TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 22.5.2025.
Možete li zamisliti hotel koji je istovremeno muzej, umjetnička instalacija i dio modnog manifesta?
Smješten tik uz Grand Canal, u srcu Venecije, The Venice Venice Hotel je mjesto koje briše granice između prošlosti i budućnosti, baroknog i brutalističkog, luksuza i sirovosti.
Iako je otvoren tek 2022. godine, njegovi temelji potječu iz 13. stoljeća ovaj hotel nastao je u obnovljenom Palazzu Ca’ da Mosto, najstarijoj građevini na kanalu, gdje su nekada odsjedali Mozart, Voltaire i europski vladari.
Danas, iza ove arhitektonske renesanse stoji kreativni par Francesca i Alessandro Gallo, osnivači modne kuće Golden Goose, koji su u hotel utkali svoju ideju "Postvenezianità" što se može interpretirati kao novo čitanje Venecije koje odbacuje kičastu nostalgiju i slavi kontraste.
Sobe koje pričaju priče: Sedam desetljeća umjetnosti, jedno neponovljivo iskustvo
Svaka soba u hotelu je mikrokozmos za sebe. Nema dvije iste: neki zidovi su ostavljeni ogoljenima, s otkrivenim slojevima vremena, dok su drugi prekriveni retro-futurističkim tapetama, neonskim instalacijama ili djelima italijanskih i međunarodnih umjetnika.
U jednoj sobi možete pronaći minimalistički dizajn s industrijskim namještajem, u drugoj vintage lustere i baršunaste tkanine koje podsjećaju na glamur 70-ih.
Kreveti, skulpture, ogledala, pa čak i kupaonice djeluju kao da su preneseni iz muzeja savremene umjetnosti – no sve funkcioniše s nevjerovatnim osjećajem za udobnost i dozu teatralnosti.
Pogled koji se ne zaboravlja: altana terasa i bar na vodi
Hotel ima i altana rooftop terasu, tipičnu venecijansku drvenu konstrukciju na krovu, s koje puca pogled na Grand Canal i crvene krovove grada. Idealna za jutarnju kafu ili večernje koktele uz zalazak sunca.
Za one koji žele još sofisticiranije iskustvo, tu je i Venice Bitter Club ekskluzivni bar dostupan samo uz pozivnicu, kao i restoran Francy’s, koji nudi regionalne specijalitete s modernim twistom. Sve to uz prizore gondola koje klize tik uz vaš stol.
U ovom hotelu ništa nije prepušteno slučaju svaki komad namještaja, svaka tekstura na zidu i svaki pogled kroz prozor osmišljeni su tako da povežu prošlost s budućnošću, tradiciju s modom.
Ako tražite destinaciju koja je istovremeno estetski doživljaj i kulturni manifest, The Venice Venice bi mogao biti baš to. Da li biste vi ljeto proveli u sobi koja izgleda kao galerija, gdje čak i zidovi imaju stav?
Foto: @venicevenicehotel
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!