TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 24.1.2022.

Za sve gurmane i ljubitelje ukusne hrane obradovat će vijest o ponovnom otvaranju restorana Zembilj, gdje ćete imati priliku probati i pravi američki steak, nastavljajući tradiciju pravljena dobre hrane po kojoj su Sarajevo i Baščaršija dobro poznati.

Restoran Zembilj je otvoren u novom ruhu, spajajući njujorško kulinarsko umijeće sa autentičnim bh. ambijentom. Zbog svoje lokacije, potpuno renoviranog interijera i eksterijera te široke ponude jela i pića, restoran „Zembilj“ predstavlja idealno mjesto za proslave rođendana, porodične večere, romantične večere te sve druge specijalne prilike. 

Restoran je ponovo otvorio novi menadžment koji je petnaest godina proveo u restoranskom biznisu u New Yorku. Prikupljajući iskustvo od priznatih chefova i vodeći restorane koje su rado posjećivale svjetske ličnosti, novi menadžment je znanje iz ove svjetske prijestolnice odlučio donijeti u Bosnu i Hercegovinu. Kombinacijom tradicionalnog i modernog u ovom malom gurmanskom kutku u srcu Sarajeva, ukusna hrana priprema se sa puno ljubavi, a za sve goste restorana „Zembilj“ osiguran je i besplatan dvosatni parking na Baščaršiji. Sve što je potrebno uraditi jeste dostaviti restoranski račun.

I samo ime restorana nosi posebno značenje, njegujući bosansku tradiciju, restoran je dobio ime po staroj torbi za pijacu kojoj je danas najsličniji ceker. Na pijaci koja se nalazila na prostoru današnje Baščaršije, ljudi su stoljećima proizvode pakovali pravo iz kantara – u zembilj. Odlazak na pijacu oduvijek je bio dio svjetske kulture i baštine te posebno mjesto susreta na kojem se nije samo trgovalo već i družilo. Baš kao i danas u restoranu „Zembilj“.

Meni Restorana „Zembilj“ pogledajte ovdje, a više informacija dostupno je na Facebook stranici i Instagram profilu.

* * * 
Fotografije: Press "Zembilj"


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!