TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 19.3.2025.

Još jedna sjajna vijest za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu! TIME je uvrstio Hotel Baškuća među 100 najboljih svjetskih destinacija za 2025. godinu.

Ovim priznanjem Sarajevo je uvršteno među najpoznatije svjetske turističke destinacije, dodatno potvrđujući svoj status kao sve atraktivnije turističke destinacije.




Hotel Baškuća prepoznat je zbog svoje autentične kombinacije bosanskog naslijeđa i vrhunske sofisticiranosti. Njegova arhitektura, pažljivo biran enterijer i umjetnine koje krase svaki kutak hotela odražavaju bogatu historiju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Posebno mjesto u hotelu zauzima restoran Kiren, koji je osvojio srca posjetilaca i kritičara svojom jedinstvenom fuzijom tradicionalnih bosanskohercegovačkih i anatolijskih okusa.




"Biti prepoznat od strane TIME-a ogromna je čast za naš hotel, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Naš cilj je bio stvoriti mjesto koje na najbolji način predstavlja Sarajevo – spoj topline, kulture, historije i vrhunske usluge. Ovo priznanje je dokaz da smo u tome uspjeli", poručuju iz menadžmenta hotela.




Ovo priznanje ne samo da dodatno učvršćuje poziciju Sarajeva kao rastuće turističke destinacije, već i otvara vrata za još veću međunarodnu prepoznatljivost.

TIME-ova lista „World’s Greatest Places 2025“ okuplja najekskluzivnija i najposebnija mjesta širom svijeta, a činjenica da je među njima i Hotel Baškuća potvrđuje da Sarajevo ima šta ponuditi i najzahtjevnijim posjetiocima.




Pročitajte ovdje više informacija o hotelu, a cijelu listu najboljih svjetskih destinacija možete pronaći na službenoj stranici TIME-a


Bonjour

Septembar miriše na ajvar: Mini recept za domaću verziju koju možete pripremiti u stanu

TEKST: Adelisa Mašić

Septembar miriše na ajvar: Mini recept za domaću verziju koju možete pripremiti u stanu Septembar miriše na ajvar: Mini recept za domaću verziju koju možete pripremiti u stanu

Septembar donosi pune tezge crvenih paprika, a s njima i podsjetnik da je stiglo pravo vrijeme za ajvar. Pečene paprike šire aromu koja nas odmah podsjeti na jesen i njene jednostavne radosti.

Osim što nas veže za tradiciju i priziva cozy atmosferu, ajvar je i iznenađujuće zdrav: bogat je vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, pa je jednako dobar saveznik imunitetu kao i užitak za nepca.

 



Ako volite domaći ajvar i želite se okušati u njegovoj pripremi, donosimo recept koji se može napraviti i u stanu, dovoljno da osjetite jesenske mirise u svom domu.

 



Za recept će vam trebati:

  • 6 crvenih paprika
  • 1 patlidžan
  • 1 češanj bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • so i biber

     



Priprema:  

Paprike i patlidžan ispecite u rerni dok ne omekšaju i kožica ne potamni. Ostavite ih kratko u vrećnoj kesi ili poklopljenoj posudi da se lakše ogule, zatim skinite koru i očistite sjemenke. 


bonjour_ba01ajvar

Foto: @homemadeinastoria

Povrće izmiksajte u blenderu ili isjeckajte nožem, u zavisnosti od toga volite li glatku ili rustikalnu teksturu. Dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckani bijeli luk, so i biber, pa sve zajedno kratko prodinstajte u tavi dok se smjesa ne sjedini i dobije gustinu ajvara.


bonjour_ba02ajvar

Foto: @homemadeinastoria

Vruć ajvar sipajte u manju staklenku i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji barem jedan dan kako bi se ukusi sjedinili, a zatim čuvajte u frižideru i trošite u narednim sedmicama.

 



Rezultat je teglica mirisnog ajvara, savršena uz pecivo, sireve ili kao dodatak toplim jelima koja u sebi čuva sve ono zbog čega volimo septembar.

Foto: @sannevloet


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!