Banja Luka: top 3 lokacije zbog kojih ćete instant poželjeti zaputiti se tamo - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Banja Luka: top 3 lokacije zbog kojih ćete instant poželjeti zaputiti se tamo

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
4.5.2021.

Prirodne lokacije u Bosni i Hercegovini nas iznova i iznova iznenađuju svojom ljepotom i unikatnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako planirate uskoro posjetiti najveći grad na rijeci Vrbas, vjerojatno već razmišljate o lokacijama koje želite posjetiti i kreirate #tosee listu koja će na savršen način odgovoriti na pitanje šta posjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga, kako bismo vam olakšali istraživanje pronašli smo top tri lokacije prema preporuci TripAdvisor-a koje bi se trebale pronaći na vašem popisu.

TVRĐAVA KASTEL

Prva stanica neka vam bude u samom centru grada, a to je Tvrđava Kastel koja svojim zidinama oslikava priče iz prošlosti i predstavlja jedan od najstarijih historijskih spomenika grada. Na izdignutim dijelovima riječne terase Vrbasa, ukupna površina kompleksa Kastel iznosi 48 000 kvadratnih metara, od toga unutar bedema 26 610 kvadratnih metara, a izvan bedema oko 21 390 kvadratnih metara. Osim historijskog i turističkog značaja, tvrđava Kastel je i mjesto najljepših i najznačajnijih kulturnih dešavanja u gradu i lokacija koju morate posjetiti.

KANJON VRBASA I SLAPOVI NA KRUPI

Krupa na Vrbasu je malo mjesto smješteno 25 km od centra Banja Luke prema gradu Jajcu. Potrebno je otprilike pola sata vožnje kroz kanjon rijeke Vrbas do lokacije, ali je to put koji se istinski isplati proći jer neposredno uz cestu imat ćete priliku zastati i uživati u pogledu na prekrasan kanjon rijeke Vrbas. Divna smaragdna boja, brzaci na kojima često možete vidjeti i rafting ture oduševljavaju svakog posmatrača.

 

Istražili smo malo više i saznali da Kanjon Vrbasa zapravo čine dva manja kanjona: kanjon Podmilačje i kanjon Tijesno. Rijeka Vrbas je pronašla svoj tok kroz sedimentne stijene i tako stvorila kanjon u kojem obitavaju specifični kanjonski ekosistemi i brojne endemske i reliktne biljne i životinjske vrste

U dolini rijeke, tačnije u Krupskoj kotlini, između Zvečajske i Grebenske klisure, nalazi se Krupa na Vrbasu koja krije jedno od najljepših prirodnih ljepota, kaskadne slapove.

Nekoliko velikih slapova nalazi se na dijelu rijeke koji su dugi oko 100 metara, a od samih slapova možete proći jednom od staza za šetanje koje će vas dovesti do samog izvora rijeke Krupe. Na ovoj lokaciji možete predahnuti, organizovati piknik ili jednostavno uživati uz zvuk i igru vode.

Foto: @macheried 

Foto: @thailowaane_

Foto: @matze_405

***

Naslovna fotografija: @jelic___
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno