TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 7.12.2023.
Bilo da vam u posjetu dolaze prijatelji koji žive van Sarajeva ili želite slobodan dan provesti tako da maksimalno napunite baterije, većini nas je pri vrhu obje ove opcije istražiti okruženje što kvalitetnije.
Često zanemarujemo gradove u kojim živimo i smatramo da smo već vidjeli sve i znamo sve što se dešava ili uporno tvrdimo kako oko nas nema zanimljivih lokacija, a ni događaja.
Zamislimo da ste se probudili, popili prvu kafu onako kako volite i startate svoj dan iz centra Sarajeva. Ako prvu kafu radije pijete vani, onda će, kao i za ostale gourmet stanice u ovom članku, Bonjour Gourmet rubrika biti vaš najbolji saveznik. Na primjer, možda možete početi dan jednim od najboljih pogleda na Sarajevo i uz City View.
Tursku kafu posluženu u tradicionalni džezvama, fildžanima i uz rahat lokum naći ćete na skoro svakom uglu Baščaršije.
Doručak ili brunch?
Šta želite doručkovati? Je li već vrijeme za brunch?
Ovisno o tome u kojem dijelu grada počinjete svoj dan u vašoj blizini će se naći jedan od dva Mrvica lokala. Svježi kroasani, sok od cijeđenog voća i kafa uz pet različitih slatkih zalogaja su uvijek dobar izbor. Osim toga pravi odgovor na potragu za odgovarajućim mjestom za brunch je upravo to - Brunch.
Shopping, pokloni i suveniri
Lokacija za kupovinu suvenira je ista kao i za ispijanje prve turske kafe u danu. Baščaršija obiluje rukotvorinama koje još uvijek nose dašak tradicije, ljubavi i doma u svakom svom dijelu. Priče zanatlija od kojih možete kupiti ove dodatke za svoj dom, komade nakita ili odjeću, istim će dati dodatnu čar, a vašoj kupljenoj uspomeni posebnu emociju.
Ako se s prijateljima ili u svom dugo čekanom slobodnom danu želite posvetiti modi i shoppingu, utočište ćete pronaći u ARIA mallu, Sarajevo City Centru ili ALTI. Od kupovine knjiga do pronalaska novog omiljenog para cipela ili haljine za narednu zabavu - sve je na jednom mjestu, a na vama samo da odaberete jednu od ove tri lokacije. Mada, zašto ne tri?
Sarajevom
Recimo da ste nostalgičar kojem nikad nije dosta priča, prepričavanja uspomena i historije ili da prijatelje koji dolaze iz inostranstva želite dodatno upoznati s duhom grada. Kako i gdje to uraditi?
Nadamo se da niste u svoju shopping turu odšetali i da se lako možete vratiti na Baščaršiju, jer upravo tu sve počinje. Svoj čaj ili sok popijte uz priče u Čajdžinici Džirlo, ili "oćejfite" u Ministy of Ćejf. Posjetioci koji u Sarajevo dolaze iz regiona prijateljima pri dolasku odmah kažu da žele upoznati "Džirla", a nerijetko strancima objašnjavamo pojmove ćejf i merak - teško da za to postoje relevantnija mjesta od ove dvije lokacije.
Inspirisani potragom za duhom grada, odšetajte se samo nekoliko metara dalje do sarajevske Vijećnice. Iako nije dozvoljeno dodirivanje ograde na prvom spratu (ne pitajte kako smo dobili podsjetnik za ovo) bit će dovoljno da se umirite na jednom mjestu i sačekate naredni tramvaj da biste osjetili kako vam Sarajevo želi dobrodošlicu. No, ako je ovo vaš dom, onda će upravo to mjesto biti jedan mali zagrljaj i dobrodošlica na godišnji odmor!
Uz Vijećnicu, ako vam to vrijeme koje ste rezervisali za Sarajevo bude dozvoljavalo, na svoj popis dodajte Zemaljski muzej i Umjetničku galeriju BiH.
Wine and dine!
Bonjour Gourmet opet preuzima volan!
Vodimo vas na najbolju pastu, pizzu i u kultne restorane.
Svoj dan privedite kraju kafom u KAWI ili osvježavajućim pićem u Gastro Marketu Crvena jabuka, s pogledom na ranije pomenuti Zemaljski muzej.
Upravo tu do 1. marta, 2024. godine traje Festival svjetla Sarajevo i nikako nije događaj koji smijete preskočiti. Na samo nekoliko koraka iza Muzeja krije se najljepša (po većini tvrdnji domaćina i pjesnika ovog grada) sarajevska šetnica.
Vilsonovo šetalište će vas lijepo dočekati u svakom periodu godine i dana, a u zimskim mjesecima, praznični ukrasi daju cijelom gradu poseban šarm. Nadamo se da će vas baš na ovom mjestu obradovati i snijeg!
Ako ne želite da dan završi ovdje, onda pogledajte sve događaje na koje možete otići na kraju dana. Predlažemo da požurite jer, ako ste krenuli Sarajevom našim tempom, nije ostalo mnogo vremena do početka predstave.
* * *
Naslovna fotografija: @iddavanmunster
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!