Najlakši i najbrži ljetni desert: Zdrava torta sa malinama koja se ne peče
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETKo je rekao da slijediti zdravu ishranu znači odustati od deserta?
U jedno veliko NE uvjerila nas je Bonjour.Cook serija članaka gdje su glavni protagonisti Mercator i Konzum brendovi, koji su spremno dočekali posvećenu, zdravu, zabavnu i punu okusa hranu.
Naime, ova godina za nas je godina kada smo odlučili sa čvrstom namjerom da poboljšamo ishranu uz zdrave namirnice. Da, taj cilj je konačno u svom fokusu, ali to ne znači da se moramo odreći deserta.
Ključno je odabrati prave sastojke koji poštuju smjernice zdravog stila ishrane kao što su bademi, prirodni zaslađivači kao što je agavin sirup i zdrave masti poput indijskog oraščića.
Zbogom, sati i sati razmišljanja o novim receptima za savršen desert jer nam je naša Belma Halilović pronašla zdravu, laganu i ukusnu tortu.
U pitanju je raw torta od maline i kokosa koja, posebice u ljetnim danima, osvježava, a koja je jednako ukusna, ako ne i više, od tradicionalnih deserta.
Kako napraviti raw tortu od maline i kokosa?
Ovaj recept za zdravu tortu je vrlo jednostavan za napraviti i neće vam oduzeti previše vremena. Obucite kecelju i krenimo praviti desert kojim ćete iznenaditi vaše, ali i nepce možda nekih dragih gostiju.
Sastojci
- 1 šolja Sweet chef badema
- 1 šolja Garden GOOD datulja, bez koštica
- Pola šolje K plus kokosovog brašna
- 1 šolja Garden GOOD indijskih oraščića, namočenih preko noći
- 1/4 šolje kokosovog ulja, rastopljenog
- 1/4 šolje agavinog sirupa
- 1/2 šolje Garden GOOD smrznutih malina
Priprema
U multipraktiku izmiksajte bademe, datulje i kokosovo brašno dok smjesa ne postane ljepljiva. Smjesu zatim utisnite u dno kalupa za tortice.
U blenderu izmiksajte namočene indijske oraščiće, kokosovo ulje, agavin sirup i smrznute maline dok smjesa ne postane glatka. Prelijte smjesu preko podloge. Stavite u hladnjak na najmanje dva sata da se stisnu. Poslužite hladno i ukrašeno svježim malinama ili kokosovim mrvicama.
Kada je probate nema povratka jer je toliko ukusna da ćete je sigurno ponoviti. Sačuvajte članak i požurite do Mercator i Konzum trgovina po sastojke!
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba