TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 24.1.2025.
Na Bonjour.ba uvijek smo u potrazi za autentičnim iskustvima, onim trenucima koji nas podsjećaju da svijet ima toliko toga za ponuditi, a sve što je potrebno da bismo uživali u njima jeste želje za istraživanjem.
Bilo da se radi o vožnji do skrivenih kutaka Bosne i Hercegovine ili o jednostavnom planiranju vikenda u Splitu, kad je u pitanju mjesto kao što je Mokosh, nije nam teško upaliti automobil i krenuti na put.
Vožnja od Sarajeva do Splita, uz jadransku obalu, donosi osjećaj slobode, dok sunce polako zalazi iza horizonta, a vi stižete na jedno od najposebnijih mjesta u Dalmaciji. Restoran Mokosh, smješten u predivnoj vili, nudi vam cvjetne vrtove i elegantan interijer koji se odlikuje sofisticiranošću, ali bez pretencioznosti.
Inspirisan staroslavenskom boginjom prirode, Mokosh je prostor u kojem se spajaju historija, priroda i moderni dizajn, stvarajući ugodnu atmosferu.
Kad zakoračite u Mokosh, odmah osjećate da je prostor više od običnog restorana. Interijer, koji je osmislila dizajnerica Andrea Yateem pravi simbiozu, kako i oni sami navode "jedinstvenosti secesije s vibrantnim dizajnom 70 - ih".
Pločice na podu, u nijansama bež i sive, stvaraju elegantan i istovremeno topao dojam dok zidovi obloženi tapetama u pastelnim bojama, ukrašeni su zlatnim okvirima koji naglašavaju sofisticiranost.
Foto: @ivana_klaric_
Udobne, tapacirane sofe u toploj nijansi narandžaste pozivaju na opuštanje, a stolice s pletenim naslonima dodaju dašak rustikalnog šarma.
Svaki detalj, od ručki na vratima do lampi iznad stolova, pažljivo je odabran kako bi upotpunio ovu posebnu estetiku.
Foto: @mala_rugalica
U vrtu, okruženom mediteranskim biljem, možete uživati u mirnom okruženju dok povjetarac donosi miris lavande i soli s mora. Ovdje, u srcu Splita, priroda i dizajn dolaze u savršen sklad, stvarajući prostor gdje je svaki trenutak mrvicu posebniji.
Vrt je upotpunjen i prepoznatljivom fontanom što dodatno pridonosti opuštajućem ambijentu. Da li smo pomenuli da mediteransko začinsko bilje koje chef koriste za pripremu jela nalazi se baš u ovom vrtu? Ok, idemo na gourmet!
Gourmet dio!
Da, znamo da vas zanima i gourmet ponuda jer Mokosh nije samo restoran za oči, on je istinska gourmet destinacija. Jela koja se ovdje poslužuju, sudeći po Instagram objavama, prava su mala umjetnička djela koja vas vode kroz okuse Dalmacije, ali s modernim dodirom.
Foto: @petrabulic
Lokalne namirnice, pažljivo birane i pripremljene s pažnjom, stvaraju okuse zbog kojih svaki zalogaj završavate sa mmm.
"Pristup jelima temelji se na filozofiji “manje je više” – svako jelo je pažljivo osmišljeno kako bi naglasilo okuse sezonskih i lokalnih namirnica." - naveli su na svom Instagram profilu.
Za ljubitelje fine hrane i vina, Mokosh nudi i široku selekciju vina koja prate svaki obrok: od laganih bijelih vina koja se savršeno slažu uz morsku hranu, do crnih vina koja naglašavaju dubinu okusa mesnih jela.
Pričajmo malo o francuskom tostu s kremom od pistacija, gazpachu od cvekle, feticama sirovog brancina u pikantnom umaku, tarte flambee... još ste tu?
* * *
Naslovna fotografija: @mokosh_restoran
TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:
Mostar krije mnoga iznenađenja, a jedno od onih koje smo otkrili i u kojem smo uživali jeste restoran Pablos.
Smješten u srcu grada, ovaj restoran spaja rustikalni šarm i modernu atmosferu. U ambijentu rustikalnih kamenih zidova i toplog prigušenog osvjetljenja, restoran Pablos nudi savršeno mjesto za večeru.
Foto: @donna.bombona
Čim zakoračite unutra, dočeka vas ambijent koji odiše toplinom i intimnošću. Kombinacija rustikalnih kamenih zidova, diskretne rasvjete i pažljivo biranih detalja stvara savršen ambijent.
Svjetlost suptilno naglašava teksturu kamenih zidova, dok elegantni detalji poput crnih zavjesa, umjetničkih slika i visećih lampi dodaju osjećaju luksuza. Posebno nas je osvojio zid s vinskim bocama koji djeluje poput koji podsjeća na tradicionalne vinarije, ali u modernoj interpretaciji.
Večera u Pablosu je iskustvo koje budi sva čula. Mi smo odabrali biftek sa sezonskim povrćem savršeno pečen, upotpunjen svježim prilozima. Drugi tanjir donio je sinergiju okusa kojoj je teško odoljeti zeleni njoki u kremastom sosu od tartufa, uz nježne komadiće bifteka.
Foto: Bonjour.ba
Uz čašu vina i lagane razgovore, večer u Pablos restoranu pretvorila se u iskustvo kojem ćemo se sigurno vratiti. Ako tražite mjesto gdje ćete uživati u vrhunskoj hrani i ugodnoj atmosferi, ovo je adresa koju vrijedi posjetiti.
***
Naslovna fotografija: @donna.bombona
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!