TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 7.12.2023.
Bilo da vam u posjetu dolaze prijatelji koji žive van Sarajeva ili želite slobodan dan provesti tako da maksimalno napunite baterije, većini nas je pri vrhu obje ove opcije istražiti okruženje što kvalitetnije.
Često zanemarujemo gradove u kojim živimo i smatramo da smo već vidjeli sve i znamo sve što se dešava ili uporno tvrdimo kako oko nas nema zanimljivih lokacija, a ni događaja.
Zamislimo da ste se probudili, popili prvu kafu onako kako volite i startate svoj dan iz centra Sarajeva. Ako prvu kafu radije pijete vani, onda će, kao i za ostale gourmet stanice u ovom članku, Bonjour Gourmet rubrika biti vaš najbolji saveznik. Na primjer, možda možete početi dan jednim od najboljih pogleda na Sarajevo i uz City View.
Tursku kafu posluženu u tradicionalni džezvama, fildžanima i uz rahat lokum naći ćete na skoro svakom uglu Baščaršije.
Doručak ili brunch?
Šta želite doručkovati? Je li već vrijeme za brunch?
Ovisno o tome u kojem dijelu grada počinjete svoj dan u vašoj blizini će se naći jedan od dva Mrvica lokala. Svježi kroasani, sok od cijeđenog voća i kafa uz pet različitih slatkih zalogaja su uvijek dobar izbor. Osim toga pravi odgovor na potragu za odgovarajućim mjestom za brunch je upravo to - Brunch.
Shopping, pokloni i suveniri
Lokacija za kupovinu suvenira je ista kao i za ispijanje prve turske kafe u danu. Baščaršija obiluje rukotvorinama koje još uvijek nose dašak tradicije, ljubavi i doma u svakom svom dijelu. Priče zanatlija od kojih možete kupiti ove dodatke za svoj dom, komade nakita ili odjeću, istim će dati dodatnu čar, a vašoj kupljenoj uspomeni posebnu emociju.
Ako se s prijateljima ili u svom dugo čekanom slobodnom danu želite posvetiti modi i shoppingu, utočište ćete pronaći u ARIA mallu, Sarajevo City Centru ili ALTI. Od kupovine knjiga do pronalaska novog omiljenog para cipela ili haljine za narednu zabavu - sve je na jednom mjestu, a na vama samo da odaberete jednu od ove tri lokacije. Mada, zašto ne tri?
Sarajevom
Recimo da ste nostalgičar kojem nikad nije dosta priča, prepričavanja uspomena i historije ili da prijatelje koji dolaze iz inostranstva želite dodatno upoznati s duhom grada. Kako i gdje to uraditi?
Nadamo se da niste u svoju shopping turu odšetali i da se lako možete vratiti na Baščaršiju, jer upravo tu sve počinje. Svoj čaj ili sok popijte uz priče u Čajdžinici Džirlo, ili "oćejfite" u Ministy of Ćejf. Posjetioci koji u Sarajevo dolaze iz regiona prijateljima pri dolasku odmah kažu da žele upoznati "Džirla", a nerijetko strancima objašnjavamo pojmove ćejf i merak - teško da za to postoje relevantnija mjesta od ove dvije lokacije.
Inspirisani potragom za duhom grada, odšetajte se samo nekoliko metara dalje do sarajevske Vijećnice. Iako nije dozvoljeno dodirivanje ograde na prvom spratu (ne pitajte kako smo dobili podsjetnik za ovo) bit će dovoljno da se umirite na jednom mjestu i sačekate naredni tramvaj da biste osjetili kako vam Sarajevo želi dobrodošlicu. No, ako je ovo vaš dom, onda će upravo to mjesto biti jedan mali zagrljaj i dobrodošlica na godišnji odmor!
Uz Vijećnicu, ako vam to vrijeme koje ste rezervisali za Sarajevo bude dozvoljavalo, na svoj popis dodajte Zemaljski muzej i Umjetničku galeriju BiH.
Wine and dine!
Bonjour Gourmet opet preuzima volan!
Vodimo vas na najbolju pastu, pizzu i u kultne restorane.
Svoj dan privedite kraju kafom u KAWI ili osvježavajućim pićem u Gastro Marketu Crvena jabuka, s pogledom na ranije pomenuti Zemaljski muzej.
Upravo tu do 1. marta, 2024. godine traje Festival svjetla Sarajevo i nikako nije događaj koji smijete preskočiti. Na samo nekoliko koraka iza Muzeja krije se najljepša (po većini tvrdnji domaćina i pjesnika ovog grada) sarajevska šetnica.
Vilsonovo šetalište će vas lijepo dočekati u svakom periodu godine i dana, a u zimskim mjesecima, praznični ukrasi daju cijelom gradu poseban šarm. Nadamo se da će vas baš na ovom mjestu obradovati i snijeg!
Ako ne želite da dan završi ovdje, onda pogledajte sve događaje na koje možete otići na kraju dana. Predlažemo da požurite jer, ako ste krenuli Sarajevom našim tempom, nije ostalo mnogo vremena do početka predstave.
* * *
Naslovna fotografija: @iddavanmunster
TEKST: Bonjour.ba
Većina nas kafu procijeni vrlo brzo, ili nam prija ili ne. Rijetko se zapitamo zašto. Šta se zapravo dešava u šoljici prije nego što mi damo svoju presudu?
Na Bonjour ba x Grand kafa Coffee Experience eventu imali smo priliku vidjeti drugu stranu tog procesa: onu u kojoj se kafa ne pije iz navike, nego analizira, mjeri i ocjenjuje prema preciznim kriterijima. Upravo tu počinje posao Ilije Đurića, profesionalnog degustatora i cup testera Grand kafe.
Ilija Đurić, profesionalni degustator kafe
Dok mi govorimo o jačini i aromi, Ilija govori o balansu, tijelu, kiselosti i mirisu i zna tačno objasniti zašto nam neka kafa odgovara, a neka nikada neće, bez obzira na to koliko je pijemo godinama.
Zato smo s njim razgovarali o onome što se rijetko čuje izvan stručnih krugova: kako se kafa profesionalno provjerava, šta čini dobar blend, gdje najčešće griješimo u pripremi i koliko zaista poznajemo napitak koji pijemo svaki dan.

Prije nego što kafa završi u našoj šoljici, ona prolazi kroz niz provjera koje nemaju veze s navikom, nego s preciznošću. Tu nema mjesta subjektivnom, nego se traži balans, čistoća ukusa i dosljednost.
Upravo taj prvi korak često ostaje nevidljiv krajnjem konzumentu, ali je ključan za sve što kasnije prepoznajemo kao kvalitet.

Ilija objašnjava da se kvalitet kafe ne procjenjuje nasumično, nego po jasno definisanom redoslijedu: prvo se provjerava botanička vrsta zrna, zatim klasa, a tek onda dolaze ono što mi najčešće primijetimo, a to su ukus, miris i aroma. Taj stručni proces osigurava da kafa ima stabilan, prepoznatljiv karakter i prije nego što uopće dođe do šoljice.

Kada kažemo domaća kafa, većina nas prvo pomisli na jačinu. (Da i Grand kafu!) Ali u stvarnosti, jačina je samo jedan mali dio mnogo složenije slike.
Od izbora zrna, preko prženja, do načina pripreme, svaki korak utiče na to kakva će kafa na kraju biti. A džezva, iako duboko ukorijenjena u našim navikama, u tom procesu nije samo simbol tradicije, nego aktivni dio ukusa i teksture kafe.
Upravo tu se lome razlike između kafe koja je samo jaka i one koja je zaista dobra.
„Za dobru pripremu kafe važna je džezva, jer nam ona služi da voda provri što prije. Ja kažem da se voda ne smije ‘patiti’. Ako treba dugo da provri, tvrda voda, koja je pogodna za kafu, pretvara se u meku i tada dobijamo bljutav ukus.“, pojasnio je Ilija Đurić.
Recimo da ste već pronašli svoju Grand kafu. Znate koja vam jačina odgovara, koja aroma vam „legne“ i u kojem dijelu dana je pijete s najvećim uživanjem. Razlika između dobre i zaista dobre šoljice često se krije u jednom, naizgled nevažnom detalju. Ne u novoj opremi, ne u komplikovanim pravilima i ne u dodatnom vremenu, nego u malim promjenama koje lako zanemarimo.

To su sitni trikovi koji ne traže poseban trud, ali mogu potpuno promijeniti doživljaj prve šoljice. Evo šta Ilija savjetuje:
„Nije dobro kafu zakuhati u kuhinji pa šoljicu nositi do mjesta gdje ćemo je piti. Prva ekstrakcija se dešava tokom zakuhavanja, ali ona fina, kada se talog odvaja i arome se razlivaju, dešava se u šoljici. Zato je važno da se kafa sipa tamo gdje se pije i da šoljica nekoliko trenutaka miruje prije prvog gutljaja.“
Kafa u BiH nije pauza između obaveza. Ona je često sama obaveza. Razgovor, dogovor, predah, znak pažnje.
U toj šoljici je i ono što zovemo ćejf, osjećaj da se Grand kafa pije polako, s razlogom i u tačno određenom trenutku. Taj odnos prema kafi čini ritual ispijanja u BiH drugačijim od mnogih drugih kultura, čak i kada se koristi isto zrno. Evo šta o tome kaže Ilija:
„Kod nas se koriste male džezve, što je ispravno: jedna džezva, jedna šolja. Piju se iz fildžana i uz kafu se služi nešto slatko, bilo šećer, rahat-lokum ili kockica čokolade. Upravo ti detalji nas izdvajaju.“
Zato smo Iliju pitali ono što zanima svakog ljubitelja kafe: kada vam je posao provjeravati, mirisati i ocjenjivati kafu, kakvu kafu bira za sebe. U tom pitanju se često najbolje vidi da i iza stručnosti stoji lična navika, dio dana koji vam je najdraži i mali ritual koji nema veze s pravilima ili teorijom, nego isključivo s užitkom.

Ilija kaže da ujutru najčešće pije kafu iz kategorije koja je u svijetu poznata kao turska kafa. Lično bira Grand kafu Gold, u većoj šolji, jer mu pruža pun i uravnotežen ukus. Onima koji vole mekši i zaokruženiji profil preporučuje Gold, dok će ljubitelji izraženije jačine posegnuti za Grand Strong.
Nakon što nam je otkrio kakvu kafu on bira za sebe, logičan nastavak razgovora bio je upravo ovaj: kako da svako od nas lakše prepozna svoj Grand ukus. Nisu svi dani isti, nisu ni navike, pa samim tim ni kafa ne mora biti ista za sve.
Postoje jasni signali koje nam nepce već daje u smislu da li više uživamo u aromi, pitkosti i zaokruženom ukusu, ili tražimo izraženiju jačinu koja ostaje duže i ostavlja trag. Upravo na tim razlikama, objašnjava Ilija, treba graditi izbor kafe, a ne na pukoj navici ili onome što smo godinama pili bez razmišljanja.

Možda je baš zato kafa u BiH toliko lična stvar. Ne pijemo je samo zbog jačine ili navike, nego zbog trenutka, razloga i osjećaja koji ide uz šoljicu. I često je pijemo isto godinama, bez pitanja da li nam zaista najviše prija.
Razgovor s Ilijom nas je podsjetio da ne treba mijenjati kafu, nego način na koji je pijemo. Mali detalji prave veliku razliku, a kad znaš šta tražiš, lakše pronađeš i onu Grand kafu koja ti stvarno prija.
Ako ste se već uhvatili kako razmišljate o sljedećoj šoljici Grand kafe… znamo da smo uspjeli.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!