TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 27.2.2024.
U maju 2023. godine, Muzej Yves Saint Laurent u Marakešu i magazin „I CAME FOR COUSCOUS“ objavili su otvoreni poziv za modne dizajnere širom svijeta da prijave svoju kreativnu interpretaciju Robe 109 – haljine 109, iz kolekcije Yves Saint Laurent za proljeće/ljeto 1979. godine.
Kandidati su bili pozvani da reinterpretiraju haljinu i pošalju uzorke, skice, ideju iza koncepta te konačnu kreaciju. Cijenjeni žiri sastavljen od eminentnih modnih stručnjaka, proglasio je pobjednike u tri kategorije: Couture, Art i Emerging Talent.
Glavna, Couture nagrada, dodijeljena je Sandi Potkrajac – nepoznatom imenu u svijetu mode, dizajnerici koja je osvojila žiri svojim dizajnom.
Sanda Potkrajac je preduzetnica koja studiozno gradi svoj modni brend Simplicity Perfected u SADu.
Uz podršku udruženja The Little Things We Adore iz Rovinja koju je osnovao Srđan Prodanović, a u okviru njihovog inkubatora za inovacije, Potkrajac se upustila u ovu avanturu i odlučila da učestvuje u prestižnom takmičenju.
Jedna pčela ne pravi med. Ova stara izreka poslužila je kao katalizator za cijeli proces kreiranja haljine koja kombinira sirovu ljepotu Robe 109 s elegantnom esencijom koja definira Simplicity Perfected.
Baš kao i gospodin Saint Laurent, koji je gajio tapiseriju kolaborativnih veza, često kombinujući svoje talente sa talentima svojih kolega iz različitih kreativnih domena, Potkrajac je u procesu izrade svoje haljine tražila podršku prijatelja i saradnika koji su dijelili istu viziju.
Pedantna izrada kreacije odvijala se u njujorškom ateljeu Karen Chinchille koji sarađuje sa cijenjenim kućama visoke mode. Crpeći inspiraciju iz originalne skice, tkanina je drapirana na formu koja omogućava vješto eksperimentiranje s postavljanjem centralnog volana.
Osnova haljine je ručno rađena – svjedočanstvo posvećenosti u kreiranju. Ručna obrada nastavlja se i kroz rad sa delikatnim tkaninama, naglašavajući metodičnu izradu haljine. Svileni šarmez volani ističu se kao omaž Robe 109, prožeti njezinim bezvremenskim duhom.
S druge strane, teksturirana otvorena tkana baza predstavlja evokativnu odu Maroku i njegovoj prirodnoj privlačnosti. Kreativnu paletu Yves Saint Laurenta odlikovale su živahne nijanse, kao i afinitet prema suptilnim zemljanim tonovima.
Odajući počast ovom dvostrukom aspektu njegove estetike, Potkrajac je tražila inspiraciju u originalnoj svilenoj haljini te istu reinterpretirala u rafiniranom zemljanom tonu, koristeći teksturirane tkanine otvorenog tkanja. Međusobna igra ovih kontrastnih tkanina povlači paralele sa vještom upotrebom teksture vidljive u ranim kreacijama Yves Saint Laurenta.
Ovo je prvi put da neki modni dizajner iz Bosne i Hercegovine osvoji jednu od najznačajnijih nagrada u svijetu mode. Potkrajac je razbila ideju o nemogućem čvrsto vjerujući u svoju viziju i sarađujući s bliskim saradnicima kako bi oživjeli projekat koji oslikava duh timskog rada.
Obećavajuća budućnost tek predstoji dok Potkrajac priprema svoju prvu kolekciju, nastavljajući ideju koja leži iza pobjedničke kreacije: potraga za iskonskim porivom za dijeljenjem, povezivanjem i koegzistiranjem.
* * *
Brend: @simplicityperfected.official by Sandra Potkrajac (Sarajevo, Chicago)
Production: Srdjan Prodanović, The Little Things We Adore (Rovinj)
Tailoring: Karen Chinchilla (New York)
Lace: Sophie Hallette (Caudry)
Photography: Jefferson Raposo Santiago (New York)
Make-up: Chichi Saito (New York)
Management: BWS Management (New York)
Model Management: Donat Barrault-Stephens, Supreme Management NY
Model: Roo Saintine, Supreme Management NY
Texts: Amra Zvizdić (Brussels)
Sketches: Emina Tsiligrkos (Sarajevo)
Graphic Design: Nada Čengić (Sarajevo)
Graphic Design: Alina Amiri (Los Angeles)
Post Production: Vedad Krkbešević (Sarajevo)
TEKST: Ada Ćeremida
Začinsko bilje je nova zamjena za cvijeće – jednako lijepo, a dvostruko korisno.
Urbanim balkonima udahnuta je nova doza šarma sve više ljudi zamjenjuje tradicionalno cvijeće mirisnim začinskim biljem koje ne samo da izgleda prelijepo, već i oplemenjuje svakodnevna jela.
Sadnja začina postaje kreativan način da se balkon pretvori u estetski privlačan, ali i funkcionalan kutak. Uz nekoliko tegli i malo sunca, vaš vanjski prostor može postati najdraže mjesto u domu.
Birajte začine koji vole vašu klimu
Ne vole sve biljke isto sunce i istu vlagu zato se odlučite za one koje će zaista uspijevati na vašem balkonu. Mediteranske biljke poput ružmarina, timijana i origana obožavaju puno sunca i suvlju zemlju, dok peršun, menta i vlasac više vole sjenovita mjesta i vlažniji supstrat.
Tegle neka budu i praktične i dekorativne
Umjesto plastike, birajte glinene, keramičke ili metalne saksije koje će izgledati efektno i ujedno pružiti biljkama potrebnu prozračnost.
Počnite skromno i sadite pametno
Ne morate odmah zasaditi mini farmu odaberite 3 do 5 biljaka koje zaista koristite u kuhinji. Menta i bosiljak možda zvuče kao savršen duo, ali menta je invazivna i najbolje uspijeva kada ima vlastitu teglu. Grupirajte začine sličnih potreba kako biste olakšali njegu.
Redovno berite: zbog zdravlja biljke i ukusa
Povremeno odrezati listić bosiljka ili grančicu ružmarina ne služi samo kuhanju redovna berba podstiče rast i grmolik izgled biljke. Ako ih pustite da rastu bez orezivanja, začini brzo počinju cvjetati i gube svoj intenzivan okus.
Iskoristite vertikalu: mali balkon, veliki efekat
Ako imate malo prostora, igrajte na visinu. Zidni nosači za saksije, viseće tegle ili jednostavna ljestva-polica omogućit će vam da kreirate slojevit, vizualno atraktivan kutak. Osim funkcionalnosti, ovakav raspored daje posebnu estetsku dinamiku, idealno za vaš balkon, ali i za društvene mreže.
Foto: @ellosofficial
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!