TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 13.10.2023.

Jedan od omiljenih načina za započeti ili završiti dan je uz omiljeni napitak, kafu i slatkiše ili osvježavajuće piće.


Kada toj priči dodamo ugodan interijer i nevjerovatan pogled, čiji potpuni dojam možete doživjeti tek kada sami vidite prizor ispred sebe, onda je to idealno provedeno vrijeme.

U Sarajevu je prije nekoliko dana otvoren novi zanimljiv lokal kojem njegov naziv City View u potpunosti odgovara. Dok uživate u svom vremenu za odmaranje, pogled na veći dio grada vam je serviran doslovno "kao na dlanu". Okrenut je ka Zapadu pa možemo zamisliti kakvi zalasci sunca nas očekuju na ovom mjestu.

 



Interijer

Minimalistički interijer se odlično uklapa u ambijent jer fokus ostavlja na prizoru koji je pred vama. Neutralne boje ne odvlače pažnju s prizora, a način na koji svijetlo ulazi u prostor kroz velike portale, stvara poseban ugođaj komfora i topline.




Znamo da već danas baš tu pijete kafu! City View se nalazi na adresi Podcarina 1

* * *
Foto: City View

 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!