TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 1.7.2024.
Što je girls trip bez dobre hrane i novih, spontanih otkrića?
Mi vjerujemo da su upravo neka nova mjesta, otkrivena sasvim slučajno, onaj mali začin i trajna uspomena koja ostaje zabilježena na putovanju. Mi smo na povratku doma s našeg Bonjour.Getaway vikenda, otkrili gourmet oazu koja će zasigurno postati i vaša nova stanica na putu prema moru.
Iako, to ne mora biti samo usputna stanica. Restoran koji nas je osvojio na prvu svojim interijerom, ljubaznim osobljem, ali i odličnom kuhinjom, nalazi se u srcu jednog povijesnog grada – Stolac. Ovaj grad je savršena preporuka za odmor koji kombinira povijest, ljepotu stare arhitekture i mnoštvo zelenila.
Ako se odlučite za odmor u ovom magičnom gradu, ideju za smještaj koji podsjeća na vile u Toskani smo već podijelili s vama ovdje, a ovaj put želimo podijeliti i naše novo otkriće – Restoran Old Town Trattoria.
Restoran koji će vas na tople ljetne dane pozvati da uživate u osvježenju i dobrim jelima, dok pogled odmarate gledajući na park koji se nalazi ispred restorana, kojeg krase upečatljiv portret Maka Dizdara i stare građevine.
Restoran je uređen u modernom stilu, s daškom topline koju daju detalji izrađeni od drva i zeleni detalji koji se provlače kroz interijer. Kao savršen kontrast modernim detaljima i namještaju postavljaju se slike na zidovima koje su prava oda Stocu i njegovoj tradicionalnoj arhitekturi.
Nas je osvojila pizza, a vjerujemo da će kao jednako dobar izbor pokazati i mnoštvo drugih jela koja se nalaze u njihovom meniju. Dok uživate u svom izboru, mališani se uz jelo mogu zabaviti i u igraonici koja će im sigurno zaokupiti pažnju, a čak možete iznajmiti i malu salu za njihovu proslavu rođendana ili vaš poslovni sastanak koji će pratiti ugodna atmosfera i delicije po izboru.
Znate koju lokaciju dodati na wish listu za posjetu već sljedeći vikend.
* * *
Foto: Bonjour.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!