Bonjour.pets: Preslatki samojed bh. blogerice Belme uljepšat će vam dan - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.pets: Preslatki samojed bh. blogerice Belme uljepšat će vam dan

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

LJUBIMCI
27.1.2023.

Sami_thesamoyed je profil na Instagramu kojem je teško odoljeti i ne kliknuti na ‘follow’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na profesionalne fotografije koje kreira njegova vlasnica Bema, to je i za očekivati jer plijeni pozornost gdje god se pojavi.

 


 

Sve pustolovine, avanture, posebni trenuci ovjekovječeni su divnim fotkama ovog samojeda.

Raskošno bijelo krzno je nešto što se odmah uoči, a zatim i njegova preslatka njuškica koja često daje dojam da se smješka.

 


 

Upravo su to dva glavna obilježja ove pasmine pa se iz milja i naziva "nasmješeni Sammy“. Ovoj njuškici je tek godinu dana i 6 mjeseci, a šta nam je to otkrila njegova vlasnica saznajte u nastavku.
 

Posmatrajući fotografije na Instagram profilu možemo zaključiti da ste pronašli najboljeg četveronožnog prijatelja. Kako biste opisali Samija?

Sami je prije svega jedan veseo i uvijek nasmijan pas (ne zovu ih bez razloga „nasmijani Sammy“) koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Jako je druželjubljiv, voli sve ljude, voli se igrati, kako sa nama tako i sa drugim psima. Moram reći da je jako pametan i poslušan, naučio je sve trikove koje smo ga do sad učili, tako da npr. zna sjesti, leći, dati šapu...Također, mnogo voli djecu, voli da je u centru pažnje, a najviše od svega voli da jede . :)

 

Foto: Belma Halilović

 

Kako ste se odlučili baš za ovu pasminu?

Nakon što sam zapratila profil najpopularnijeg samojeda na instagramu, i kontantno gledala njegove fotografije i reels-e, znala sam da je to pasmina za nas. Osvojio nas je na prvi pogled. Jedva smo iščekali period koji je bio potreban da bi mogli preuzeti našeg Samija.

 

Foto: Belma Halilović

 

Često vidimo na profilu da mu dajete slatki nadimak „Priljepak“, da li je on baš tolika maza ili zna nekad biti i nestaško?

Sami je mnogo vezan za nas i prati nas u stopu po kući. Rijetki su trenutci da želi da nešto radi samostalno, bez naše uključenosti. Moram da priznam da je i razmažen, preeevelika je maza, ne radi neke prevelike nestašluke, ali desi se da npr. ostanemo bez čarape ili papuče. Ponekad zna biti bučan i brbljiv, ima jako piskav glas. Također, mnogo je tvrdoglav po prirodi.

 

 

Djeluje nam kao da Sami uistinu voli uživati u zimskim aktivnostima. Koje mu je najdraže doba za igru?

Sami po prirodi voli snijeg i zimu s obzirom da su samojedi porijeklom sa Sibira, ali mogu reći da uživa i u ljetnjim danima, na plaži pored Drine. Malo se boji plivati jer mu pokvašena dlaka postane teška, ali učimo ga da se oslobodi i uživa u čarima naše rijeke. Mislim da je njemu stalno doba za igru, uvijek je aktivan i energičan.

 


 

Koliko je izazovno imati psa?

Velika je obaveza i odgovornost, ali i posebna ljubav. Samojed je posebno zahtjevna pasmina, zbog svoje dlake, što podrazumijeva stalno četkanje i održavanje. Također, morate biti spremni na periode odbacivanja podlake, kada će dlake biti posvuda.  😊  

Da ne zaboravim, tu je i stalno šetanje i fizička aktivnost.


 

Foto: Belma Halilović
 

Šta za Vas znači biti odgovoran vlasnik?

Odgovoran vlasnik smatra psa članom obitelji i spreman je uraditi sve za njega. Također, odgovoran vlasnik pravilno dresira svog psa, socijalizuje ga i pruža mu beskrajnu ljubav i pažnju, kakvu zaista i zaslužuju.

U nastavku možete vidjeti neke od najveselijih fotografija Samija, preslatkog samojeda.

 

Naslovna fotografija:@sami_thesamoyed

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno