TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 24.2.2025.

Sinoćnja dodjela SAG nagrada bila je pravi spektakl elegancije i glamura, a crveni tepih blistao je pod sjajem najraskošnijih kreacija.

Zvijezde su se pojavile u haljinama koje su odisale sofisticiranošću, luksuzom i nepogrešivim stilom, stvarajući nezaboravne modne trenutke. 
Ove kombinacije, koje su zasigurno privukle pažnju svijeta, predstavljaju najistaknutije trenutke koji su nas osvojili.

Foto: @vanityfair



Selena Gomez je zasjala u Celine elegantnoj haljini s otkrivenim ramenima. Haljina je imala suptilan prorez sa strane, a kombinovana je s crvenim ružem i uvijenom bob frizurom, što je odavalo počast staroholivudskom glamuru. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELLE Arabia (@elle_arabia)



Ariana Grande je zablistala u puderasto roza Loewe haljini s nježnim cvjetnim aplikacijama, upotpunjenoj dijamantnim nakitom, odajući počast svom liku Glinde iz filma Wicked. Njen eterični izgled bio je upotpunjen slojevima prozračnih tkanina i suptilnim sjajem, stvarajući dojam čiste nježnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanity Fair (@vanityfair)



Leighton Meester je na sinoćnjoj dodjeli SAG nagrada zablistala u Elie Saab eteričnoj maslinastozelenoj haljini bez naramenica. Nježni vez s cvjetnim motivima, delikatni izrezi i profinjeni detalji inspirirani saćem, diskretno osuti šljokicama, stvarali su dojam bezvremenske elegancije. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAG Awards® (@sagawards)



Cynthia Erivo nosila je na crvenom tepihu vintage Givenchy haljini, koja je svojim metalik srebrnim tonovima i pletenim uzorcima unosila dozu futurističkog glamura. Dramatični dugi rukavi ukrašeni šiljastim resicama i visoki ovratnik s resama isticali su njezinu gracioznost, dok je asimetrični šlep dodavao dramski efekat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanity Fair (@vanityfair)



Elle Fanning je iznijela predivnu Loewe haljinu, koja je savršeno oblikovala njezinu figuru. Ukrašena suptilnim detaljima koji su isticali njezinu prirodnu ljepotu, dok je boja i pad tkanine dodala dozu modernog glamura. Njezin izgled bio je pravi primjer elegantne jednostavnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanity Fair (@vanityfair)

***
Naslovna fotografija: @vanityfair


Bonjour

Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu! Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu!

Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.

 

I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?

 



Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.

 




Zašto sami biramo pistacije i orahe?   

Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.

Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.

 




Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.

Sastojci  

Za bazu i slojeve jufke:

  • 8 tankih listova jufke
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 150 g EuroCompany oraha
  • 50 g EuroCompany badema ili pistacija
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta

Za cheesecake fil:

  • 500 g krem sira
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanilije
  • 1 kašika brašna

Za agdu/sirup:

  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 2 kašike meda
  • Sok ½ limuna
  • ½ kašičice cimeta

     




Priprema  

Priprema jufke:

  • Rernu zagrijati na 170°C.
  • Okrugli kalup (24 cm) premazati maslacem.
  • Prvi list jufke staviti u kalup tako da rubovi vire van, pa premazati maslacem.
  • Postupak ponoviti s još 3 lista jufke, svaki put premazujući maslacem.

Baklava sloj:

  • Pomiješati EuroCompany nasjeckane orahe, pistacije, šećer i cimet.
  • Polovinu smjese rasporediti preko jufke.
  • Pokriti s još 2 lista jufke, premazujući maslacem.
  • Dodati preostalu smjesu oraha i pokriti s posljednja 2 lista jufke, opet premazujući maslacem.

     



Cheesecake fil:

  • Mikserom umutiti krem sir i šećer u prahu dok ne postane glatko.
  • Dodati jaja, jedno po jedno, uz lagano miksanje.
  • Umiješati vrhnje za šlag, vaniliju i brašno.
  • Smjesu sipati preko slojeva jufke.

     



Pečenje:

  • Peći u zagrijanoj rerni na 160°C oko 50 - 60 minuta, dok se cheesecake ne stegne.
  • Ostaviti u ugašenoj rerni s odškrinutim vratima još 15 minuta, zatim potpuno ohladiti.

Agda ili sirup:

  • U šerpi prokuhati vodu, šećer i med dok se šećer ne otopi.
  • Dodati limunov sok i cimet, pa kuhati još 2 - 3 minute.
  • Ohladiti i preliti preko ohlađenog cheesecakea.
  • Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
  • Po želji posuti sjeckanim orasima, pistacijama ili dodatnim medom.

     



Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.

Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
 

* * *  
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!