Suzana je majstorica u organizaciji i uređenju. Otkrila nam je kako ukrasiti dom za blagdane. - Bonjour.ba - bh.lifestyl...

Suzana je majstorica u organizaciji i uređenju. Otkrila nam je kako ukrasiti dom za blagdane.

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
16.12.2021.

Ovo doba godine uvijek vežemo za blagdansko uređenje doma i pripremanje ukusnih tradicionalnih slastica čiji miris ispuni cijeli dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjedanput dio naše svakodnevice postaju orašari, zlatni, zeleni i crveni ukrasi i gotovo sve s predznakom blagdanskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako i sami ove godine možete ukrasiti svoj dom u blagdanskom ozračju otkrijte kroz savjete Suzane koja u nastavku otkriva svoje praktične trikove.

***

Božićni i novogodišnji praznici su vrijeme kada svaki kutak kuće ima specifičnu dekoraciju.

Postoji dosta novogodišnjih ornamenata i komada za dekoraciju u radnjama, ali sklop finalnog izgleda zavisi samo od nas.

Što trebamo imati na umu prije početka dekoriranja?

Dekorisanje  za praznike i nema neka posebna pravila ali valja povesti računa o uklapanju boja i tekstura kako bi se sve lijepo uklopilo u naš životni prostor i davalo utisak dobrog ukusa i harmonije. Prilagodite boje i količinu ukrasa vašem životnom prostoru.

Koje savjete imate za nas kad je u pitanju ukrašavanje jelke?

Kraljica novogodišnje dekoracije je jelka i njeno dekorisanje je za mene aktivnost koja me asocira na dom, porodicu i lijepe trenutke. Njeno dekorisanje je prava umjetnost i nema pravila kako da to radite, ali postoje neke stvari koje bi trebalo ispoštovati kako bi jelka izgledala ljepše i kreativnije. Ja za svoju jelku koristim sitne, a guste sijalice i po metru jelke vam treba oko 200 sijalica.

Velike ukrase stavite pri sredini jelke kako bi dobili dubinu, a manje ka krajevima grana s bočne strane. Viseći ukrasi trebalo bi da budu na što višoj poziciji kako biste izbjegli prekide i praznine. Decembar je za mene poseban mjesec i obožavam da dekorišem, a godinama sam naučila da u ovom slučaju ne važi da je manje više, te volim da pretjeram.

Ono što se godinama mijenja je samo broj ukrasa. Trudim se uvijek smisliti nove ideje, prvenstveno da ugodim sebi. Volim da za svaku godinu odredim akcentualnu boju, ove godine je to zelena i tako dekorišem cijelu kuću.

Što sa ostatkom doma? Kako ukrasiti kamin, kuhinju ili spavaću sobu?

Da biste ukrasili svoj dom ne morate uvijek nužno da kupujete ornamente i komade za dekoraciju. Prošećite do obližnje šume i naberite nekoliko borovih grančica od kojih možete napraviti girlande kojima možete ukrasiti stolove, konzole kamina i slično. Na to dodati par korica sušenih narandzi, po koju kuglicu koju ste možda sami napravili i eto vam savršene dekoracije.

Ako se odlučite za prirodne girlande moj savjet je da ih potopite u vodu na 24 sata da bi vam trajale i bile svježe za vrijeme praznika.

Želim vam srećne praznike, uživajte i ostanite zdravi.

Za Bonjour.ba piše:

Suzana Nikić

*** 
Foto: Suzana Nikić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno