Okruglice od slanutka brzo će postati vaš omiljeni recept ovog ljeta - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Okruglice od slanutka brzo će postati vaš omiljeni recept ovog ljeta

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
19.7.2024.

Ako ste u potrazi za originalnim receptom koji ćete brzo spremiti, a koji obećava da će osvojiti sve koji ga kušaju, imamo jedan stvoren za vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naša Belma Halilović je još jednom prošetala do Mercator i Konzum marketa i potražila inspiraciju u njihovoj raznovrsnoj ponudi zdravih namirnica. Tu je pronašla nekoliko sastojaka uz koje je kreirala recept za Bonjour.ba. Ovo jelo prije svega osvaja svojom šarolikom pojavom i tako vas „zove“ da što prije kušate tu pravu ljetnu deliciju.


Mercator Bonjour GIF

Okruglice od slanutka druge su u nizu recepata koje vam donosimo u seriji članaka Bonjour.Cook, a koji su tako osvježavajući, lagani i idealni za ovu sezonu. Već i prije prvog kušanja, na sami pogled, znat ćete da se ovdje krije osvježenje u obliku jogurta i lagane salate, dok će se okruglice od slanutka postaviti kao savršen kontrast sa svojom hrskavom teksturom izvana i mekoćom iznutra.




Zaokružite recept posluženim tortiljama za dodatnu dozu hrskavosti i raznolikosti okusa koji zajedno kreiraju savršenu kulinarsku harmoniju.


Sastojci

  • 1 konzerva slanutka (240 grama)
  • 1/4 šalice nasjeckanog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • Svježi peršun
  • Korijander (po želji)
  • Mala kašika kima
  • 2 kašike samljevenih BIOzone zobenih pahuljica
  • Prstohvat  praška za pecivo
  • Sol i biber
  • Maslinovo ulje Costanza za premazivanje
  • 1 šalica grčkog jogurta
  • Limunov sok
  • nasjeckani svježi kopar ili metvice

     



Priprema

Za početak, potrebno je u blenderu izmiksati slanutak, crveni i bijeli luk, peršun, korijander, kim, prašak za pecivo, sol i biber dok smjesa ne postane glatka. Kada ste dobili glatku smjesu, u blenderu usitnite zobene pahuljice te ih potom dodajte u smjesu.




Nakon što sve to ujedinite, oblikujte kuglice veličine oraha i zatim ih premažite maslinovim uljem. Spremne kuglice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, oko 20 - 25 minuta.

Nakon što su kuglice spremne, napravite umak od jogurta, limuna i kopra te kuglice s umakom poslužite uz tortilje i salatu po želji.




Predlažemo da servirate stol na terasi i uz ovu simfoniju okusa, boja i tekstura uživate u toplim ljetnim noćima. Bilo da birate ovo jelo kušati sami, uz prijatelje ili obitelj, sigurni smo da će vas lakoća kreiranja recepta osvojiti i da ćete se već danas zaputiti u najbliži Mercator ili Konzum kako biste što prije probali ovo jelo.


* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci