TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 21.9.2021.

Kada smo razmišljali o receptu za jesen kojeg vole apsolutno svi, koji će ispuniti dom savršenim mirisom, ugrijati nas dok čitamo knjigu, gledamo film ili jednostavno dati priliku da obradujemo svoje nepce na najslađi način, prva misao nam je bila najdraža kremasta slastica, topla čokolada.

Napitak koji je sinonim u hladnijim mjesecima jedna je od najboljih stvari koju vežemo za prve dane jeseni, stoga smo odmah znali i na koju adresu se zaputiti po #mljac recept koji će nam ne samo zagrijati hladne ruke, već i osladiti nepce.

Foto: @h_belma_

Javili smo se Belmi sa idejom, a ona je sa svojim maštovitim fotografijama i receptom obradovala sve u uredništvu, a ne sumnjamo da će i vas.

Za ovo čokoladno savršenstvo u šoljici trebat će vam mlijeko, Kinder čokoladice ili tamna čokolada ako više preferirate, malo kakao praha, gustina i šećer.

Sa ovako jednostavnom pripremom i sastojcima nema razloga da si ne uljepšate jesenski dan Bonjour.ba toplom čokoladom.

Bonjour.ba jesenska topla čokolada by @h_belma_

Sastojci (za 2 šolje): 

  • 400 ml mlijeka 
  • 2 reda tamne čokolade ili 4-6 Kinder čokoladice (zavisno koliko jaku čokoladu želite) 
  • 2 kašike kakaa 
  • 1 kašika gustina 
  • 1 kašika šećera (po želji) 

Priprema: 

U hladno mlijeko dodati sve sastojke i staviti na laganu vatru da se tope. Miješati i kuhati do željene gustoće.  

Nasuti u šolje, dekorisati šlagom, marshmallow bombonama, Kinder čokoladom i kakaom. 

Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih i ukusnih recepata možete pronaći na instagram profilu @h_belma_, ali i na blogu cookingwithB.

Uživajte!

***

Fotografije: Belma Halilović
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

TEKST: Adelisa Mašić

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka. Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.

Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.

 



A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.

Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?  

Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca. 

 



Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.

 



Trik uz koji nar gulimo bez fleka  

Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.

 



Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.

 



Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:

– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste

Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.

 



Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.

Foto: @pomwonderfuluk


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!