Ovo bajkovito selo na Bjelašnici osvojiti će vas autentičnošću i legendama o nastanku - BONJOUR.ba - bh.lifestyle magazi...

Ovo bajkovito selo na Bjelašnici osvojiti će vas autentičnošću i legendama o nastanku

PUTOVANJA
16.6.2021.

Sigurno ste čuli za Umoljane, selo iz legendi. Nalazi se u općini Trnovo, a smješteno je na planini Bjelašnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa krajolikom koji ostavlja bez daha, puteljcima koji izgledaju bajkovito i uz koje ćete sresti pastirske kolibe, mjesto je koje biste sa ruksakom na leđima i u odabranom društvu trebali posjetiti što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putujući Bosnom i Hercegovinom neprestano nailazimo na zanimljiva mjesta koja iznova želimo posjetiti. Jedno od njih je i selo Umoljani koje se nalazi na 1.353 m.n.v.
Poznato je i kao polazno mjesto planinarskih ruta na Bjelašnici, uključujući one prema kanjonu Rakitnice, Lukomiru i Studenom potoku.

Uz ovo bajkovito selo bogato kulturno-povijesnim naslijeđem vežu se zanimljive legende iz davnina, a jedna od njih kaže da je iz kanjona Rakitnice, koji je udaljen tri kilometra od sela, izašla neman i vijugajući prošla kroz Studeni potok u namjeri da opustoši tamošnje stanovništvo.

Kad su je ljudi primijetili, pobjegli su na obližnje brdo i tu se počeli moliti te su „umolili“ da se zvijer skameni. Prema legendi, tu se može vidjeti oblik okamenjene zvijeri.

Selo Umoljani bogato je i nekropolom stećaka, kao i autentičnim, starinskim kućama. Teren je ovdje pogodan za planinarenje, brdski biciklizam i šetnju.

Ukoliko se odlučite posjetiti Umoljane ovdje u nekoliko objekata možete i objedovati. Upravo je ovaj planinski predio poznat po ukusnoj, domaćoj hrani i ljubaznosti mještana koji svakog gosta srdačno dočekuju, ali im i prepričavaju stare legende o nastavnku svog sela.

 

***

Naslovna fotografija: @bez_dan
Tekst: Ana Bošnjak 

PUTOVANJA , 16.6.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Foto by:

@bez_dan

Podijeli:

Posljednje objavljeno