Trenerica Nejra podijelila nam je savjete za trening i otkrila omiljeni zdravi obrok - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Trenerica Nejra podijelila nam je savjete za trening i otkrila omiljeni zdravi obrok

Tekst:

Ana Rotim

ZDRAVLJE I NJEGA
10.4.2023.

Teme zdravlja, kvalitetnih prehrambenih navika, kao i treninga čest su dio razgovora našeg uredništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 


Trenirati kada nam nedostaje motivacije i imati zdrave prehrambene navike unatoč modernom i ubrzanom stilu života samo su neki od izazova s kojima se redovno susrećemo. Stoga, kako bismo lakše pronašli odgovore na određene fitness nedoumice u našu rubriku Ljepota ugostili smo Nejru Džombić, koja se na društvenim mrežama krije iza profila @be.fitmommy.

Ova dama ima višegodišnje iskustvo u svijetu fitnessa, a u našem razgovoru otkrila je kako je počeo njen put, neke mitove o tjelovježbi i savjete za koje ćete rado primjeniti.

Na vašim društvenim mrežama otkrili smo da imate zavidnu karijeru u svijetu fitnessa. Možete li nam otkriti kako ja započeo vaš put?

Nisam oduvijek bila u fitnes svijetu, tek nakon što sam rodila prvu djevojčicu odlučila sam da dovedem svoje tijelo u formu. Kao i svaka žena nakon poroda sam imala višak kilograma, ali brzo sam se vratila u formu. Od tada sam se zaljubila u fitnes i funkcionalni trening. Oduševljena time koliko nam pokret tijela donosi benefita, i šta sve možemo uraditi sa našim tijelom, odlučila sam da se edukujem što više i pomažem drugim ženama.


Kako izgleda jedan dan fitness trenerice?

Uvijek u frci, haha.

Dan počinjem spremanjem sebe i djece. Nakon toga svako ide svojim putem. Ja na treninge, muž na posao, a njih dvije u školu i vrtić. Obavezno usput spremam doručak koji nosim sa sobom. Nakon jutarnjih treninga sa klijenticama imam slobodno vrijeme pa ga iskoristim da spremim neki zdrav obrok i izađem prošetati do parka sa djecom. Poslijepodne ponovo imam individualne treninge. A večer obično provodimo svi zajedno uz igru i spremanje za spavanje.

Tijekom svoje karijere susreli ste se s velikim brojem klijenata. Koji su neki najčešći izazovi s kojima se susreću kako početnici tako i oni napredni?

Početnici obično ne znaju kako početi, imaju stid doći u teretanu, plašeći se da li nešto rade pogrešno. Ukoliko nemaju pomoć, vrlo često vidim da odustaju. A kod naprednih vježbača, najveći izazov je stagniranje u treningu, tada je potrebno napraviti novi cilj i promjenu plana treninga.


U svijetu fitnessa postoje mnogi mitovi. Koji je jedan od najzabavnijih koji ste do sada čuli?

Najčešći se susrećem sa: Nemoj da treniramo sa tegovima, ne želim da se nabildam! Trening snage djeluje različito na muškarce i žene zbog različite količine proizvedenog hormona koji je odgovoran za rast mišića.
U ženskom tijelu proizvodi se u vrlo malim količinama. Zato tijelo žene koja radi vježbe snage izgledati će zategnuto i estetski lijepo, a ne nabildano.

Uz trening, prehrana ima veliku ulogu kako bismo bili u formi i održali zdrav izgled. S obzirom da mnogi imaju ubrzan lifestyle, koji je najlakši način da ubacimo zdrave obroke u svoju prehranu?

Moja tajna je da planiram obroke i pravim hranu koja mi može biti dan poslije. Mnogo je lakše i finansijski isplativije,uz sve obaveze, imati već pripremljen obrok, koji možete ponijeti sa sobom. Tako lakše i odolite tom hamburgeru na pauzi, kada imate hranu sa sobom.


Kada je riječ o trudnicama i novopečenim majkama, što biste savjetovali - kada je najbolje uzeti pauzu te kada je idealno vrijeme vratiti se treninzima poslije poroda?

Ukoliko je trudnoća uredna i doktor da odobrenje, možete trenirati do samog poroda. Naravno sve uz prilagođavanje treninga trenutnom stanju.
A nakon poroda, moja preporuka je sačekati bar 3 mjeseca da se tijelo oporavi, početi sa laganim treningom na početku i obratiti pažnju na dijastazu. 

Često čujemo o pre workout obrocima ili pak napitcima. Koje je vaše mišljenje o toj temi te kada je najbolje jesti prije treninga?

Neko optimalno vrijeme bi bilo 2-3 sata prije treninga, obrok koji sadrži proteine, ugljikohidrate i masti. Ali ako već ne možete jesti u ovom razmaku od treninga, i taj obrok jedete malo prije treninga, onda je najbolje da obrok bude manji i prednost dajte proteinima i ugljikohidratima, kako ne bi opteretili probavni sistem.

Početkom toplih dana sve više ljudi vraća se svojoj fitness rutini. Što biste savjetovali onima koji se žele postići određene ciljeve do ljetnih dana?

Trenirati trebamo cijele godine, a ne samo za summer body, haha.


Unatoč redovnim treninzima, katkad imamo manje motivacije za vježbanje. Imate li i vi iste izazove, i ako da kako se motivirate?

Naravno da ima dana kada je nemam motivacije, ali tada stupa disciplina. Jednostavno znam da ću odraditi svoj trening, možda nešto manjim intenzitetom ali ću ga završiti. Disciplina je uvijek prije motivacije.


Na svojim društvenim mrežama često dijelite zdrave i proteinske recepte. Možete li otkriti našim čitateljima jedan koji bi trebali isprobati?

Moji pratioci najviše vole slatke recepte! Jako puno ih se javilo da su probali napraviti proteinske kokos loptice i da su oduševljeni. Jednostavne su za napraviti jer idu samo tri sastojka, postupak možete naći na mom Instagram profilu.

 Za kraj, možete li nam otkriti planove za ovu godinu?

Plan za ovu godinu svakako je nastavak uspješne saradnje sa mojim klijentima, kao i dodatno educiranje kako bi obogatila moje znanje. Ove godine me čeka par edukacija sa rekvizitima koji su relativno novi u svijetu fitnesa, jako se radujem svim novim izazovima!

 

* * *
Foto: Nerja Džombić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno