Jednostavan recept za slatke kiflice s Nutellom kojima neće odoljeti ni jedan član porodice! - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Jednostavan recept za slatke kiflice s Nutellom kojima neće odoljeti ni jedan član porodice!

Tekst:

Emina Smaka

GOURMET
16.1.2022.

Kiša na prozoru, ukusni čaj i majčine slatke kiflice… Da li vas hvata nostalgija, kao i nas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo da su majčine najslađe, ali mi smo odlučili pronaći jednostavan recept za kiflice s Nutellom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiflice, bilo slatke ili slane, su omiljene svim članovima porodice, a ove sa Nutellom su pravi izbor za one među vama koji ne mogu bez slatkiša.

Ove jogurt kiflice, koje smo pronašli ovdje, na food profilu u potpisu Jovane Milanovic na kojem ćete naći još gourmet poslatica.
Kiflice možete filovati sa slatkim ili slanim punjenjem, a ovo je recept za slatke.

Sastojci:

  • 500g brašna
  • 125ml mlijeka
  • 125ml jogurta
  • 10g suhog kvasca ili 20g sviježeg
  • 30g šećera
  • 1 jaje
  • 1 bjelance
  • 80g istopljenog putera
  • 1/2 kašičice soli

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja

Priprema:

Mlijeko zagrijati da bude mlako, pa pola količine pomiješati sa kvascem i kašičicom šećera.

Ostaviti par minuta da nadođe, a ostatak mlijeka pomiješati sa jogurtom i zagrijati uz konstantno miješanje dok ne bude mlako.
Jaje i bjelance umutiti, dodati mlijeko sa jogurtom, šećer, nadošli kvasac i izmiješati.
Brašno i sol pomiješati, dodati sve mokre sastojke i istopljeni puter pa umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.

Po potrebi dodavati brašna.

Posudu pokriti i ostaviti tijesto na toplom da naraste, nekih pola sata do sat vremena.
Nadošlo tijesto promijesiti, podijeliti na 10 loptica i ostaviti 15 minuta da narastu.
Svaku lopticu istanjiti ovalno, donju polovinu testa isjeći na trakice, a na gornji dio stavite fil.

Ako želite slane kiflice, ne stavljajte šećer u tijesto.
Gornji dio tijesta prebacite preko fila da ga prekrije, prstima pritiskati ivice da se spoje, kako fil ne bi curio, pa urolati do kraja.
Kiflice redati u pleh obložen pek papirom i ostaviti još 20tak minuta.
Žumance umutiti sa uljem i premazati kiflice, zatim peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni 20tak minuta.

Posuti ih šećerom u prahu, et voila

Dobar tek! 

* * * 
Fotografije: @jovanamilanovic_
Tekst: Emina Smaka 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno