Bonjour.gourmet: U Sarajevu od sada možete probati originalni američki steak u novom ruhu restorana "Zembilj"
Tekst:Emina Smaka
GOURMETZa sve gurmane i ljubitelje ukusne hrane obradovat će vijest o ponovnom otvaranju restorana Zembilj, gdje ćete imati priliku probati i pravi američki steak, nastavljajući tradiciju pravljena dobre hrane po kojoj su Sarajevo i Baščaršija dobro poznati.
Restoran Zembilj je otvoren u novom ruhu, spajajući njujorško kulinarsko umijeće sa autentičnim bh. ambijentom. Zbog svoje lokacije, potpuno renoviranog interijera i eksterijera te široke ponude jela i pića, restoran „Zembilj“ predstavlja idealno mjesto za proslave rođendana, porodične večere, romantične večere te sve druge specijalne prilike.
Restoran je ponovo otvorio novi menadžment koji je petnaest godina proveo u restoranskom biznisu u New Yorku. Prikupljajući iskustvo od priznatih chefova i vodeći restorane koje su rado posjećivale svjetske ličnosti, novi menadžment je znanje iz ove svjetske prijestolnice odlučio donijeti u Bosnu i Hercegovinu. Kombinacijom tradicionalnog i modernog u ovom malom gurmanskom kutku u srcu Sarajeva, ukusna hrana priprema se sa puno ljubavi, a za sve goste restorana „Zembilj“ osiguran je i besplatan dvosatni parking na Baščaršiji. Sve što je potrebno uraditi jeste dostaviti restoranski račun.
I samo ime restorana nosi posebno značenje, njegujući bosansku tradiciju, restoran je dobio ime po staroj torbi za pijacu kojoj je danas najsličniji ceker. Na pijaci koja se nalazila na prostoru današnje Baščaršije, ljudi su stoljećima proizvode pakovali pravo iz kantara – u zembilj. Odlazak na pijacu oduvijek je bio dio svjetske kulture i baštine te posebno mjesto susreta na kojem se nije samo trgovalo već i družilo. Baš kao i danas u restoranu „Zembilj“.
Meni Restorana „Zembilj“ pogledajte ovdje, a više informacija dostupno je na Facebook stranici i Instagram profilu.
* * *
Fotografije: Press "Zembilj"