TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 13.9.2022.

Kroz ranije članke na Bonjour.ba brzo smo se mogli uvjeriti kako Tuzla ima zanimljivu gourmet ponudu koja ovaj grad stavlja visoko na našu listu mjesta za posjetiti.


Na mapi grada uskoro će se naći i nova kafeterija koja svojim konceptom, uređenjem i ambijentom donosi nešto drugačije. Kako bismo saznali sve informacije prije samog otvaranja kafeterije, razgovarali smo s Emom Trnovljakovićom koja nam je ispred kompanije Barista d.o.o. otkrila više detalja. Uz ideju o samom konceptu, otkrila nam je što se sve krije unutar kafeterije, kao i što je bila inspiracija za uređenje. Saznali smo i kada se Café Café otvara, a sigurni smo da ćete u ovo mjesto htjeti svratiti pri sljedećoj posjeti Tuzli. Više otkrijte u nastavku.

 

Što je bila inspiracija za uređenje vašeg cafea i kada ćemo vas moći posjetiti?
 

Barista d.o.o. uz dobro poznate Wint Lounge bar, Restoran Kvin i Loft terrace bar otvara i prvu samouslužnu kafeteriju u gradu, Café Café. Kafeterija koja će obogatiti ugostiteljsku ponudu Tuzle, a po dizajnu, ponudi i kvaliteti usluge moći će se mjeriti s poznatijim svjetskim lancima ovakvog i sličnog koncepta. Kao i na ostalim objektima, projekat je radio dobro poznati Studio Kota iz Sarajeva.

 



Veličina prostora omogućava da svi posjetioci osjete mir, tišinu i privatnost, koji će u potpunosti biti nepušački, ali i family friendly jer posjeduje poseban prostor za presvlačenje beba. S obzirom na ostale objekte trudili smo se pratiti potrebe gostiju. Ugodan ambijent, pristojna usluga, veliki izbor pića i dobar izbor muzike je nešto na čemu smo radili iz godine u godinu,  te je sada kafeterija dobila  svoj konačan izgled - ugodan prostor u kojem svako može da nađe kutak za sebe.

 


 

Plan je da kafeteriju Café Café otvorimo krajem ove ili sljedeće sedmice.

***
Naslovna fotografija: Café Café


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!