Ovaj bajkoviti prizor Slapova Kozice u Fojnici oduševit će istinske ljubitelje prirode - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Ovaj bajkoviti prizor Slapova Kozice u Fojnici oduševit će istinske ljubitelje prirode

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
17.2.2021.

Najpoznatija po banjskom lječilištu i Franjevačkom samostanu iz 14. vijeka koji je dom više od 50.000 knjiga, Fojnica krije i brojne prirodne ljepote među kojima se ističe Prokoško jezero, ali i slapovi Kozice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako slabo poznat lokalitet, predivna priroda koja okružuje slapove je jedna od najljepših vikend destinacija koju jedva čekamo posjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: @photo.marko.id

Ovaj uistinu divan prizor nalazi se 10-ak kilometara od Fojnice, a asfaltirani put proteže se do raskrsnice za sela Dragačići i Vladavići odakle počinje makadamski put. Ne sumnjamo da će vas prvi pogled na slapove ostaviti sa #wow dojmom jer u hladu šume, niz strme stijene obrušava se kristalno čista voda sa tri manja i dva veća slapa, visine otprilike oko dvadeset metara. Savršen mir koji možete doživjeti samo u šumskom okruženju narušavaju tek zvuci slapova koji gotovo harmonijski se spuštaju niz planinske stijene.

Ovdje ćete se moći odmoriti od svakodnevnih obaveza, uživati u prirodi, a svakako savjetujemo da pripremite neke ukusne slastice i uživate u kutku za posjetioce. Ako ste mislili da je nemoguće doživjeti osjećaj potpunog mira dok u pozadini čujete igru vode, slapovi Kozice uvjerit će vas u suprotno. Upravo je uživanje u ovoj prirodi i miru glavni motiv da dođete posjetiti što prije.

Budući da pristupni put do ove prirodne ljepote nije baš uređen savjetujemo da posjetu planirate kad je topliji dan, ponesete udobnu i nepromočivu obuću, nešto za ogrnuti jer je svježe i svakako da se pripremite za malo zahtjevniji teren koji će vas nagraditi sa jednom od najljepših prirodnih panorama. 

Foto: @ljepo.tebih 

***

Naslovna fotografija: @outdoorstep
Tekst: Ilda Lihić-Isović 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno