U razgovoru sa Studiom Šare, saznali smo sve što trebate znati o dekoraciji i uređenju vjenčanja - Bonjour.ba - bh.lifes...

U razgovoru sa Studiom Šare, saznali smo sve što trebate znati o dekoraciji i uređenju vjenčanja

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

VJENČANJA
5.9.2020.

Studio Šare sa svojim timom zadužen je za dekoraciju vjenčanje iz snova, kako bi vaše sudbonosno ‘da’ izgledalo bajkovito i prošlo bez stresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, riječ je od jednom od novih, ali jako uspješnih studija za dekoraciju vjenčanja čiji su idejni začetnici mladi tim ekonomista koji su nam otkrili da : „pored brojki smo zaljubljeni u šare, dizajn, fotografiju, boje i oblike. Ideja je proistekla iz sopstvene dekoracije vjenčanja jedne od Šara. Dekoracijama su tada mnogi bili oduševljeni te i sami tražili pomoć pri dekoraciji svojih posebnih događaja. Tek nakon dvije godine Šare su se odlučile upustiti u dekoraciju događaja. U međuvremenu završeni su kursevi ilustratora, fotografije, dizajna kako bi se ozbiljnije pristupilo samoj realizaciji svih zamisli. Studio Šare predstavlja dekorativni studio koji dekoriše i iznajmljuje svoj inventar za dekoraciju raznih događaja. U asortimanu nudimo različite dekorativne kutke, a za vjenčanja cijeli asortiman od pozivnice, kitnje, table dobrodošlice, rasporeda sjedenja, stone dekoracije, dekoracije stola mladenaca, poklona gostima te ostalih dekoracija.“

Mladi tim je svoje vještine spojio u dekoraciji vjenčanja i raznih događanja, te je njihov rad postao itekako primijećen. Stoga smo razgovarali još malo s ekipom i saznali iz prve ruke kako zapravo izgleda priprema i rad jednog dekoratera vjenčanja.

Sjećate li se svoje prve dekoracije vjenčanja i kako je to točno izgledalo?

Prva zvanična dekoracija vjenčanja sastojala se od stalka dobrodošlice, rasporeda sjedenja, brojeva na stolovim i meni karti. To je bio prvi asortiman koji smo napravili, prve table, a i stalci koje smo sami nacrtali i pustili u izradu.

Možete li nam malo približiti sam proces osmišljavanja i odabira dekora za vjenčanja? Kakva je podjela posla u timu, kako izgleda proces od nastanka ideje do realizacije, gdje pronalazite rekvizite i materijale te što vas najviše inspirira u stvaranju?

Kako bi osmislili i odabrali dekor vjenčanja prvo moramo upoznati buduće mladence. Iz samog razgovora, osluškujući njihove želje, stvaramo sliku onoga što oni žele. Nakon toga pokušavamo definisati temu vjenčanja kako bi im mogli predočiti dekoracije za njihovo vjenčanje iz snova. Kada se jednom tema vjenčanja odabri svi ostali elementi koji počinju od pozivnice pa do poklona gostima moraju biti u skladu sa temom. Nakon definisanja teme vjenčanja kreće se sa kreiranjem dizajna koji će biti na pozivnicama i cijelom printantanom materijalu. Potom slijedi odabir materijala i inventara za stvaranje detalja i dekoracije cijelog prostora.  S obzirom da je kod nas teško doći do materijala i svih ostalih sadržaja koji su nam potrebni, prinuđeni smo od različitih materijala i gotovih predmeta kreirati i ručno izrađivati naše dekoracije. Repromaterijale pronalazimo u različitim trgovinama, bazarima i radnjama za hobi mjastore. Podjelu posla pravimo na osnovu zahtjevnosti izrade i obima dekoracija. Inspiraciju pronalazimo u posebnim zahtjevima mladenaca, odabranom mjestu, godišnjem dobu.

Koliko vremena treba za izradu dekoracija za jedno vjenčanje?

Nakon prvog sastanka te definisanja datuma, prostora i teme vjenčanja slijedi sama realizacija izrade dekoracija. Ovisno od  teme vjenčanja i dostupnosti materijala i inventara ovisi i samo vrijeme realizacije dekoracija. Pojedina vjenčanja za koja smo već imali inventar uspjeli smo realizovati i za pet dana dok opet za pojedina nam je trebalo i više vremena.

Koje su najtraženije lokacije za vjenčanje?

Za godinu dana svoga rada bili smo angažovani na različitim lokacijama od hotela sa salama, do restorana sa divnim baštama.

Na što sve treba obratiti pozornost kod dekoracije vjenčanja?

Šare posvećuju pažnju detaljima jer su detalji ti koji čine osobnost mladenaca i daju pečat njihovom vjenčanju. Svi detalji moraju biti u tonu same teme vjenčanja i posloženi tako da čine jednu cjelinu. Bitno je da dekoracija bude usklađena sa ambijentom u kojem je postavljena.

Koji su aktualni trendovi za dekoracije vjenčanja?

Zbog novonastale situacije sa virusom covid 19 i ograničenjima nametnuta su mikro vjenčanja koja su tako i postala trend. Intimna mikro vjenčanja su dala fokus manjem broju ljudi, detaljnijem uređenju prostora a i intimnom osjećaju. U trendu ove godine su bile rustiklane dekoracije sa panjevim, jutom, romantičnim lampicama.

Možete li izdvojiti najzanimljivije i najneobičnije vjenčanje koje ste dekorisali?

Najzanimljivije dekorisano vjenčanje nam je bilo sa mladencima koji su za svoju temu odabrali suncokrete i rustikalnu dekoraciju, mnogo panjeva, drveće, lavande i jute. Gosti su bili očarani dekorisanim ambijentom i detaljima jer je svaki kutak pričao njihovu priču.

Najneobičnije vjenčanje je vjenčanje sa zlatnim rolnicama i orhidejama. Uspjeli smo reciklirati sakupljene kartonske rolne i od njih napraviti čarobne zlatne stalke iz kojih su izvirivale orhideje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sᴛᴜᴅɪᴏ Šᴀʀᴇ (@studio.sare) on

Gdje vas mogu kontaktirati budući mladenci za više informacija?

Budući mladenci nas mogu kontaktirati putem maila [email protected], putem Instagram profila i Facebook stranice. Radujemo se svakom upitu, razgovoru a i susretu jer nas upravo oni i inspirišu za nešto novo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sᴛᴜᴅɪᴏ Šᴀʀᴇ (@studio.sare) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sᴛᴜᴅɪᴏ Šᴀʀᴇ (@studio.sare) on

 

***

Foto:

Muna Nazak

Melika Tursić

Dragana Maunaga

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno