Otkrivamo sve detalje o 13 novih Zanat komada namještaja koji su predstavljeni na sajmu u Milanu

DIZAJN SAVJETI
30.5.2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namještaj koji biramo za dom savršeno oslikava naš stil i definira estetiku cijelog prostora. U potrazi za kvalitetnim, bezvremenskim i primamljivim komadima ne trebamo tražiti dalje od ponude domaćih brandova koji uz moderan dizajn i kvalitetnu proizvodnju kreiraju prava mala umjetnička djela.
Upravo takav opis odgovara kompaniji Zanat iz Konjica čiji nas počeci vraćaju u 1927.godinu.

Naime, Gano Nikšić počeo se baviti rezbarenjem drva kao hobijem izučavajući tehniku koja je u to vrijeme bila rasprostranjena u selima na domak Konjica. Gano je tu tehniku razvio i usavršio, a zatim ju je prenio na svojeg sina Adema, koji ju je počeo primjenjivati na luksuznom namještaju te je 1927. godine, osnovao kompaniju. Ademov namještaj doživio je velik uspjeh i bio je jako cijenjen u to vrijeme, a mogao se naći u austro-ugarskim vilama, kao i na sajmovima namještaja u Beču i Parizu. Adem je kasnije svoje znanje prenio na svog sina, Besima Nikšića, dok su danas kormilo kompanije preuzeli njegovi sinovi, braća Adem i Orhan Nikšić.

Adem, Besim i Orhan Nikšić

Zanat već u svojoj ponudi ima namještaj koji želimo u našem domu, a koji predstavlja savršen spoj pomno odabranog dizajna i materijala (drvo, koža…) te precizne ručne izrade. 
Na nedavnom sajmu u Milanu predstavili su nekoliko noviteta koji su ukrali pažnju posjetitelja, medija i našeg uredništva. Bojana Nikšić, suradnica za prodaju i marketing branda Zanat nam je otkrila sve detalje o nastanku i inspiraciji za uređenje izložbenog prostora na sajmu, ali i zanimljivosti o ovim artiklima koje ćemo, sigurni smo, uskoro vidjeti u interijerima stylish dama diljem svijeta.

***


„Ove godine Zanat je po četvrti put izlagao na vodećem sajmu dizajnerskog namještaja u svijetu - Salone del Mobile u Milanu i to kao dio koncepta S.Project, u kojem su izlagali neki od vodećih dizajnerskih brendova, kao što su B&B Italia, Friz Hanssen, Floss, Carl Hanssen, Boffi i drugi. Dizajn štanda radio je studio Normal Arhitektura na čelu s arhitektom Emirom Salkićem koji ujedno i vodi proces razvoja proizvoda za Zanat. Inspiracija za dizajn štanda nađena je u tradicionalnom procesu tkanja.

Foto: Emanuele Macciò


Zanat je u Milanu predstavio 13 novih proizvoda nastalih u saradnji s nekim od vodećih dizajnera današnjice.
Tri proizvoda su nastala kao rezultat nove saradnje sa francuskim dizajnerom Jean-Marie Massaudom, dok su ostale proizvode kreirali dizajneri s kojima Zanat već nekoliko godina uspješno surađuje – Monica Förster, Wingårds Architects, Roberto + Ludovica Palomba i Studioilse. Novi proizvodi ne samo da oslikavaju veliki talenat dizajnera koji su ih osmislili, nego i svjedoče i o izuzetnoj vještini  tima zaduženog za razvoj novih proizvoda u Zanatu.  

Posebno želimo izdvojiti ležaljku „Kalia", koju je dizajnirao Jean-Marie Massaud. Kalia vizualno odaje utisak laganog skulpturalnog predmeta, a izuzetno je kompleksna za napraviti jer se sastoji od oko 50 komada drveta od kojih svaki ima specifičnu geometriju, a komadi se spojeni tako da površina ležaljke podsjeća na teksturu lista ili pak riblje kosti.


Ležaljka Kalia"
Foto: Almin Zrno


Drugi proizvod koji je dizajnirao Jean-Marie Massaud je set pomoćnih stolova „Koba“ s bazom od ručno-rezbarenog drveta,i posude koja je rađena od ustima puhanog stakla, koju radi Poschinger, najstarija njemačka porodična firma koja kao i Zanat koristi tehniku upisanu na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Set pomoćnih stolova „Koba“
Foto: Almin Zrno

Treći proizvod koji je uradio ovaj dizajner je minimalističina komoda „Koam“ koju karakterišu savršene proporcije i rezbarena tekstura koja podsjeća na površinu gorenog drveta.  

Minimalističika komoda „Koam“
Foto: Almin Zrno


Dizajnerski tim iz Italije Ludovica+Roberto Palomba kreirali su set stolova s bazom od čelika i laganom pločom od drveta s rezbarenim rubovima, koji, gledajući odozgo, podsjećaju na tipke klavira, pa odatle dolazi njihov naziv – Piano". Stolovi su raspoloživi u tri veličine, a kada se spoje čine savršen set.


Set stolova „Piano"
Foto: Almin Zrno

Kreativna direktorica Zanata, Monica Förster predstavila je set tokarenih kontejnera koji ujedno mogu poslužiti i kao pomoćni stolići, a nazvani su „Hide&Seek”, zbog razigranog karaktera. Ovi ručno-rezbareni proizvodi, tokarski rađeni kružnog oblika, mogu se koristiti kao stolovi, a skidanjem poklopca se pretvaraju u kontejnere za odlaganje stvari za koje želimo da su nam na dohvat ruke. 

„Hide&Seek” kontenijeri 
Foto: Emanuele Macciò


Drugi proizvod koji je osmislila Monica Förster nazvan je „Scentainer“, a radi se o drvenoj, ručno rezbarenoj zdjeli s poklopcem koja vizuelno izgleda kao jedan skulpturalan komad. Kao što ime nagovještava, Scentainer sadrži miris za enterijere, a za difuziju mirisa koristi se  piljevina koja nastaje kao nusproizvod u proizvodnji Scentainera. Ovaj proizvod je nastao u saradnji sa švedsko-japanskim brendom Muro Scents Co, koji se bavi proizvodnjom prirodnih mirisa za tijelo i enterijere.

Zdjela „Scentainer“
Foto: Almin Zrno


Najčuvenija arhitektonska kuca u Švedskoj, Wingårdhs Architects, dizajnirala je jednostavnu i minimalističinu stolicu „Café Tattoo“ s naslonom od prirodne kože. Stolica se nudi u opcijama s i bez rezbarije.

 

Stolica „Café Tattoo“
Foto: Almin Zrno


Londonski dizajn studio Studioilse, koji vodi dizajnerica Ilse Crawford, već je ranije kreirao za Zanat kolekciju “Touch”, a sada je toj kolekciji dodao još jedan proizvod – 3.3m dug trpezarijski „Touch“ stol na nogama od lijevane bronce. Cijelu Touch kolekciju, pa tako i ovaj stol odlikuje taktilnost i specijalna rezbarska mustra koja se proteže po cijeloj površini proizvoda, a koja naprosto „mami“ da se dodirne.“Trpezarijski  stol „Touch“
Foto: Almin Zrno

***

Ponosni smo i oduševljeni što BiH ima brand koji na ovako svjež, moderan i kvalitetan način na svjetskoj sceni priča priču koja ima temelje u tradiciji Bosne i Hercegovine. 
Naravno, već s nestrpljenjem očekujemo nove lijepe interior projekte koje nam priprema Zanat, a dotada, svakako pratite njihov rad na službenoj stranici branda, ali i na društvenim mrežama, FacebookuInstagramu

DIZAJN SAVJETI , 30.5.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Almin Zrno. Emanuele Macciò

Podijeli:

Posljednje objavljeno