Šta raditi u Sarajevu, gdje otići i šta posjetiti danas? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Šta raditi u Sarajevu i kako provesti jedan dan?

Tekst:

Nevena Divčić

GOURMET
12.12.2023.

Bilo da vam u posjetu dolaze prijatelji koji žive van Sarajeva ili želite slobodan dan provesti tako da maksimalno napunite baterije, većini nas je pri vrhu obje ove opcije istražiti okruženje što kvalitetnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Često zanemarujemo gradove u kojim živimo i smatramo da smo već vidjeli sve i znamo sve što se dešava ili uporno tvrdimo kako oko nas nema zanimljivih lokacija, a ni događaja. 

Zamislimo da ste se probudili, popili prvu kafu onako kako volite i startate svoj dan iz centra Sarajeva. Ako prvu kafu radije pijete vani, onda će, kao i za ostale gourmet stanice u ovom članku, Bonjour Gourmet rubrika biti vaš najbolji saveznik. Na primjer, možda možete početi dan jednim od najboljih pogleda na Sarajevo i uz City View.

Tursku kafu posluženu u tradicionalni džezvama, fildžanima i uz rahat lokum naći ćete na skoro svakom uglu Baščaršije.

 Doručak ili brunch?

Šta želite doručkovati? Je li već vrijeme za brunch? 

Ovisno o tome u kojem dijelu grada počinjete svoj dan u vašoj blizini će se naći jedan od dva Mrvica lokala. Svježi kroasani, sok od cijeđenog voća i kafa uz pet različitih slatkih zalogaja su uvijek dobar izbor. Osim toga pravi odgovor na potragu za odgovarajućim mjestom za brunch je upravo to - Brunch.

 Shopping, pokloni i suveniri

Lokacija za kupovinu suvenira je ista kao i za ispijanje prve turske kafe u danu. Baščaršija obiluje rukotvorinama koje još uvijek nose dašak tradicije, ljubavi i doma u svakom svom dijelu. Priče zanatlija od kojih možete kupiti ove dodatke za svoj dom, komade nakita ili odjeću, istim će dati dodatnu čar, a vašoj kupljenoj uspomeni posebnu emociju.

Ako se s prijateljima ili u svom dugo čekanom slobodnom danu želite posvetiti modi i shoppingu, utočište ćete pronaći u ARIA mallu, Sarajevo City Centru ili ALTI. Od kupovine knjiga do pronalaska novog omiljenog para cipela ili haljine za narednu zabavu - sve je na jednom mjestu, a na vama samo da odaberete jednu od ove tri lokacije. Mada, zašto ne tri? 


Sarajevom

Recimo da ste nostalgičar kojem nikad nije dosta priča, prepričavanja uspomena i historije ili da prijatelje koji dolaze iz inostranstva želite dodatno upoznati s duhom grada. Kako i gdje to uraditi? 

Nadamo se da niste u svoju shopping turu odšetali i da se lako možete vratiti na Baščaršiju, jer upravo tu sve počinje. Svoj čaj ili sok popijte uz priče u Čajdžinici Džirlo, ili "oćejfite" u Ministy of Ćejf. Posjetioci koji u Sarajevo dolaze iz regiona prijateljima pri dolasku odmah kažu da žele upoznati "Džirla", a nerijetko strancima objašnjavamo pojmove ćejf i merak - teško da za to postoje relevantnija mjesta od ove dvije lokacije.

 Inspirisani potragom za duhom grada, odšetajte se samo nekoliko metara dalje do sarajevske Vijećnice. Iako nije dozvoljeno dodirivanje ograde na prvom spratu (ne pitajte kako smo dobili podsjetnik za ovo) bit će dovoljno da se umirite na jednom mjestu i sačekate naredni tramvaj da biste osjetili kako vam Sarajevo želi dobrodošlicu. No, ako je ovo vaš dom, onda će upravo to mjesto biti jedan mali zagrljaj i dobrodošlica na godišnji odmor!

Uz Vijećnicu, ako vam to vrijeme koje ste rezervisali za Sarajevo bude dozvoljavalo, na svoj popis dodajte Zemaljski muzej i Umjetničku galeriju BiH.


Wine and dine!

Bonjour Gourmet opet preuzima volan!

Vodimo vas na najbolju pastu, pizzu i u kultne restorane

 

 


Svoj dan privedite kraju kafom u KAWI ili osvježavajućim pićem u Gastro Marketu Crvena jabuka, s pogledom na ranije pomenuti Zemaljski muzej.

Upravo tu do 1. marta, 2024. godine traje Festival svjetla Sarajevo i nikako nije događaj koji smijete preskočiti. Na samo nekoliko koraka iza Muzeja krije se najljepša (po većini tvrdnji domaćina i pjesnika ovog grada) sarajevska šetnica. 

 Vilsonovo šetalište će vas lijepo dočekati u svakom periodu godine i dana, a u zimskim mjesecima, praznični ukrasi daju cijelom gradu poseban šarm. Nadamo se da će vas baš na ovom mjestu obradovati i snijeg!

Ako ne želite da dan završi ovdje, onda pogledajte sve događaje na koje možete otići na kraju dana. Predlažemo da požurite jer, ako ste krenuli Sarajevom našim tempom, nije ostalo mnogo vremena do početka predstave.

* * * 
Naslovna fotografija: @iddavanmunster

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno