Svjetski dan kućnih ljubimaca: Evo gdje kupujemo poklone za svoje čupave prijatelje - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Svjetski dan kućnih ljubimaca: Evo gdje kupujemo poklone za svoje čupave prijatelje

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

LJUBIMCI
28.11.2023.

Psi, mačke, papagaji, kunići, mnogo su više od simpatičnih čupavih stvorenja s kojim dijelimo svoj dom, oni čine i ogroman, nezamjenjiv dio naših života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dok trajanjem svog života obilježe samo jedan dio našeg, u njemu ostavljaju trajne uspomene i neobrisiv trag. Koliko god da ostanu uz nas, bilo da je to 10, 15 ili 20 godina, želimo svaki dan učiniti njihovim najsretnijim. 

30.11. obilježava se Svjetski dan kućnih ljubimaca, vjerujemo da to kao najveći fan svog čupavog ili pernatog prijatelja već znate. Ali, dodatni info koji vam treba je kako ih obradovati ovih dana.
Mi biramo Bingo akciju koja traje do 30.11. Ovaj dan je još jedna prilika da istaknemo važnost ljubavi, brige i odgovornosti prema našim malim članovima obitelji odgovarajućim odabirom hrane, igračaka pa čak i novog mekanog kreveta. Ponudu poklončića pogledajte ovdje.


Fizička i mentalna dobrobit

Prof. dr. Jasna Bajraktarević ističe: "Briga o kućnom ljubimcu potiče fizičku aktivnost, bilo da se radi o šetnjama sa psom ili igri s mačkom. Ovo ne samo da poboljšava fizičko zdravlje, već i mentalno."

 Nevjerojatni su emocionalni saveznici. Njihova prisutnost smanjuje stres, pomaže u borbi protiv osjećaja usamljenosti i može poboljšati opšte mentalno zdravlje.
Šetnje sa psom potiču fizičku aktivnost i smanjuju rizik od bolesti, poput srčanih oboljenja. Također, šetnja može dovesti do upoznavanja novih ljudi i izgradnje veza s drugim vlasnicima ljubimaca. Aktivnosti poput šetnji, igre ili brige o životinji pomoći će u održavanju zdravog načina života.
Osim toga, doktori ističu da prisutnost kućnog ljubimca može smanjiti razinu stresa, anksioznosti i depresije. Briga o nekome drugome, čak i ako je to ljubimac, može dati osjećaj svrhe i zadovoljstva.


Jeste li spremni za ljubimca u svom domu?

No, kada govorimo o benefitima šetnje sa psom, možda vas je do ovog članka dovela samo ljubav prema životinjama i još uvijek niste sigurni jeste li spremni napraviti takav korak.

Za početak, sretni smo jer je to odluka kojoj pridajete toliku važnost. Procijenite imate li uslove za pružanje života kakav je neophodan vrsti životinje koju želite u svom domu i možete li zadovoljiti sve njene potrebe.

 Doc.dr. Nedim Šuta je Internacionalni kinološki sudac za sve pasmine i u saradnji s Bingom savjetuje kako odabrati pravu vrstu pasmine u skladu s vašim karakterom i potrebama.

S obzirom na to da mi imamo različite karaktere, temperament i potrebe, isto je i s njima te je s toga iznimno važno da naši karakteri budu usklađeni za kreiranje stila života kojim ste zadovoljni i vi i vaš ljubimac.

 Odgovornost i briga

Briga o kućnom ljubimcu uči nas odgovornosti i empatiji prema drugima. Djeca koja odrastaju uz ljubimce često razvijaju veći osjećaj odgovornosti.

Uz neophodan dobar odabir hrane i dodataka koji olakšavaju njihov život nemojte zaboraviti uzvratiti im i emotivnu podršku. Igranje s njima, maženje ili jednostavno provođenje vremena zajedno neophodno je za njihovu sreću i zdravlje.
Pokloni

Vjerujemo da svaki kućni ljubimac ima svoj omiljeni kutak u domu, ali i najdražu igračku. Međutim, dodatna poslastica ili plišani prijatelj nikada nisu višak, posebno nakon što postanu uzrok nekoliko različitih skokova i istrčanih krugova oko nas.

Ovaj Svjetski dan kućnih ljubimaca, slavimo kupovinom u Bingu i već čujemo kako neko veselo prede zbog poklona koji ga čekaju.

* * *
Foto: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno