TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 10.3.2025.

Uživali smo u Hotel Baškući tokom svih sezona, od otvorenja prošle godine, u njihovom nevjerovatnom interijeru i smještaju.

Ali ovo proljeće su nas iznenadili nečim novim. Ono što nas je posebno oduševilo i privuklo, pored ambijenta, jeste hrana koja je sada dodatno unaprijeđena otvaranjem specijalnog  restorana Kiren u sklopu hotela.

Ovaj restoran nije samo novost na sarajevskoj gourmet sceni, već pravo osvježenje koje slavi tradiciju, dok istovremeno nudi modernu ekskurziju okusa.

 



Smješten u srcu Baščaršije,  Kiren je savršeno mjesto za uživanje u prvim proljetnim danima i noćima, gdje možete osjetiti harmoniju tradicije i inovacije na tanjiru.

S velikim uzbuđenjem u ekskluzivnom razgovoru, zavirujemo i donosimo vam detalje ovog nevjerovatnog gourmet iskustva Hotela Baškuća.




Kako je nastala ideja za otvaranje restorana Kiren i širenje koncepta Baškuće? 

Ideja za otvaranje restorana Kiren nastala je iz iste vizije koja je stajala iza osnivanja Hotela Baškuća – želje da Sarajevo i njegovi posjetioci dobiju prostor koji kombinuje vrhunski kvalitet, jedinstvenost i inovativnost. Cilj je bio stvoriti restoran koji nadmašuje očekivanja i nudi autentično gastronomsko iskustvo kroz spoj tradicije i modernih kulinarskih trendova.

Poseban fokus stavljen je na tradicionalni doručak, večere i specijalitete koji nisu dostupni u svakom restoranu. Kiren nije samo mjesto za objedovanje, već destinacija koja nudi jedinstven doživljaj - spoj kulture, ukusa i estetike.


 



Kako biste opisali dizajn interijera restorana? Koji su ključni elementi? 

Dizajn interijera restorana Kiren osmišljen je kao harmoničan spoj tri kulturna pravca – bosanskog, turskog i evropskog. Svaki detalj u prostoru ima svoje mjesto, stvarajući atmosferu koja goste vodi kroz različite epohe i stilove.

Uređenje objedinjuje toplinu tradicionalnih elemenata i sofisticiranost modernog dizajna, omogućujući gostima da se osjećaju kao kod kuće. Pažljivo osmišljena sinergija tradicije i savremenosti, u blizini srca Sarajeva, čini Kiren posebnim mjestom na gastronomskoj sceni.




Ko je bio zadužen za uređenje prostora i koja je bila inspiracija? 

Uređenje prostora bilo je u rukama vlasnika koji su s velikom pažnjom osmislili svaki detalj kako bi prostor reflektovao njihovu viziju i priču restorana Kiren. Inspiracija je proizašla iz želje da se kroz dizajn stvori ambijent koji odiše toplinom, elegancijom i gostoprimstvom, stvarajući prostor u kojem se gosti mogu opustiti i uživati u svakom trenutku.

Posebna pažnja posvećena je stvaranju atmosfere koja odražava ljubav, posvećenost i strast prema ugostiteljstvu. Svaki element enterijera pažljivo je biran kako bi prenio poruku da je Kiren mjesto gdje su briga o detaljima, udobnost i estetika podjednako važni kao i gastronomsko iskustvo.

 



Šta gosti mogu očekivati od menija – koje su glavne vrste jela u ponudi? 

Kiren nudi gastronomsko iskustvo koje spaja tursku i anatolijsku kuhinju, s posebnim naglaskom na kvalitet, autentičnost i raznovrsnost jela. Posebna pažnja posvećena je tradicionalnom doručku, koji se izdvaja ne samo svojim ukusom i kvalitetom, već i načinom serviranja koji donosi autentičnu atmosferu prošlih vremena.

Što se večere tiče, meni je osmišljen kako bi zadovoljio različite gastronomske preferencije. Gosti mogu uživati u anatolijskim i turskim specijalitetima koji nisu lako dostupni u Sarajevu, kao i inovativnim kombinacijama slatkih i slanih ukusa u jelima s mesom. Tu je i raznolika selekcija hladnih i toplih predjela, pažljivo pripremljenih s posebnim naglaskom na kvalitetu i autentičnost. Svako jelo pažljivo je osmišljeno kako bi pružilo nezaboravan doživljaj okusa i zadovoljilo i najistančanija nepca.

Neki od glavnih specijaliteta uključuju zirvu – carski osmanski gulaš, balli mahmudiye – jelo čiji recept datira iz prošlih stoljeća, te mantije, pripremljene baš onako kako se služe u tradicionalnim turskim domaćinstvima. Tu je i naš autentični kuća steak, te janjeći tandir poslužen s "iç pilav" – bogatom i začinjenom rižom, kao i mnoga druga jela koja će očarati sva osjetila.




Kakvo iskustvo želite da gosti ponesu iz restorana Kiren? 

Naša želja je da svaki gost iz restorana Kiren izađe ispunjen osjećajem zadovoljstva – oduševljen uslugom, atmosferom i gastronomskim iskustvom. Želimo da se gosti osjećaju kao kod kuće, ali i kao da su zakoračili u sasvim drugačiji svijet—topao, elegantan i inspirativan.

Kiren nije samo restoran; to je mjesto gdje se svaki detalj pomno kreira kako bi gosti doživjeli poseban trenutak, bilo da uživaju u pažljivo pripremljenim jelima, atmosferi ispunjenoj harmonijom ili trenucima provedenim s prijateljima i porodicom.

Naša vizija je da svaki dolazak u Kiren bude novo otkriće, novo iskustvo koje nadmašuje očekivanja.




Kako vidite budućnost Kirena? Imate li planove za dodatne sadržaje? 

Naša ambicija je ostaviti trajni pečat na gastronomskoj sceni Sarajeva i stvoriti ime koje će biti sinonim za vrhunsko iskustvo, kvalitet i jedinstvenost. Planiramo proširiti usluge kako bismo pružili još širi spektar gastronomskih doživljaja, uključujući fine dining i različite oblike bruncha, a neke od naših ideja držimo kao iznenađenje.

Naša vizija je donijeti autentično i svjetski relevantno gastronomsko iskustvo, i s ponosom možemo reći da smo na dobrom putu da to i ostvarimo.


***
Foto: Kiren


Bonjour

Ovaj mali bh. brend iz Sarajeva pravi svijeće od sojinog voska. Idu na listu želja odmah.

TEKST: Ada Ćeremida

Ovaj mali bh. brend iz Sarajeva pravi svijeće od sojinog voska. Idu na listu želja odmah. Ovaj mali bh. brend iz Sarajeva pravi svijeće od sojinog voska. Idu na listu želja odmah.

Jedna mala promjena često je dovoljna da prostor iz „lijepo sređenog“ postane onaj u kojem se zaista želite zadržati i upravo tu počinje ova priča.

Kroz našu Interijer & Dizajn rubriku uvijek tražimo lokalne brendove koji donose više od estetike: predmete s karakterom, namjenom i osjećajem doma. 

Kada se tome doda praznična kolekcija koja miriše na zimu, rituale i sporije večeri, teško je ostati ravnodušan. Ove svijeće su upravo taj mali, ali moćni detalj koji prostor čini toplijim, intimnijim i spremnim za kraj godine.


svijece_candela_bih_bonjour_ba_2
svijece_candela_bih_bonjour_ba_1

Filozofija iza svijeća koje traju duže od sezone

Iza svake svijeće stoji promišljen proces i jasna filozofija. Riječ je o svijećama od sojinog voska, ručno rađenim u Bosni i Hercegovini, koje su ekološki prihvatljive i nježne prema prostoru u kojem se koriste. 

Prirodni materijali, pažljivo birani sastojci i ručna izrada čine svaki komad unikatom, s blagim nesavršenostima koje mu daju karakter. Drveni fitilj koji pucketa dok gori dodatno pojačava osjećaj topline i stvara atmosferu nalik malom kućnom ritualu. Ovo su svijeće koje ne služe samo za miris, već za kompletan doživljaj.


svijece_candela_bih_bonjour_ba_1-1

Praznična kolekcija koja izgleda jednako dobro koliko i miriše

Nova praznična kolekcija donosi svijeće u elegantnim kutijama, koje se lako uklapaju u svaki interijer. Mirisna nota ružmarina i narandže stvara balans između svježine i topline, idealan za zimske dane i večeri provedene kod kuće. 

Tu su i dekorativne figure i oblici koji funkcionišu kao mali akcenti na stolu, polici ili u prazničnom aranžmanu. Ono što dobijate nije samo miris, već osjećaj pažljivo složenog doma u kojem svaki detalj ima svoje mjesto.


svijece_candela_bih_bonjour_ba_3
svijece_candela_bih_bonjour_ba_6
svijece_candela_bih_bonjour_ba_7


Zašto su ovakvi detalji ono čemu se vraćamo svake zime?  

U vremenu kada dekor često traje samo jednu sezonu, ovakvi komadi ostaju relevantni mnogo duže. Njihova neutralna estetika, prirodni materijali i ručna izrada čine ih bezvremenskim dodatkom domu. To su svijeće koje palite kada želite usporiti, stvoriti atmosferu ili jednostavno učiniti prostor ugodnijim.


svijece_candela_bih_bonjour_ba_5
svijece_candela_bih_bonjour_ba_4

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @candela.svijece


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!