Kako preboljeti nekoga s kim niste ni bili u vezi? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako preboljeti nekoga s kim niste ni bili u vezi?

Tekst:

Nevena Divčić

LJUBAV & BRAK
16.11.2023.

Bilo da je riječ o dugim vezama, kraćim komplikovanim odnosima ili prijateljstvu - nikad nije jednostavno preboljeti važne ljude koji obilježe periode našeg života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ono što je dodatno izazovno jeste preboljeti osobu i situaciju s kojom zapravo nikada niste ostvarili odnos kakvom ste težili. Recimo da ste već duži vremenski period bliski prijatelji ili da se dugo krećete u istom krugu ljudi, možda ste čak nekoliko puta i ostvarili blizak i intiman odnos, ali je sve ostalo baš na tome. 

 U moru online dating savjeta upravo ovaj momenat - prebolijevanja nekoga s kim niste ni započeli vezu, često se navodi kao jedan od izazovnijih za raspetljati i preboljeti. Razlog? Činjenica da na odnos koji nije ni počeo, vi nemate mogućnost staviti tačku, koja nam je često neophodna kako bismo nastavili dalje.


Prihvatite svoje osjećaje

U ovom zbunjujućem iskustvu za početak je najvažnije da prihvatite i priznate sebi vlastite emocije. Nemojte se osjećati kao da "nemate pravo" na sve emocije koje vas preplavljuju, jer u poređenju s nekim drugim, mislite da ovaj odnos to ne zaslužuje

 Obradili smo sve najbolje strategije podržane psihologijom kako biste što prije prevazišli simpatiju koja predstavlja izazov vašim emocijama. 


Udaljite se i prekinite kontakt

Kada kažemo prekinite kontakt - mislimo na potpuni prekid komunikacije. Unfollow, brisanje poruka, fotografija i jasno davanje do znanja da je to nešto što želite. Ovo je naravno korak u kojem trebate biti fleksibilni ako je riječ o osobi s kojom također sarađujete kroz posao ili imate zajedničke prijatelje.

"Postavljanje granica ključno je u procesu prebolijevanja. Ograničite kontakt s bivšim partnerom i stvorite prostor za samopromišljanje. Ustanovljavanje zdrave udaljenosti može potaknuti emocionalnu neovisnost." - Dr Emily Davis.


Nemojte bježati od vlastitih emocija

Sve vaše emocije su u potpunosti validne i u redu je da osjetite svaku emociju. Pokušajima da i sami od sebe sakrijete kako se osjećate otežat ćete proces prebolijevanja i dati snagu negativnim osjećajima koji će se gomilati ispod površine i u vašoj podsvijesti. Razgovarajte s drugima o svojim emocijama ili ih zapisujte kako biste razbistrili misli.

 "Prebrođivanje prošle veze uključuje priznavanje vlastitih emocija. Dozvolite sebi da tugujete, ali također prepoznajte važnost samosuosjećanja. Iscjeljenje je proces, ne događaj." - Dr Jane Smith.


Fokusirajte se na sebe

Važnost ovog koraka dodatno se povećava ako je riječ o dužem odnosu u kojem ste postepeno izgubili vezu sa sobom i stvarima u kojim uživate. Upoznajte sebe, pronađite novi hobi, krenite u teretanu, na yogu i družite se s prijateljima koji jedva čekaju da vrijeme koje izdvajate za misli o nečemu iz prošlosti pružite baš njima.

 "Usredotočite se na samoproučavanje i osobni rast. Iskoristite ovu priliku da se ponovno povežete sa svojim interesima i vrijednostima. Ponovno otkrivanje vlastitog identiteta može biti moćan dio procesa ozdravljenja." - Dr Sarah Thompson.

* * *
Naslovna fotografija: @shepelevich

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno