TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 14.6.2024.
Pri pomisli na Pariz šta je naredno što uslijedi? Kroasani, baget, Ajfelov toranj, umjetnost ili ljubav?
Nakon brojnih razgovora i prikupljanja različitih utisaka nakon posjeta Parizu, poželjeli smo iz prve ruke saznati i kako izgleda iz perspektive jednog zaljubljenog para. Je li Pariz zaista još uvijek grad ljubavi, je li chic koliko vjerujemo da jeste ili su ga zasjenile gužve na svakom uglu i značajnim "tačkama"? Amina Efendić i Nikola Gajić su jedan od onih parova u čijim objavama svakodnevno uživa mnoštvo, a posebnu čar na društvene mreže donesu u momentima kada se negdje pojave zajedno.
U ovu priču uranjamo uvodeći vas u istu Amininim riječima: "..svaki grad može biti grad ljubavi, ukoliko idete sa pravom osobom!"
Otkrili su nam gdje jesti, šta morate imati na umu prilikom pakovanja, koje su lokacije idealne za instagramične fotografije i kakvi su njihovi utisci o ovom gradu nakon više posjeta istom, a na putovanju im se pridružio i prijatelj Pave Elez.
Zašto ste se odlučili baš za Pariz i na koji način ste organizovali putovanje?
Amina: Pariz je jedan od naših omiljenih gradova, tako da je izbor bio poprilično lagan. Ja sam neko ko uživa u organizovanju, pa sam taj dio preuzela na sebe. Smještaj sam klasično našla na Bookingu, najpovoljnije karte putem Skyscanner aplikacije, a za prevoz smo najčešće koristili Uber. Mada su njihovi aerodromi odlično povezani i sa busevima!
Nikola: Pariz je omiljeno mesto i moje i Aminino tako da nije bilo teško odlučiti se gde pobeći na par dana. Uvek smo za obilazak drugih mesta i gradova, ali znamo da će nam zauvek prva opcija kada ne znamo gde, otići u Pariz.
Amina Efendić, Pave Elez i Nikola Gajić
Jeste li unaprijed isplanirali svaki dan ili ste na putovanje krenuli opušteno sa željom da spontano istražite grad?
Amina: Ovaj put smo išli više službeno i organizovano. Svi smo ranije bili u Parizu, pa smo se dogovorili da nećemo ići toliko na turistička mjesta. Ja sam nam napravila okviran raspored po danima, kako bi i lokacijski sve bilo blizu jedno drugom. Dosta stvari se u Parizu mora unaprijed rezervisati, tako da je taj dio bitno obaviti na vrijeme!
Nikola: Ja sam imao želju da spontano obilazim grad dok mi dan pred polazak žena nije izvadila plan i program lokacija i mesta koje treba posetiti za vreme boravka tamo. Ambiciozna je i to mi je preslatko kod nje. Od 10 lokacija koje je spremila uspešno smo obišli 7 (smijeh).
Je li Pariz opravdao tvrdnju da je grad ljubavi?
Amina: Mi ovaj put nismo otišli u najidealnijem periodu, s obzirom da sve pripremaju za Olimpijske igre koje će se ove godine održavati kod njih. Tako da je već dosta stvari ograđeno i skele su na svakom čošku. Ali vjerujem da svaki grad može biti grad ljubavi, ukoliko idete sa pravom osobom!
Nikola: Ovog puta nije videćemo naredni put. Sad je bio službeni put sa mojom ženom pa nismo baš uspeli da osetimo taj duh ljubavi tamo. Sreća pa je mi dovoljno u nama da nam je svaki grad - grad ljubavi.
Mišljenja nakon posjete Parizu su uvijek podijeljena, turisti se vrate oduševljeni ili razočarani – kakvi su vaši utisci?
Amina: Meni je ovo bio treći put u Parizu. Svaki put ga doživim u nekom novom, posebnom svjetlu. Ali jedno je sigurno - uvijek mu se želim vratiti ponovo. Istina jeste da je grad poprilično prljav, ali uprkos svemu meni ima neku čar.
Nikola: Mi smo svesno razočarani. Ja kažem da je naša veza sa Parizom kao jedna jako toksična veza. On je uporan da nas odbaci i da nam se zgadi, ali mi ga zbog toga još vise volimo (smijeh). Da smrdi, prljav je, pod konstrukcijama, ali je to ipak Pariz. U njemu i miris kanalizacije ima neku čar. Ili pacov koji ti prelazi preko noge dok grickaš kroasan od 30 evra. Sve je nekako drugačije i sofisticirano.
Je li sve u Parizu zaista onoliko chic koliko to svi zamišljaju?
Amina: Za sve postoje dvije strane, pa tako imate dijelove koji su chic i instagramični. Ali isto tako naravno da možete naići i na dijelove koji prikazuju potpuno drugu sliku. Ti dijelovi su uvijek svuda manje prikazani, ali ne znači da ih nema.
Šta niste očekivali u Parizu, a što bi i druge iznenadilo prilikom posjete?
Amina: Uvijek me iznenadi koliko ne žele pričati na engleskom jeziku. Strašno forsiraju francuski! Koliko god je nekada slatko, umije biti i iritantno kada vam treba informacija, a ne možete je dobiti.
Nikola: Svaki put se iznenadim kada mi stigne račun.
Koja lokacija iz našeg nedavno kreiranog članka o putovanjima za parove je na vašoj listi?
Amina: Ja mnogo volim Italiju i sve što je karakteristično za njih, tako da bi moj izbor pao na Rim. Rim sam prvi put ove godine posjetila sa mamom i jedva čekam vratiti mu se!
Brza pitanja
Kroasan ili makaron?
Amina: Makaron je moj vječiti go2 slatkiš!
Nikola: Makaron svih dimenzija i ukusa
Ajfelov toranj ili Louvre?
Amina: Znam da je kliše, ali Ajfelov toranj mi je bez konkurencije!
Nikola: Ajfel
Šetnja gradom ili vožnja do lokacije?
Amina: Šetnja!
Nikola: Šetnja gradom
Apartmani ili hotel?
Amina: Apartmani
Nikola: Apartman
Gdje popiti kafu, a gdje ručati u Parizu?
Amina: Mi smo imali dosta promašaja sa hranom, tako da sam zapisala restoran koji nam se svima svidio - Firmine. U blizini Ajfelovog tornja, ali su im svuda cijene previsoke, tako da i nije ogromna razlika. P.S. - mi smo jeli picu! Što se kafića tiče, meni se sviđa kafić Le Nemours. To je kafić u kojem je snimana scena sa Angelinom Jolie, iz filma The Tourist.
Nikola: Kafu kod kuće da bi imao za ručak kod Ajfela.
Šta obavezno ponijeti sa sobom?
Amina: Garderobu za sve prilike i kišobran!
Nikola: Obavezno poneti strpljenje za gužve
Šta ste vi zaboravili spakovati?
Amina: Jaknu
Nikola: Zaboravio da ponesem zimsku garderobu (gledajte vremensku prognozu TAČNA JE; nemojte da vas ubeđuju da će biti lepše i toplije vreme - neće)
Top tri lokacije za fotkanje u Parizu?
Amina: Ovdje ću vam napisati 3 lokacije sa moje liste: Rue de'l Universite (ulica sa pogledom na Ajfelov toranj), Montmartre je cijeli presladak, Park Tuileries
Nikola: Pitajte Aminu
* * *
Foto: Privatna arhiva
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!