TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 19.3.2025.
Još jedna sjajna vijest za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu! TIME je uvrstio Hotel Baškuća među 100 najboljih svjetskih destinacija za 2025. godinu.
Ovim priznanjem Sarajevo je uvršteno među najpoznatije svjetske turističke destinacije, dodatno potvrđujući svoj status kao sve atraktivnije turističke destinacije.
Hotel Baškuća prepoznat je zbog svoje autentične kombinacije bosanskog naslijeđa i vrhunske sofisticiranosti. Njegova arhitektura, pažljivo biran enterijer i umjetnine koje krase svaki kutak hotela odražavaju bogatu historiju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
Posebno mjesto u hotelu zauzima restoran Kiren, koji je osvojio srca posjetilaca i kritičara svojom jedinstvenom fuzijom tradicionalnih bosanskohercegovačkih i anatolijskih okusa.

"Biti prepoznat od strane TIME-a ogromna je čast za naš hotel, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Naš cilj je bio stvoriti mjesto koje na najbolji način predstavlja Sarajevo – spoj topline, kulture, historije i vrhunske usluge. Ovo priznanje je dokaz da smo u tome uspjeli", poručuju iz menadžmenta hotela.
Ovo priznanje ne samo da dodatno učvršćuje poziciju Sarajeva kao rastuće turističke destinacije, već i otvara vrata za još veću međunarodnu prepoznatljivost.
TIME-ova lista „World’s Greatest Places 2025“ okuplja najekskluzivnija i najposebnija mjesta širom svijeta, a činjenica da je među njima i Hotel Baškuća potvrđuje da Sarajevo ima šta ponuditi i najzahtjevnijim posjetiocima.
Pročitajte ovdje više informacija o hotelu, a cijelu listu najboljih svjetskih destinacija možete pronaći na službenoj stranici TIME-a
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!