Kuglice od kokosa: Poput snježnih grudvi tope se u ustima, a gotove za tren!
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETKroz prozor se nazire vrtlog snježnih pahulja, a vi, umotani u toplu dekicu, pravite male, savršene grudve – ne od snijega, već od kokosa i badema.
Ove kuglice nisu hladne niti se tope u rukama, ali njihov snježni izgled neodoljivo podsjeća na zimsku čaroliju. Mekane, slatke, mirisne... baš one male radosti koje decembar čine nezaboravnim.
Svaki zalogaj donosi okus kokosa, vanile i meda, uz hrskavi badem u sredini. Iako izgledaju kao da su izašle iz neke slastičarne, toliko su jednostavne za pripremu da ih može napraviti svako, a njihovi sastojci se i lako mogu pronaći u svakoj Konzum i Mercator prodavnici. Jednom kada ih probate, teško da ćete ih prestati praviti – ove kuglice zaista donose čistu zimsku radost na vaš praznični sto!
Vjerujemo da ste i čekali ovu rečenicu: da, zdravije su! Naime, kokos kuglice su mnogo više od lijepog deserta jer njihovi sastojci kriju i zdraviju stranu, zbog čega ćete ih praviti češće.
Zašto ćete voljeti ove kuglice?
Ono što čini ove kuglice posebnim jeste spoj ukusa, teksture i hranjivosti.
K plus kokosovo brašno daje kuglicama onu karakterističnu, finu teksturu i bogat je izvor zdravih masti i proteina, čineći ove kuglice zasitnim, ali laganim desertom dok kokosovo ulje podiže energiju i ima antibakterijska svojstva. Garden GOOD badem u sredini nije tu samo radi hrskavog kontrast. Bogat je vitaminom E i zdravim mastima koje djeluju na vaš organizam.
BIO zone bademovo mlijeko ne samo da doprinosi kremastoj strukturi već i sadrži zdravu kombinaciju vitamina D, kalcija i antioksidansa, podržavajući zdravlje kostiju i imunitet. Njegova blaga orašasta nota savršeno se stapa s kokosom.
Dodajte tome i prirodni zaslađivač poput K plus livadskog meda koji je bogat vitaminima i mineralima i imate desert koji ne samo da mami ukusom već i brine o vašem zdravlju.
Snježne kuglice od kokosa: Savršeni zalogajčići za hladne dane
Sastojci
- 150 g K plus kokosovog brašna
- 100 ml BIO zone bademovog mlijeka (može i kokosovo mlijeko)
- 2 kašike kokosovog ulja
- 3 kašike K plus livadskog meda ili agavinog sirupa
- 50 g Garden GOOD badema (oguljeni, po jedan za svaku kuglicu)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 50 g dodatnog K plus kokosovog brašna za dekoraciju
Priprema
Topli početak: Na laganoj vatri u šerpi zagrijte kokosovo ulje, BIO zone bademovo mlijeko i K plus livadski med dok se sve ne sjedini u svilenkastu, mirisnu smjesu. Dodajte ekstrakt vanile, promiješajte i sklonite sa vatre.
Kokos na sceni: Postepeno dodajte K plus kokosovo brašno u smjesu dobro miješajući dok ne dobijete gustu teksturu. Ako smjesa djeluje premekano, dodajte još malo kokosovog brašna.
Pauza za hlađenje: Smjesu ostavite u frižideru oko 30 minuta kako bi se stegla i lakše oblikovala.
Formirajte grudve: Uzmite malo smjese, stavite Garden GOOD badem u sredinu i oblikujte kuglice.
Za savršeno jednake kuglice, smjesu možete podijeliti na jednake dijelove.
Snježni premaz: Pahuljice padajte meke i guste... Svaku kuglicu pažljivo uvaljajte u dodatno kokosovo brašno kako bi dobile snježno bijeli izgled.
Još malo hlađenja: Kuglice stavite u frižider na 15 - 20 minuta kako bi se dodatno učvrstile.
Već ste u kuhinji?
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba