Zavirili smo na vinske radionice koje je kompanija Fina Vina uz vinariju Chichateau održala u Mostaru i Sarajevu - Bonjo...

Zavirili smo na vinske radionice koje je kompanija Fina Vina uz vinariju Chichateau održala u Mostaru i Sarajevu

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
2.6.2021.

"Mi smo garažisti i ostat ćemo garažisti! I po količini i po načinu proizvodnje. Kad postaneš industrija gubiš na karakteru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča vinarije Chichateau počela je kada su četiri prijatelja izračunala koliko godišnje popiju vina i shvatila da bi im najisplativije bilo da naprave svoje vino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinariju su prvobitno htjeli nazvati Chateau Šišatovac, ali im se nije slagalo, pa su te dvije riječi spojili u Chichateau, što sa jedne strane ukazuje na mjesto Šišatovac odakle i dolaze, kako se izgovara, a i aludira na Chateau što je francuska riječ za dvorac.

Uspjeli su osposobiti vinograd i sve je počelo iz druženja, doslovno u garaži i onda, kao grom iz vedra neba, na sceni se pojavi vinarija nevjerojatno dopadljivog vizualnog izričaja. Četvorica prijatelja su vinariju u Šišatovcu nazvali – Chichateau.

Vinarija je svoju ekstremno brzu ekspanziju doživjela ponajviše zahvaljujući fenomenalnoj marketinškoj priči i uistinu originalnim te zabavnim vinskim etiketama za koje mnogi tvrde da se ne mogu izmisliti bez velike doze vina. Za svoj rose, pak, kojeg su nazvali Pink Punk, tvrde da je prvo pankersko vino na svijetu.
Pitaju nas kako idu zajedno vino i punk?! Pa, rose je vino za narod, njega ne piju oni koji su veliki znalci, a boca je, onako, pravo pankerska..."

Svoju priču prenijeli su nam na degustaciji vina u petak u vinoteci Leroy u Mostaru i školsko-vinsku disertaciju u subotu u prostorijama HUB387 u Sarajevu. Kompanija Fina Vina osim što se bavi uvozom vrhunskih, nagrađivanih vina iz zemalja regiona, Slovenije, Hrvatske i Srbije, trudi se educirati kupce i gurmane o važnosti dobrog poznavanja vina, degustiranju vina i općenito, vinskoj kulturi.  Nizale su se priče iz njihove radne prakse i nastanka vina, kao i čaše vina koje smo imali priliku degustirati. 

Naravno, započeli smo sa rose vinom Pink Punk (kupažaMerlota, Cabernet sauvignona i Cabernet franca), te nastavili sa Fabulom malom, a belom (Chardonnay) pa onda hit večeri ChiChardonnay (Chardonnay), zatim Fabula mala (kupaža Merlota, Cabernet sauvignona i Cabernet franca) i na kraju Fabula Lagum koji je bio baš za kraj – prava poslastica!

Gosti su, kako kažu, oduševljeni, a mi smo obećali - uskoro ponavljamo okupljanje!

***

Naslovna fotografija: Promo
Tekst: Bonjour.ba / Promotivni članak 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno