TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 19.3.2025.

Još jedna sjajna vijest za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu! TIME je uvrstio Hotel Baškuća među 100 najboljih svjetskih destinacija za 2025. godinu.

Ovim priznanjem Sarajevo je uvršteno među najpoznatije svjetske turističke destinacije, dodatno potvrđujući svoj status kao sve atraktivnije turističke destinacije.




Hotel Baškuća prepoznat je zbog svoje autentične kombinacije bosanskog naslijeđa i vrhunske sofisticiranosti. Njegova arhitektura, pažljivo biran enterijer i umjetnine koje krase svaki kutak hotela odražavaju bogatu historiju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Posebno mjesto u hotelu zauzima restoran Kiren, koji je osvojio srca posjetilaca i kritičara svojom jedinstvenom fuzijom tradicionalnih bosanskohercegovačkih i anatolijskih okusa.




"Biti prepoznat od strane TIME-a ogromna je čast za naš hotel, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Naš cilj je bio stvoriti mjesto koje na najbolji način predstavlja Sarajevo – spoj topline, kulture, historije i vrhunske usluge. Ovo priznanje je dokaz da smo u tome uspjeli", poručuju iz menadžmenta hotela.




Ovo priznanje ne samo da dodatno učvršćuje poziciju Sarajeva kao rastuće turističke destinacije, već i otvara vrata za još veću međunarodnu prepoznatljivost.

TIME-ova lista „World’s Greatest Places 2025“ okuplja najekskluzivnija i najposebnija mjesta širom svijeta, a činjenica da je među njima i Hotel Baškuća potvrđuje da Sarajevo ima šta ponuditi i najzahtjevnijim posjetiocima.




Pročitajte ovdje više informacija o hotelu, a cijelu listu najboljih svjetskih destinacija možete pronaći na službenoj stranici TIME-a


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!