TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 9.10.2015.
Jedanaesti po redu Sarajevo Wine Weekend – Art of Wine 2015. će se i ove godine tradicionalno održati posljednjeg vikenda u desetom mjesecu, u petak i subotu 23. i 24.10., u Bečkoj kafani sarajevskog hotela „Evropa“. Danas je iza Sarajevo Wine Weekenda već cijela jedna decenija uspješne organizacije međunarodnog događanja koji je tokom svog postojanja postavljao standarde za slične manifestacije
„Od prvog dana i prvog Sarajevo Wine Weekenda, naša je namjera bila da promovišemo vinsku kulturu u Bosni i Hercegovini, ali i obratno: da naša vina predstavimo izvan granica BiH“, kaže Amir Beširević iz kompanije Fina Vina, koja je organizator festivala i naglašava: „Postavljanje Sarajeva na mapu ne samo bosanskohercegovačke, nego i regionalne i europske neizostavne destinacije kada je riječ o promociji vina i vinskih proizvoda, naročito autohtonih sorti – koje nedvojbeno po kvaliteti stoje uz bok daleko poznatijim europskim sortama – je bila vizija festivala. Čini se, prema odzivu vinara koji su se ove godine prijavili kao izlagači iz svih krajeva BiH i regiona, ali i zainteresovanosti publike koja prati festival, da smo uspjeli u namjeri.“
Festival se, uz puno entuzijazma organizatora i partnera u organizaciji u potpunosti etablirao kao jedan od vodećih projekata ove vrste u Bosni i Hercegovini. Prethodnih deset godina je ostvario uspjeh uz preko 500 izlagača, isto toliko akreditovanih lokalnih i stranih novinara, te desetine tisuća posjetilaca.
Pored dosad rekordnog broja izlagača koji su potvrdili svoj dolazak i unekoliko proširene agende aktivnosti pripremljenih za posjetitelje festivala, ljubitelje vina i one koji se vinskom umjetnošću bave profesionalno, period koji prethodi zvaničnom događanju posljednjeg oktobarskog vikenda obiluje različitim događanjima. Planirana su svojevrsna „zagrijavanja“ za sam Sarajevo Wine Weekend – Warm-Up eventi na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini i u gradu Sarajevu, dok je ekskluzivna Slow Food večera i ove, kao i prošle godine, planirana 22. 10, noć prije službenog otvaranja Sarajevo Wine Weekend – Art of Wine 2015. u restoranu 4 sobe gospođe Safije.
TEKST: Bonjour.ba/PR
U organizaciji Udruge vinogradara i vinara Ljubuški u subotu je održana finalna večer trodnevnog programa 3.Trnjak Festa, jedinstvene manifestacije posvećene Trnjku, autohtonoj crvenoj sorti vinove loze Hercegovine i Dalmatinske zagore.
I ovaj put ponosno je promoviran Trnjak kao lokalna vinska sorta koja zaslužuje svoje mjesto na međunarodnoj razini, jer ono što je lokalno vrijedi pokazati i predstaviti u najboljem svijetlu.
Gradski park u Ljubuškom je bio prepun domaćih ljudi i gostiju koji su kušali vina sorte Trnjak i uživali u lokalnim delicijama. Na Trnjak Festu svoja vina izlagalo je 27 vinara i 15 predstavnika gastro kutka, uživalo se u sirevima, pršutima i drugim suhomesnatim proizvodima, kao i u koktelima na bazi trnjka, a tu je bio i vrhunski zabavni program uz sastav Good Times.
Prvi dan festivala
Prvi dan uspješno je započeo 26.6. tematskom turom pod nazivom "Tragom rimske baštine".
U okviru ture, sudionici su obišli ključne arheološke lokalitete koji svjedoče o bogatoj rimskoj ostavštini u regiji: Rimska villa rustica u Čapljini, Arheološki muzej Narona u Vidu (Metković) te Arheološki centar Gračine u Ljubuškom.
Na lokalitetu Gračine uslijedila su stručna predavanja. Prvo je govorio Jure Andrijašević, profesor i sommelier s dugogodišnjim iskustvom u turizmu i ugostiteljstvu, na temu "Rimska vinska tradicija".
Drugo predavanje održali su Apollonas Kapsalis, nutricionist i Roberta Kapsalis, multidisciplinarna umjetnica koja u svom radu spaja različite medije – glazbu, likovnu umjetnost, kulinarstvo i eksperimentalno pekarstvo – na temu "Rimska gastronomija s osvrtom na provinciju Dalmaciju".
Sudionici su potom imali priliku kušati jela inspirirana drevnom rimskom kuhinjom, pripremljena prema autentičnim receptima prezentiranima tijekom predavanja.
Drugi dan festivala
Drugi Dan u petak bili su pozvani novinari i mediji koji prate Trnjak fest na posjetu vinarijama, tako da se prvo posjetila vinarija Matić iz Čapljine, zatim je slijedila skupna posjeta vinarima iz Vrgorca u restoranu Kula, a putovanje se nastavilo do Ravče i posjete pršutani mesne industriji Pivac, da bi se obilazak završio u Imotskom, gdje su novinari i blogeri gostovali kod vinarije Jerković.
Dan je završio večerom u slijedovima koja je održana u restoranu Bezdan 21 u Grudama, na kojoj je uparena ukusna hrana sa odabranim vinima sorte Trnjak.
Treći dan festivala
Treći dan je započeo u Kulturnom centru u Ljubuškom stručnim predavanjima na temu Trnjka, gdje su svoja znanja podjelili vrhunski stručnjaci: dr.sc. Ana Mucalo, prof.dr.sc. Željko Andabaka, dr.sc. Marija Banožić i prof.dr.sc. Bernard Kozina. Nakon toga održana je degustacijska radionica “Trnjak berba 2023” koju je vodio sommelier Daniel Čečavac.
Festival je i ove godine dobio svoje ambasadore i na jednom mjestu očekivano okupio sve one koje u vinskom svijetu regije nešto znače, bilo da je riječ o proizvođačima, struci, vinoljupcima, vinskim promotorima, turističkim djelatnicima ali i okupio predstavnike političkog, sportskog, javnog i kulturnog života.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!