TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 24.1.2022.
Za sve gurmane i ljubitelje ukusne hrane obradovat će vijest o ponovnom otvaranju restorana Zembilj, gdje ćete imati priliku probati i pravi američki steak, nastavljajući tradiciju pravljena dobre hrane po kojoj su Sarajevo i Baščaršija dobro poznati.
Restoran Zembilj je otvoren u novom ruhu, spajajući njujorško kulinarsko umijeće sa autentičnim bh. ambijentom. Zbog svoje lokacije, potpuno renoviranog interijera i eksterijera te široke ponude jela i pića, restoran „Zembilj“ predstavlja idealno mjesto za proslave rođendana, porodične večere, romantične večere te sve druge specijalne prilike.
Restoran je ponovo otvorio novi menadžment koji je petnaest godina proveo u restoranskom biznisu u New Yorku. Prikupljajući iskustvo od priznatih chefova i vodeći restorane koje su rado posjećivale svjetske ličnosti, novi menadžment je znanje iz ove svjetske prijestolnice odlučio donijeti u Bosnu i Hercegovinu. Kombinacijom tradicionalnog i modernog u ovom malom gurmanskom kutku u srcu Sarajeva, ukusna hrana priprema se sa puno ljubavi, a za sve goste restorana „Zembilj“ osiguran je i besplatan dvosatni parking na Baščaršiji. Sve što je potrebno uraditi jeste dostaviti restoranski račun.
I samo ime restorana nosi posebno značenje, njegujući bosansku tradiciju, restoran je dobio ime po staroj torbi za pijacu kojoj je danas najsličniji ceker. Na pijaci koja se nalazila na prostoru današnje Baščaršije, ljudi su stoljećima proizvode pakovali pravo iz kantara – u zembilj. Odlazak na pijacu oduvijek je bio dio svjetske kulture i baštine te posebno mjesto susreta na kojem se nije samo trgovalo već i družilo. Baš kao i danas u restoranu „Zembilj“.
Meni Restorana „Zembilj“ pogledajte ovdje, a više informacija dostupno je na Facebook stranici i Instagram profilu.
* * *
Fotografije: Press "Zembilj"
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!