Suzana je majstorica u organizaciji doma. Evo koji su njeni koraci kod proljetnog čišćenja. - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Suzana je majstorica u organizaciji doma. Evo koji su njeni koraci kod proljetnog čišćenja.

Tekst:

Ana Rotim

DIZAJN SAVJETI
3.5.2022.

Ugodni dani okupani suncem mnoge potiču na generalno čišćenje doma koje ujedno može poslužiti kao prava antistres terapija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Osim što će se mnogi složiti da ih prozračan i uredan dom opušta, sam proces proljetnog čišćenja doma prava je avantura u kojoj može sudjelovati cijela obitelj.  Naime, naša kolumnistica Suzana Nikić, koja nam je prethodnog mjeseca otkrila kako odabrati idealne zavjese, ovog puta s nama je podijelila sve korake potrebne za generalno čišćenje doma. 

* * *

„Proljeće je godišnje doba kada se priroda budi, sve cvjeta, a i ljepši i topliji dani su na vidiku. Tada je idealno vrijeme za proljetno čišćenje. Zima je godišnje doba kada malo i zapustimo, više uživamo sa porodicom u praznicima i većinom nismo motivisani za generalno čišćenje doma.

Kako započeti proces proljetnog čišćenja?

Prije nego što se bacite na posao obavite pregled i inspekciju svih prostorija. Ja uvijek napravim raspored i ocijenim situaciju svake prostorije. Čistite jednu po jednu prostoriju. Osigurajte i sredstva za čišćenje kako biste kada krenete imali sve sto vam je potrebno. Ja volim da krenem od prostorije za koju mi treba najviše vremena, a to su većinom kuhinja ili ormar. Naravno, dobra playlista je obavezna prije početka.

Koji su koraci kod čišćenja kuhinje?

Kada krećem od kuhinje vadim sve vani iz ormarića, operem sve šoljice, čaše i tanjire te unutrašnjost elemenata i police. Prekontrolišem sve zalihe hrane i uklonim sve čemu je istekao rok, obično napravim i novi raspored u kuhinji. Nakon toga se uvijek osjećam kao da sam dobila novu kuhinju.

Koja je prostorija koju mnogi zanemare?

Prostorija koja također zahtjeva detaljno čišćenje je ostava. Njeno čišćenje podrazumijeva pregled svih zaliha, čišćenje polica i novo sortiranje. Proces je sličan onom u kuhinji.

Kako detaljno očistiti spavaću sobu?

Spavaće sobe također ne treba zaboraviti. Očistite ispod kreveta, operite prekrivače i jastuke, madrac, pospremite ormar te sortirajte odjeću i odvojite onu koju više ne nosite. Nema ljepšeg osjećaja od sređenog  i preglednog ormara.

Kako izgleda vaše čišćenje kupatila?

U kupatilu očistim unutrašnjost svih ormarića i obavezno parnim čistačem operem pločice. Ne zaboravite filtere i fugne. 


Koji su završni koraci kod proljetnog čišćenja?

Ako sam u mogućnosti volim da osvježim i tepihe. Ono što uvijek ostavljam za kraj jeste pranje zavjesa, prozora i roletni.  Nakon cijelog čišćenja uvijek dodam neke nove dekoracije i uživam u tih par dana čistog doma, jer, priznaćete na žalost ne traje vječno. Stoga ja uvijek preporučujem da redovno održavate prostorije, a da 3 puta godišnje pravite generalku koja za mene više podrazumijeva pranje jastuka, navlaka za madrace i deka.

I za kraj želim da vas podsjetim da sebi date vremena, ne morate sve završiti za jedan dan. Ukoliko je potrebno uključite i ostale članove, jer u društvu je zabavnije ali i brže. Čitamo se uskoro sa nekim novim temama."


* * *
Naslovna fotografija: Suzana Nikić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno