Znate li ko je Simone Biles? Njen muž još uvijek ne zna. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Znate li ko je Simone Biles? Njen muž još uvijek ne zna.

Tekst:

Nevena Divčić

LJUBAV & BRAK
30.12.2023.

Čak i ako pri prvom pogledu na ovo ime niste u istom trenutku povezali o kome je riječ, vjerujemo da će vam uz fotografije i napomenu šta je sve postigla u svojoj dosadašnjoj karijeri biti jasnije o kome govorimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Simone Biles je 26 – godišnja Američka gimnastičarka koja se smatra jednom od najvećih u ovom sportu. Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. postala je prva američka gimnastičarka koja je osvojila četiri zlatne medalje na pojedinim igrama, a bila je i prva gimnastičarka koja je osvojila tri uzastopne svjetske titule u višeboju. 

Jedna je od šest gimnastičarki u historiji koje su ostvarile podvig osvajanja četiri zlata na pojedinim Olimpijskim igrama i prva američka športašica kojoj je to uspjelo.

 Jonathan Owens 

Međutim, pri pomenu Simone u online svijetu se ovih dana prvo govori o njenom suprugu, a zatim o njenom uspjehu. Simone je u braku s NFL (National Football League) igračem. Njih dvoje su nedavno zajedno gostovali na podcastu The Pivot, u kojem je Jonathan izgovorio nekoliko stvari zbog kojih će biti veoma teško da nas pomisao na njega asocira na bilo šta drugo. 

 


“The catch” 

U dijelu intervjua u kojem je objašnjavao kako su se njih dvoje upoznali (preko dating aplikacije) on ističe kako je vidio njenu fotografiju, ali nije znao o kome je riječ jer nikad nije pratio gimnastiku te da je prvo upoznao kao osobu, a zatim kao popularnu ličnost. Prvo što je primijetio je da ona ima mnogo followersa na Instagramu i zbog toga je pomislio “mora da je dobra sportašica”.

 U ovom momentu i isječku snimka intervjua, već u prvoj rečenici nailazi na neodobravanje svog sagovornika Ryan Clarka, koji nije krio sumnjičavost na licu pri slušanju izjave da Jonathan nije znao ko je Simone.

Ryan ga zatim šaljivo pita: “Dakle ti si ulov?” Na što Jonathan, kao cherry on top, uzvraća riječima da su muškarci uvijek “ulov” – dajući do znanja da je ona na dobitku jer je on s njom. 

 

@kingoftruth4 Simone Biles Husband claims he is the CATCH and she is lucky to have him 😲 #simonebiles#simone#biles#husband#catch#prize#podcast#podcastclips#nfl#nflfootball#gymnastics#delusional♬ original sound - King of truthBiles – Owens par se, na neki način šaljivo, oglasio na burne reakcije koje je ova izjava izazvala u online svijetu, dajući do znanja da njih dvoje savršeno funkcionišu. Nakon ovog intervjua, isplivale su brojne izjave iz intervjua od ranije u kojim Simone jasno daje do znanja koliko su njih dvoje takmičarski nastrojeni jedno prema drugom te da je to izraženije kod njega, zbog čega ona uživa u dokazivanju da je zaista bolja. 

 Toxic masculinity

Super, drago nam je da su okej i da ovo zaista ne narušava njihov odnos. Svakako moramo imati na umu to da je odnos dvije osobe samo njihov i da mi zaista znamo samo onoliko koliko nam pokažu. 

Međutim, ono što želimo uraditi je analizirati Jonathana i njegove izjave kroz norme i pritisak koji je postavljen na muškarce u ovakvim i sličnim situacijama, a koje ih dovode do osjećaja ugroženosti. Zašto uspješan muškarac, u sretnom braku, u jednom intervjuu sa svojom suprugom, o kojoj bruji pola planete, nestrpljivo čekajući njen naredni skok i okret, ima potrebu dati do znanja da je on ipak bolji i da je on taj koji je osvojen?

 Ovim izjavama, Jonathan je (možda i nesvjestan svojih stvarnih osjećaja) pokazao koliko se osjeća ugroženim jer dijeli život s njom uz ovu titulu: Jonathan Owens, muž Simone Biles te da mu je nametnut osjećaj kako bi to trebalo biti obrnuto.

U nemogućnosti da to promijeni, dok njegova karijera ne dostigne veći nivo, on će kroz razgovore, intervjue i šale dati do znanja da, dok mu se Simone nije javila na dating aplikaciji, on nije znao ni da ona postoji. NFL igrač, sportistkinja o kojoj bruji svijet. Zajedničko: sport, lokacija, isti stil života, pristup medijima. Vi odradite računicu.

Čak i ako Owens jeste živio u balončiću u kojem do njega ne dopiru vijesti, nakon tri godine sa Simone, bilo bi lijepo da je ovu priliku iskoristio da uzdigne svoju suprugu, a za njeno ime prikači najbolje i najslađe epitete. Tada bismo mi, a i ostatak online svijeta dijelili primjer muškarca koji se ne boji pokazati svoje emocije u javnosti i koji se diči uspjehom svoje supruge. 

 Da li zaista i u 2024. godinu ulazimo u društvu koje ne prihvata da muškarci i žene mogu biti jednako uspješni i da žena može imati bolju karijeru, veća dostignuća i popularnost od muškarca s kojim je u vezi ili braku? 

* * *
Naslovna fotografija: @simonebiles

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno