Jednostavan recept za slatke kiflice s Nutellom kojima neće odoljeti ni jedan član porodice!
Tekst:Emina Smaka
GOURMETKiša na prozoru, ukusni čaj i majčine slatke kiflice… Da li vas hvata nostalgija, kao i nas?
Znamo da su majčine najslađe, ali mi smo odlučili pronaći jednostavan recept za kiflice s Nutellom.
Kiflice, bilo slatke ili slane, su omiljene svim članovima porodice, a ove sa Nutellom su pravi izbor za one među vama koji ne mogu bez slatkiša.
Ove jogurt kiflice, koje smo pronašli ovdje, na food profilu u potpisu Jovane Milanovic na kojem ćete naći još gourmet poslatica.
Kiflice možete filovati sa slatkim ili slanim punjenjem, a ovo je recept za slatke.
Sastojci:
- 500g brašna
- 125ml mlijeka
- 125ml jogurta
- 10g suhog kvasca ili 20g sviježeg
- 30g šećera
- 1 jaje
- 1 bjelance
- 80g istopljenog putera
- 1/2 kašičice soli
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
Priprema:
Mlijeko zagrijati da bude mlako, pa pola količine pomiješati sa kvascem i kašičicom šećera.
Ostaviti par minuta da nadođe, a ostatak mlijeka pomiješati sa jogurtom i zagrijati uz konstantno miješanje dok ne bude mlako.
Jaje i bjelance umutiti, dodati mlijeko sa jogurtom, šećer, nadošli kvasac i izmiješati.
Brašno i sol pomiješati, dodati sve mokre sastojke i istopljeni puter pa umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Po potrebi dodavati brašna.
Posudu pokriti i ostaviti tijesto na toplom da naraste, nekih pola sata do sat vremena.
Nadošlo tijesto promijesiti, podijeliti na 10 loptica i ostaviti 15 minuta da narastu.
Svaku lopticu istanjiti ovalno, donju polovinu testa isjeći na trakice, a na gornji dio stavite fil.
Ako želite slane kiflice, ne stavljajte šećer u tijesto.
Gornji dio tijesta prebacite preko fila da ga prekrije, prstima pritiskati ivice da se spoje, kako fil ne bi curio, pa urolati do kraja.
Kiflice redati u pleh obložen pek papirom i ostaviti još 20tak minuta.
Žumance umutiti sa uljem i premazati kiflice, zatim peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni 20tak minuta.
Posuti ih šećerom u prahu, et voila!
Dobar tek!
* * *
Fotografije: @jovanamilanovic_
Tekst: Emina Smaka