Kako odabrati idealne zavjese za svaki prozor? Zna Bonjour.kolumnistica Suzana! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako odabrati idealne zavjese za svaki prozor? Zna Bonjour.kolumnistica Suzana!

Tekst:

Bonjour.kolumnistica

DIZAJN SAVJETI
2.4.2022.

Ako ste i sami u potrazi za idealnim zavjesama za svoj dom, Suzana Nikić u svojoj novoj kolumni otkriva vodič kroz koji ćete razbiti sve nedoumice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bilo da tražite zavjese za kratki ili dugi prozor ili niste sigurni kakve zavjese birati što se tiče materijala ili boja, Suzana je pokušala odgovoriti na razne dileme. Osim što će vam otkriti kako postaviti zavjese i zašto je bitno da birate zavjese duplo duže od dužine prozora, ona vas savjetuje i o paketo zavjesama, kao i što uraditi kad imate više prozora ili jedan manji prozor. Uz to, donosi vam i nekoliko ideja za uređenje, kao i prednosti različitih tipova zavjesa. Više otkrijte u nastavku.

***

 „Današnja tema je nešto što je mnogima bez sumnje veliki problem i nedoumica, a to su zavjese.

Kako odabrati prave zavjese? Na kojoj visini ih postaviti? Samo su neka od pitanja na koja ću pokušati da vam odgovorim i time nadam se i pomognem u njihovom pravilnom odabiru. Zavjese nisu samo ukras i dio dekora prostorije, već pomažu u zaštiti od prašine i jake sunčeve svjetlosti. Osim toga, ako su zavjese pravilno odabrane, to će ukloniti mnoge nedostatke u sobi.
 

Kako pravilno postaviti zavjese?
 

Na prvi pogled čini se potpuno svejedno kako ćete postaviti karnišu od zavjesa i koja će to dužina tačno biti. Pravilno postavljene zavjese mogu prostor vizuelno učiniti većim. Karnišu bi trebalo postaviti što bliže stropu, a zavjese neka budu do poda. Mnogi zaborave da zavjesa mora biti nabrana da bi izgledala dobro pa kupe onoliko široke koliko je širok prozor. Zapamtite, da bi izgledale dobro moraju biti bar dvostruko šire od prozora ili vrata koje prekrivaju.

 Kako izabrati boju zavjesa? 


Stil i boja zavjese sobe trebaju biti u skladu sa drugim predmetima i elementima dekoracije sobe. To mogu biti tonovi tapaciranog namještaja ili podne obloge, raspon boja zidova ili enterijera. Takav potez uvijek čini sliku potpunom. Za male dnevne sobe bih uvijek preporučila svijetle boje zavjesa koje propuštaju dovoljno svjetla. 

 Koje zavjese odabrati?


Ukoliko ste nesigurni koje zavjese odabrati bijele duge do poda su uvijek dobar izbor i sa njima nema greške. Jako lijepo može izgledati da uklopite dva materijala u dvije različite boje. Ispod može biti bijela kao podloga, a preko neka boja koja se uklapa sa vašom sobom. 

 Izbjegavajte kratke zavjese i ukoliko imate radijator ispod prozora umjesto kratkih, radije se odlučite za rollo ili paketo zavjese.

Paketo zavjese imaju jednostavan izgled i dostupne su u različitim bojama i uzorcima. Idealno su rješenje za pokrivanje vaših prozora kada je prostor oko prozora nedostupan. Takođe ih možete koristiti na francuskim vratima i manjim prozorima kada bočne strane ne ostavljaju dovoljno prostora za karniše ili draperije. Ovaj vid zavjese je odličan i za kuhinje i kupatila.

 Moj savjet je da izbjegavate plastični rollo i da uvijek birate štof. Paketo zavjese su takođe odličan izbor ukoliko imate puno prozora u jednoj prostoriji, izgledaće uredno, a prostorija neće djelovati hladno. 

 I za kraj, sagledajte vaš enterijer, kakve materijale imate, koliko svjetlosti, kakav efekat želite da postignete. Bitno je i da napomenem da ne moraju sve sobe imati iste zavjese, svaku sobu posmatrajte posebno i na osnovu njenih elemenata birajte zavjese. Srećno uređenje."

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno