Sokolov put: Od naredne avanture vas dijeli manje od sat vremena - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sokolov put: Od naredne avanture vas dijeli manje od sat vremena

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
9.11.2023.

Via ferratu Sokolov put niste vidjeli samo ako nemate Instagram ili poznanike koji vole avanture i planinarenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Šta je zapravo “via ferrata”? Na engleski se prevodi kao “gvozdena staza”. Odnosi se na metalne prečke, ljestve ili trajno fiksiranu sigurnosnu žicu kao sredstvo za prelazak izazovnog i strmog kamenitog terena. Postoji ih mnogo, širom svijeta, a vas od nove najbliže avanture dijele samo jedna vožnja i odgovarajuća obuća.

 Sokolov put

Sokolov Put na Romaniji je via ferrata izrađena na Crvenim stijenama. Staza vodi kroz stijene u dužini od 350 metara i opremljena je čeličnim pomagalima, uključujući i dva viseća mosta, što je čini jedinstvenom atrakcijom u Bosni i Hercegovini.

Prema informacijama koje smo pronašli na oficijalnoj web stranici, okvirno vrijeme pristupa je dvadeset minuta, dok vam je sa prelazak potrebno otprilike sat i trideset minuta. Visinska razlika? 160m.

 Osim toga što privlači veliki broj avanturista i planinara u Bosni i Hercegovini, rado je posjećena i od strane stranih turista, a Instagram je obasut nevjerovatnim fotografijama i videima iz svakog ugla.

Zahvaljujući ovim avanturistima, čak i ako ova aktivnost nije vaš prvi izbor, kroz njihove objave imate priliku doživjeti jedan dio ovog, usuđujemo se reći - izazova.

 Ako ovo nije vrsta aktivnosti u kojoj inače uživate ili nemate dovoljno iskustva, svakako savjetujemo da se u ovu avanturu upustite u pratnji odgovornih lica i uz svu neophodnu opremu.

 

* * *
Naslovna fotografija: @_goropro_

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno