TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 30.7.2024.

Ponekad kada otvorimo set vjenčanih fotografija ostanemo iznenađeni divnim trenucima, dekoracijama, lokaciji... ali ono što nas ipak najviše raznježi i unese emociju u cijelu priču jesu odgovori mladenaca.

 

Upoznajte Jasnu i Denisa, nove Mr. and Mrs, koji su se upoznali u Sarajevu, a vjenčali u Italiji, pardon Crnoj Gori. Oprostit ćete nam ovu malu "grešku" jer u nastavku ćemo vam otkriti i zašto.

Italijanska kultura igrala je veliku ulogu u njihovim planiranjima jer su htjeli nešto klasično i tradicionalno, ali i vrlo osobno za njih. Od odabira rustikalne porodične vile, dekoracije u paleti nježnijih tonova do biserne ogrlice od njene mame, harfe, posebnih iznenađenja... bez daljnjeg, andiamo zaviriti u ovo posebno vjenčanje.
 


 

Možete li nam opisati početak vaše ljubavne priče?


Našu ljubavnu priču opisala bih kao trejler romantične komedije. Ja sam u to vrijeme radila kao voditeljica jutarnjeg programa u Sarajevu, a Denis je istovremeno upisao doktorske akademske studije u Sarajevu. Nakon prvog susreta, znali smo da stvari više nikada neće biti iste. Denis živi u Podgorici, tako da nas je dijelilo tačno 229 kilometara. Dobro smo zapamtili svaki kilometar, održavajući vezu na daljinu.
 


 

Poput dvije slagalice, brže - bolje smo požurili da se spojimo na isto mjesto. Denis me neočekivano zaprosio u Parizu, na brodiću kojim smo plovili Senom, a moj odgovor je bio ushićeni “Oui, Oui”.
 




Nakon toga, sve se počelo redati, dobila sam posao na televiziji u Podgorici, preselila sam se i počela da gradim novi dom. Sada prelazimo kilometre između Sarajeva i Podgorice redovno, ali sve je lakše u dvoje. A što se tiče ljubavi, bojim se da biste mogli da pomislite da se šalim kada kažem da se volimo najviše od svih, tako da to ipak neću reći, ali ću napisati. :)
 


 

Kako ste se odlučili za lokaciju vjenčanja, dekor i šta je bilo presudno?


Ideja je uvijek postojala, otprilike smo znali šta želimo, ali nismo znali odakle da počnemo. U tome su nam najviše pomogle naše organizatorke. Imali smo dosta sreće kada smo pronašli tri vrijedne djevojke  (Le petite decoration i Esbi decor weddings) koje su realizovale apsolutno sve što smo zamislili. Sa pripremama smo intenzivno počeli 6 mjeseci prije vjenčanja, kada smo se redovno nalazili, dogovarali i usavršavali svaki detalj. Na kraju se trud isplatio, jer je taj dan dašak italije bio itekako prisutan u Crnoj Gori.

 



Od početka smo znali da želimo italijanski stil vjenčanja. Željeli smo ceremoniju sa malim brojem ljudi kako bismo stvorili što intimniju i emotivniju atmosferu. Kada smo pronašli imanje Talići Hill - Rustic Villas, nismo mogli da vjerujemo da se takvo mjesto nalazi kod nas. U pitanju je rustikalna porodična vila iz 17. vijeka koja je pažljivo obnovljena i zaista svim posjetiocima pruža renesansno iskustvo. Pogled na more i staru maslinu, dodatno su nas uvjerili da je to idealna lokacija za proslavu ljubavi.
 


U skladu sa prostorom, naše dekoracije bile su u paleti nježnijih tonova, ceremonija je bila ispunjena bijelim ružama i laticama. Mislim da je nama bilo presudno da predstavimo našu ljubav u najljepšem izdanju, u čemu smo, nadam se i uspjeli.
 


 

Koji je bio najposebniji trenutak vašeg vjenčanja? Ples, rezanje torte, ceremonija...?


Definitivno bismo izdvojili ceremoniju. Bili smo jako uzbuđeni i nismo htjeli da se vidimo prije vjenčanja. Za ceremoniju smo odlučili da imamo i muzičku pratnju. Odabrali smo harfu jer sam ja oduvijek maštala o tome kako koračam na svom vjenčanju upravo uz taj instrument.




Harfistkinja Branka Pajović odsvirala je vanvremenski hit Elvisa Presleya “Can’t help falling in love with you” i upotpunila sveukupan doživljaj. Faktor iznenađenja i nalet emocija kada smo se ugledali je definitivno trenutak koji ćemo još dugo pamtiti.



 

Da li ima neki trenutak koji biste vi voljeli izdvojiti?

Nešto što je definitivno bilo nesvakidašnje na našem vjenčanju jeste i naša matičarka Sonja Drobac koja je ujedno i moja direktorica. Nisam sigurna da bi baš svačija direktorica pristala na tu ulogu, ali moja je bez oklijevanja pristala i odradila odličan posao.

 


Također, bilo je zanimljivo kada smo nakon prvog plesa zaustavili muziku, a Denis me začuđeno pitao: Da li si ikada mene voljela kao tebe ja? Uspjeli smo na sekundu zbuniti goste prije nego što se pojavio gost iznenađenja, pjevač Knez, koji je nastavio ove stihove i razveselio sve prisutne.
 


 

Odabir vjenčanice je ključan i ponekad složen proces jer nije uvijek lako pronaći model koji odgovara stilu. Da li je u vašem slučaju bila ljubav na prvo probavanje ili?
 

Iako mnoge mlade koje poznajem, tvrde kako su oduvijek znale kakvu će vjenčanicu nositi, ja zaista nisam. Različiti krojevi su mi bili zanimljivi, pa sam se upustila u avanturu isprobavanja skoro svakog kroja. Nakon iscrpnog probavanja skoro mi se svaka vjenčanica dopadala i nisam vjerovala da ću doživjeti onaj “wow” momenat o kojem mlade pričaju. No, ipak se to desilo.
 


 

Kada sam probala vjenčanicu brenda Elena Morar (Vjenčanice Bianca), moja mama je rekla: “Ovo smo čekali sve vrijeme”. Tada sam bila sigurna da sam našla savršenu vjenčanicu. Nedugo nakon odabira, na mobitelu sam pronašla da sam upravo tu vjenčanicu mjesecima unazad sačuvala u svoju galeriju. Tako da ćemo vjerovati da je u pitanju bio sudbinski odabir.

 


 

Za frizuru i šminku je bio zadužen pobjednički duo koji čine Ajdin Marija. Kosu sam odlučila pustiti, kako bih upotpunila look, s obzirom na to da je vjenčanica bila dosta jednostavna. Šminkom sam najviše naglasila oči i konture lice. Sve u svemu, najdraže mi je bilo to što sam mogla biti u potpunosti opuštena jer ništa nisam morala popravljati. Navela bih još da sam tokom sređivanja, uz ovaj duo, totalno zaboravila na tremu, jer su me zabavljali laganim pričama. Smatram da je vrlo važno odabrati ljude koji će vas relaksirati na dan vjenčanja, što je meni pošlo za rukom.

 


 

Bez sumnje jedan od detalja koji nam je privukao najviše pažnju jeste odabir bisera kao nakita. Da li to za vas ima neko posebnije značenje?



Nosila sam bisere oko vrata na vjenčanju jer su to biseri od moje mame. Za mene imaju veliku vrijednost i simbolizuju našu povezanost i ljubav.



Možete li nam otkriti i ko je bio zadužen za styling mladoženje?
 

Mladoženja je sam bio zadužen za svoj stajling. Od samog početka je imao jasnu viziju koju boju i materijal je želio i nije se previše opterećivao oko detalja. Bilo mu je važno da se uklopi u talijanski ambijent, što je dodatno doprinijelo njegovom elegantnom i samouvjerenom izgledu na dan vjenčanja.




 

Imate li neki savjet za buduće parove koji planiraju uskoro vjenčanje?
 

Naš savjet za sve buduće mladence koji planiraju vjenčanje je da na vrijeme počnu sa planiranjem kako bi izbjegli stres u posljednjem trenutku. Nemojte pratiti trendove jer su prolazni, već izaberite ono što se vama stvarno sviđa. Na kraju krajeva, jedino što ljudi pamte jeste atmosfera zato se opustite i uživajte u svom posebnom danu.

* * *
Foto: Vladana Vojinović 


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!