TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 13.10.2023.
Jedan od omiljenih načina za započeti ili završiti dan je uz omiljeni napitak, kafu i slatkiše ili osvježavajuće piće.
Kada toj priči dodamo ugodan interijer i nevjerovatan pogled, čiji potpuni dojam možete doživjeti tek kada sami vidite prizor ispred sebe, onda je to idealno provedeno vrijeme.
U Sarajevu je prije nekoliko dana otvoren novi zanimljiv lokal kojem njegov naziv City View u potpunosti odgovara. Dok uživate u svom vremenu za odmaranje, pogled na veći dio grada vam je serviran doslovno "kao na dlanu". Okrenut je ka Zapadu pa možemo zamisliti kakvi zalasci sunca nas očekuju na ovom mjestu.
Interijer
Minimalistički interijer se odlično uklapa u ambijent jer fokus ostavlja na prizoru koji je pred vama. Neutralne boje ne odvlače pažnju s prizora, a način na koji svijetlo ulazi u prostor kroz velike portale, stvara poseban ugođaj komfora i topline.


Znamo da već danas baš tu pijete kafu! City View se nalazi na adresi Podcarina 1.
* * *
Foto: City View
TEKST: Bonjour.ba
U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.



To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.



Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.



A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.
Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.
Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom.


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.



Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!