Osnivač festivala Kreativna republika izdvaja 5 razloga zašto posjetiti Bihać već naredni mjesec

PUTOVANJA
27.8.2019.

Nermina Ninu Kasupovića, osnivača festivala Kreativna republika, već ste mogli upoznati kroz naše BONJOUR.priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je uvijek odlično raspoložen i nasmijan Nermin bio jedan od naših dragih sugovornika na festivalima diljem regije namijenim svima onima koji žele učiti o marketingu i medijima, ali i stylish gost naših street style reportaža kreiranih u Sarajevu, kao i u Banjoj Luci. 

Kroz nešto manje od dva tjedna, Nermin će zajedno sa svojim timom biti domaćin brojnih kreativaca koji će u Bihać doći kako bi kroz tri dana trajanja festivala Kreativna republika, uživali u toploj prijateljskoj atmosferi, kao i u predavanjima stručnjaka iz kreativnih industrija različitih profila.  
Upravo zbog toga smo Nermina kao komunikativnog lokalca pitali za preporuku top 5 stvari koje svakako vrijedi napraviti i posjetiti tijekom dolaska u Bihać. 

***

Nacionalni park Una - posljednji evropski raj

"Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem." - napisao je Skender Kulenović o jedinstvenosti ove krajiške ljepotice.

I baš tako, kada se odvažite na avanturu Unsko-sanskim kantonom prva i osnovna destinacija treba da bude Nacionalni park Una. Riječ je o najmlađem nacionalnom parku u Bosni i Hercegovini, koji obuhvata dolinske dijelove rijeka Une i Unca i orografske padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice. Nacionalni park Una se prostire dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu. Park posjeduje zapanjujuću floru i faunu, dom je za šezdesetak vrsta sisara od čega i tri najveća evropska grabežljivca: medvjeda, vuka i risa. Također, moguće je istražiti i endemične i rijetke biljke poput runolista, lincure, klekovine i unske zvončice.

Foto: nationalpark-una.ba

Uz prirodne ljepote NP Una značajan je i u kulturno-historijskom smislu s obzirom na to da je veoma bogat historijskim spomenicima i arheološkim nalazištima, pa tako cijelom dolinom parka naziru se mnoge kule i tvrđave. Obavezno treba posjetiti najveće naseljeno područje unutar zona parka, mjesto Kulen Vakuf koje je od rimskih vremena bilo čvorište važnih puteva. Manastir Rmanj iz 1443. godine nalazi se u pitoresknom naselju Martin Brod.

Foto: nationalpark-una.ba

A šta raditi na Uni? Jedno od čarobnih iskustava svakako je plivanje i ronjenje u beskrajno bistroj rijeci, ali posebna preporuka ide za rafting na Unskim slapovima. Odaberite etapu Štrbački buk - Lohovo, zovu je najveća, ali ona je i najbolja, nema potrebe za strahom, vjerujte mi na riječ i vidimo se u Nacionalnom parku. 

Japodski otoci - magija na pet otoka

Ova turistička destinacija nalazi se nedaleko od Bihaća, u naselju Račić. Pet najljepših unskih otoka povezani su drvenim mostićima. Ovo čudo prirode pravi je dragulj jer predstavlja kulturno-arheološko područje, okruženo zelenilom i smaragdnom kraljicom rijekom Unom. Sam naziv aludira da ova posebna atrakcija njeguje tradiciju Japoda, jednog od ilirskih naroda koji su naseljavali ove krajeve. Uz sve prirodne ljepote koje Japodski otoci nude, posebnu energiju i magični doživljaj smještaja koji će vam ponuditi.

Foto: una-aqua.ba

Kakva bi to magija bila bez kućice na drvetu, ona je idealno mjesto za sve one koji žele da se vrate u djetinjstvo. Također, na Japodskim otocima možete postaviti i vlastiti dvorac, obzirom da imaju i veliki prostor za kampovanje. Tu su i luksuzni drveni “A” bungalovi čija je jedna strana kompletna ostakljena i nalaze se na samoj obali Une. Zamislite da vas bude zrake sunca koje se odbijaju na površini smaragdne ljepotice!?

Naravno, za one koji su manje avanturističkog duha, u sklopu ove destinacije nalaze se i neki od najluksuznijih apartmana i vikendica na Uni. Kada se umorite od šetnje ovim beskrajno magičnim prostorom, predlažemo da odete u njihov restoran i okrijepite dušu i tijelo tradicionalnom krajiškom trahanom, koju od zaborava čuva “Braško”.

Kulinarsko iskustvo - krajiško gostoprimstvo

Većina mojih prijatelja kada završi svoj posjet Bihaću ponovi istu rečenicu “sigurno sam se udebljao/la nekoliko kilograma za ovih par dana”.

Naravno, niko se nije udebljao, ali svi su istinski uživali u gastronomiji ovog kraja i doživjeli posebno kulinarsko iskustvo. Ovdje su ljudi poznati kao veoma gostoprimljivi i izuzetni domaćini. Nemaju puno, ali će ti dati sve što imaju. Posebno kada je u pitanju hrana, jer to im je nekako najvažnije, da gost dobro jede. Mi nemamo neko posebno jelo da se po njemu ističimo, sve što se jede u ostatku Bosne i Hercegovine i ovdje je uobičajeno, roštilj, pita i kuhana jela. Ipak, izdvojiću dvije lokacije koje morate posjetiti ako želite osjetiti prave čari Bihaća i krasotice Une.
Restorani River Dock i Emerald su zapravo dva objekta jedan pored drugog i nalaze se u naselju Ripač na samom ulazu u grad kada se ide iz pravca Sarajeva. Ono po čemu su ova mjesta posebna i šta ih čini drukčijim od drugih zapravo je činjenica da možete uživati u hrani koja vam je poslužena na unskoj lađi. Plovite Unom, uživate u njenoj ljepoti i u vrhunskoj kuhinji. Kada je u pitanju kuhinja, tu postoji mala razlika između njih.

River Dock

Za River Dock možemo reći da je više grill & steack house, dok je Emerald klasičnija varijanta s ponudom nacionalnih jela. Tako da, izbor je na vama. Ako volite rebarca, odreske, gurmanske roštilje idete u River Dock. A ako ste više za mladu jagnjetinu s ražnja ili teleću koljenicu ispod peke onda pravac Emerald. Ja se ne mogu odlučiti, volim i jedno i drugo. Oba objekta uz vožnju lađom nude i široki spektar zanimljivosti za sve one koji dolaze s djecom, jer tu su uređene igraonice na otvorenom. Da, isplanirajte sebi par sati za ručak. 

Gradska jezgra - muzej na otvorenom

Za Bihać se često može čuti da ga nazivaju muzejem na otvorenom. Ne znam. Možda zaista on to i jeste u nekim lokalnim okvirima. Svakako, gradska jezgra ima veliki broj znamenitosti koje treba vidjeti. Ja bih među prvima spomenuo “Djevojku sa Une” skulpturu koja već decenijama predstavlja jedan od prepoznatljivih simbola grada. Iako je prvotno bila postavljena na samoj Uni, iz meni nepoznatih razloga, preselila se na gradski bedem.

Odmah nasuprot Djevojke sa Une nalazi se i Kapetanova kula za koju zapravo se ne zna kojem kapetanu je pripadala i iz koje godine datira.

Foto: wikipedia.org

Kapetanova kula je danas u upotrebi kao Muzej Unsko-sanskog kantona, i svakako svi oni koji žele saznati više o Japodima trebaju obavezno da posjete ovu instituciju. Pored Kapetanove kule tu je i Kameno turbe iz Osmanskog vremena, a čije posmrtne ostatke čuva, niko sa sigurnošću ne može da potvrdi. Uz zidine Turbeta tu je zvonik crkve Sv. Antuna, na žalost jedini sačuvani dio Crkve Sv. Antuna za koju se smatra da je bila jedna od 3 najveće crkve u Bosni i Hercegovini. Pri samom izlazu s uže gradske jezgre smjestila se džamija Fethija koja je jedina islamska bogomolja s gotičkim stilom na svijetu. Razlog za to je vrlo jednostavan, prvobitno izgrađeni objekat bio je crkva Sv. Ante Padovanskog. Dolaskom Osmanlije crkva je preuređena u džamiju i dodijeljeno joj je ime Fethija, što znači osvojena.

Izvan samog centra grada postoji nekoliko izuzetno značajnih kulturno-historijskih objekata. Izdvojio bih samo neke od njih: Srednjovjekovni grad Orašac, Stari bosanski grad Ostrovica, Stari grad Sokolac,Osmanska utvrda Havala i već spomenuti Manastir Rmanj

Od institucija kulture koje obavezno treba vidjeti su Galerija Enver Krupić u kojoj je stalni postav dijela ovog autora, koji je cijeli stvaralački opus posvetio prirodnim ljepotama ovog kraja. Također, tu je i Gradska galerija Bihać u kojoj možete vidjeti izložbe najeminentnijih umjetnika iz regiona. Za ovu instituciju kažu da je jedan od najljepših izložbenih prostora u BiH, s čim bi se ja složio. Ali isto tako treba naglasiti da je to prostor s visokom reputacijom i male su šanse da se tu nađu eksponati koji ne pripadaju samom vrhu umjetničke produkcije. 

Grad festivala & Festival kreativnih komunikacija Kreativna republika 

U posljednje vrijeme Bihać se mapira kao grad festivala. Slobodno mogu reći da je sve počelo s festivalom scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto, koji je ujedno i najstariji festival u gradu. Uz ovaj festival tu su još i Imperium fest (festival elektronske muzike), Krajina film festival, Bihać urliče fest (Festival rock muzike), Avant & Una (Festival avanturističkog filma), Sevdah fest, Bikers beer festival, Skydance fest, Ulicom Bišća, Jesen na gelenderima, Bihaćka zimska priča… 

Ipak, akcent ću staviti na Kreativnu republiku koja se ove godine održava od 05. - 07.09. u Muzeju AVNOJ-a.

Festival je to kreativnih komunikacija koji ima za cilj da kreativnu i komunikacijsku industriju dovede u grad na Uni. Kreativna republika ove godine se održava po šesti put i okupiće neka od najznačajnijih imena iz svijeta oglašavanja, medija i komunikacija u regionu. Kako se festival održava u sali Muzeja Prvog zasjedanja AVNOJ-a od tud i samo ime festivala. Na temelju Bihaćke republike, prvog oslobođenog teritorija u Drugom svjetskom ratu, nastala je Bihaćka kreativna republika, prvi oslobođeni kreativni teritorij u BiH. U odnosu na druge slične festivale, prednost Kreativne republike je topla prijateljska atmosfera koja omogućuje lakšu komunikaciju između publike i predavača, obzirom da se održava u maloj dvorani koja prima samo 120 ljudi. I svi oni koji budu dijelom ovog Festivala mogu slobodno za sebe da kažu da su među 120 odabranih. Više informacija o samom festivalu možete pronaći na kreativnarepublika.com.

Dođite na Kreativnu republiku, neka ona bude razlog za vašu posjetu Bihaću. Obećavam da ćemo se dobro družiti, zabaviti, ponešto naučiti. Biće nam zaista genijalno, kao i svih prethodnih godina. 


Mi ćemo biti tamo, a vi?

PUTOVANJA , 27.8.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Jasmin Džaferagić 

Podijeli:

Posljednje objavljeno