TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 28.7.2022.

Zbog brojnih prekrasnih plaža, kristalno čistog mora te savršenog balansa spokoja i zabave Makarska je destinacija na koju se iz godine u godinu ponovo vraćamo.


Osim što je očaravajuće mjesto na kojem će vas dočekati netaknuta prirodna ljepota i čarobni mediteranski pejzaž, Makarska je lokacija koja će svojim sadržajem biti idealno mjesto za užitak i odmor svim generacijama. Otkrivajući neke od lokacija koje želimo rado posjetiti već na sljedećem putovanju u Makarsku pronašli smo jedinstveno mjesto gdje možete uživati u očaravajućem pogledu.

Svjetionik sv. Petar sagrađen na istoimenom poluotoku must-visit je lokacija, a s obzirom da se radi o antičkoj  građevini koja svojim izgledom i dugom povijesti privlači brojne turiste posljednjih godina postao je omiljeni foto spot. Sagrađen 1884. ovaj svjetionik mjesto je gdje možete odmarati uz zvukove mora i čarobni zalazak sunca. Lociran samo kilometar od centra Makarske, svjetionik sv. Petar idealan je za kratku šetnju i odmor od gradske buke. 
 

* * *
Naslovna fotografija: @radulovicviktorija 


Bonjour

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

TEKST: Ada Ćeremida

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta! Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.

Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella. 

Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.

 



Sastojci:

Krema od limuna:

  • 100 ml soka od limuna

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

  • 50 ml vode

  • 1 kašičica gustina

  • 50 g maslaca (opcionalno)

Krema i slojevi:

  • 250 g mascarponea

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 100 g šećera u prahu

  •  300 ml toplog mlijeka

  • 2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)

  • Korica limuna i svježa menta za dekoraciju



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_2


Priprema:  

Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne. 

Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom. 



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_3


Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu. 

Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
 

Foto: @julia_kunchevskaya


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!