TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 4.12.2023.
Još jedan odličan mjesec pred nama ispunjen je kulturnim dešavanjima, zabavama i prazničnom atmosferom na svakom ćošku.
Šljokice su posvuda, o Beyonce govorimo već mjesecima, nestrpljivo razgledamo i istražujemo kojim filmovima izlazimo iz 2023. godine.
Upravo u tom ritmu i krećemo s najavom događaja za decembar. Sve što ćemo reći za početak - ritam je riječ koju možemo spojiti sa skoro svim ovim događajima.
Filmovi
Ako ste propustili gledati Beyoncéinu RENAISSANCE svjetsku turneju, u CineStaru možete uživati u drugim, jednako izvanrednim filmskim ostvarenjima. U dvanaestom mjesecu uživamo u svemu - od mjuzikla i animiranih filmova, do akcije, trilera, drame i avanture.
U filmu "The Kill Room" (Mjesto zločina) dočekat će vas Uma Thurman rame uz rame s kćerkom Mayom Hawke i Samuel L. Jackson. Spoj ove glumačke ekipe i kratka najava: "Trgovac umjetninama, plaćeni ubojica i pekar" dovoljni su da film dodamo na svoju wishlistu, tik uz The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (Igre gladi: Balada pjevica i zmija), i domaću dramu "Umri prije smrti".
Dani ljudskih prava obilježit će se 10. 12. a kino Meeting Point posvećuje im tri filmske projekcije. U periodu od 12. do 14. 12. uživajte u besplatnim projekcijama filmova "Samo kad se smijem", "Flašaroši" i "Mame medvjedice". Osim toga, ako niste sigurni šta možete raditi večeras, u 17h na istoj lokaciji počinje film "Trougao tuge".
Pozorište
Pitate se šta je novo na daskama teatra?
Definitivno je pravi trenutak da se ljubitelji opera, predstava i baleta posvete planiranju svoje svakodnevnice u decembru. U Narodnom pozorištu Sarajevo čeka nas bogat repertoar!
"Madama Butterfly", "Mišolovka" i "Idiot" predstoje Svečanom Božićnjem koncertu i NPS Winter Festu koji će se održati 23.12. na trgu Susan Sontag. Kao zvijezda na vrhu jelke, na kraju godine zasijat će "Krcko Oraščić" i "Novogodišnji koncert".
Na Gabelinoj 16, u Sarajevskom ratnom teatru, vladat će nešto drugačija atmosfera. S njegovih daski dozivaju nas "Leonardo", Bullying Collection" i "Stotinu malih smrti".
Disco ball!
Kada je riječ o zabavama, vjerujemo da su vaši telefoni i grupni chatovi već ispunjeni pozivima i prijedlozima prijatelja, a ako još uvijek niste sigurni gdje se zavrtiti u dobrom ritmu ovog mjeseca, neka to bude onda jedna od zabava uz DJ-a YNGOD, Benjamina Delalića.
Ako niste sigurni odakle krenuti onda neka to budu Dom mladih 8. 12. ili Club Trezor 9.12. Central Clubbing će biti lokacija Y2K XMAS Party-a koji će biti posebna poslastica i spoj svega što čine Millennials i Gen Z muzički ukusi.
Umjetnost
Već smo govorili o izložbi "Između četiri zida", a ako već niste, imate je priliku vidjeti do 10.12. Pravo je vrijeme i da počnete planirati prve dane raspusta s najmlađima na kreativan način. Zašto ne biste počeli s jednom od radionica u Umjetničkoj galeriji BiH?
* * *
Naslovna fotografija: @shipilovaks
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!