proslava vjenčanja u vašem restoranu?
U ovisnosti od samog perioda održavanja proslava može biti za veći broj osoba npr. ljetna vjenčanja, mladencima je na raspolaganju pored unutarnjeg dijela i kapacitet baste. Tada govorimo o raspoloživosti maksimalnog kapaciteta od 100 osoba.
Možete li s nama podijeliti neku anegdotu ili izazovnu situaciju koju ste prevazišli?
Obzirom na naše dugogodišnje postojanje, anegdota kao i izazova je bilo mnoštvo. Ono što bi se moglo izdvojiti kao posebno zahtjevno jeste organizacija vjenčanja za mladence čija je adresa stanovanja u inostranstvu. Svakako da uspješno odgovorimo i ovim izazovima.
Foto: Berina Šuško
Brza wedding pitanja:
Omiljeno cvijeće na stolu? Bijele ruže.
Najbolji odabir torte je… Ukus koji prati i nadopunjava ostatak jelovnika.
Svako vjenčanje mora imati… Dobro osmišljen raspored sjedenja gostiju sa naznačenim imenima.
Mladenci moraju znati da… Da je to njihov dan i da trebaju uživati u svakom trenutku, bez stresa. Ne ispunjavajući tuđa, već sopstvena očekivanja.
Najdraži dio posla… Učestvovati u stvaranju uspomena.
* * *
Naslovna fotografija: @luxcreative.weddings