TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 31.1.2024.
Odmah ćemo vas obradovati, Sarajevo je u februaru ispunjeno odličnim događajima i zabavama.
Uvjereni smo da će se na ovoj listi naći nešto za svačiji ukus. Party i plesanje, predstave, filmovi i sve to praćeno smijehom znače samo jedno – izvucite planer, pripremite kalendar i odlučite idete li sami ili u društvu.
Foto: Narodno pozorište Sarajevo
Filmovi
Predlažemo da se u ovom mjesecu posvetite (ako već niste) gledanju filmova koji su se našli na listi nominovanih za Oscar. Killers of the Flower Moon, Past Lives, Oppenheimer, Poor Things, Anatomy of a Fall i Barbie čekaju vas u kinu Meeting point. Sve termine vam ostavljamo na buttonu ispod.
U Cinestar se zaputite ako ste željni dobrih kriminalističkih trilera, romanse, ali i muzike. Ljubitelji muzike iz regiona, slavlja i biografskih filmova uživat će u filmu Nedelja.
Foto: @nedelja.film
Nešto drugačiji žanr čeka vas od 14.2. na pretpremijeri za Bob Marley: One Love. Početak prikazivanja filma je već od 15.2.
Party
Našu listu nastavljamo u dobrom ritmu! Ako ste nakon post - praznične pauze i odmora od zabava već spremni za gužvu, muziku i dobru atmosferu, onda se zaputite na jednu od zabava u nastavku.
Da bismo vam otežali odluku na koji party otići 3.2. evo još prijedloga:
Social butterflies
No, ako vam se ne pleše, želite gužvu, ali i neku drugu aktivnost koja ne podrazumijeva plesanje, onda imamo još dva prijedloga za vas.
10.2. u KAWU dolazi Stand - up komičar Marko Puljiz, a ljubitelji kvizova se svakog četvrtka u 20h mogu smjestiti u Red Door Pub. Format kviza je trivia, uz 8 kategorija od kojih je jedna specijalna, a maksimalan broj sudionika po ekipi je 6.
Pozorište
Najmirnije smo ostavili za kraj. U Narodnom pozorištu Sarajevo pažnju su nam privukle drame Sve se nekako preživi osim smrt, Jedan je Muhammad Ali i balet Romeo i Julija.
Sve termine i repertoar koji možete uklopiti u svoje planove za drugi mjesec dostavljamo vam u nastavku.
Foto: Narodno pozorište Sarajevo
Ako ste propustili UP and DOWN u Sarajevskom ratnom teatru, onda je pokušajte dodati u svoje planove za večeras, a Otac, Sin i Majka su i ovog mjeseca na repertoaru Kamernog teatra 55.
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine 1.2. slavi svoj 136. rođendan uz mnoštvo sadržaja. Razne radionice za djecu, promocija Glasnika, prodaja muzejskih publikacija po sniženim cijenama i otvorenje izložbe Ex-Situ – Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu i koegzistenciji vrsta, samo su neki od njih.
Sve sadržaje pogledajte u nastavku.
* * *
Naslovna fotografija: @carodaur
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!