Što je to retrogradni Merkur i trebate li biti na oprezu do 25. 4.? Donosimo detalje. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Što je to retrogradni Merkur i trebate li biti na oprezu do 25. 4.? Donosimo detalje.

Tekst:

Bonjour.ba

POSAO & ŽIVOT
12.4.2024.

Nekada za svoje nevolje krivimo sami sebe i vlastiti neoprez, nekada sitnu nespretnost pripišemo brzopletosti, a nekada pak za sve okrivimo zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Češće od svega, krivimo upravo retrogradni Merkur i brujimo na društvenim mrežama o tome kako nam baš ništa ne ide kako treba, „zahvaljujući“ njemu. Stoga mislimo da je vrijeme da se pobliže upoznamo s time što je to retrogradni Merkur, koji je ovaj put počeo 2. 4. i prati nas sve do 25. 4. Trebamo li biti posebno oprezni ili je samo riječ o još jednom izgovoru za sve loše što se dogodi, otkrivamo u nastavku.
Što je točno retrogradni Merkur?

Poznavatelji i entuzijasti za astrologiju, kada pomisle na Merkur (planetu komunikacije i brzine), obično se nadaju glatkim razgovorima i efikasnom razmišljanju. Ipak, svako toliko nas Merkur iznenadi svojom retrogradnom fazom, bacajući nas u vrtlog zbunjenosti i neočekivanih prepreka.

U astrologiji, kada Merkur „retrogradno“ kreće, to znači da se nama sa Zemlje čini kao da se kreće unatrag na nebu, iako zapravo ne mijenja smjer kretanja. Ovo se događa 3 – 4 puta godišnje pa iako znanstvenici znaju da je to samo optička iluzija, nama nerijetko koristi kao objašnjenje zašto odjednom imamo lošu komunikaciju, probleme s putovanjima i tehnologijom.
Stoga nas astrolozi u ovom periodu upozoravaju na to da je vrijeme za oprez u komunikaciji i planiranju.


Trebamo li biti na oprezu do 25. 4.?

Trenutno se nalazimo u fazi retrogradnog Merkura u Ovnu, sve do 25. 4. Što to zapravo znači? Trebamo li se bojati komunikacije i donošenja odluka? Sudeći prema pojašnjenju retrogradnog Merkura u Ovnu koje nam daju astrolozi, nema potrebe za oprez.
Ova faza Merkura više je vrijeme za introspekciju i dublje razumijevanje vlastitih ciljeva i motivacija. To može biti idealno vrijeme za usporavanje, refleksiju i reviziju svih naših planova, kako bismo bili sigurni da se krećemo u pravom smjeru. Dakle, iskoristite ovaj period za preispitivanje vaših akcija i razmislite kako bolje možete usmjeriti svoju energiju i entuzijazam.

Iako ovo može biti izazovno razdoblje, gledajte to kao priliku za osobni razvoj. Strpljivost, fleksibilnost i otvorenost za promjene neka budu vaši vjerni pratioci kroz naredni period, dok ovaj astrološki položaj ne promijeni svoj kurs.


Foto: @maryleestBez obzira na to vjerujete li u astrologiju ili ne, ovaj period svi možemo iskoristiti kao napomenu sa svih strana da budemo više svjesni naših misli, riječi i djela u svakodnevnom životu. Gledajte to kao na jedan oblik mindfulnessa, čak i ako astrologija nije vaše područje interesa.

* * *
Naslovna fotografija: @maryleest
Foto: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno