Puding tortica: Kremasti i čokoladni desert koji će nestati u trenu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Puding tortica: Kremasti i čokoladni desert koji će nestati u trenu

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
2.4.2023.

Ako ste jedni od onih koji ne možete odoljeti kremastima desertima koji se tope u ustima, sigurni smo da smo pronašli recept koji nećete htjeti preskočiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Riječ je o slastici pod nazivom puding tortice koje će osvojiti sve generacije, a čije je priprema veoma jednostavna. Naime, kombinacija pudinga, čokolade, šumskog voća i listića kokosa zagarantirat će pravu slatku bombu kojoj ćete teško moći odoljeti. Stoga, kako biste se lakše upustili u ovu slatku kulinarsku avanturu za naše čitatelje Lamija Trešnjo Muharemi otkrila je jednostavan recept koji ćete rado isprobati. 





Puding:

  • 1 l punomasnog mlijeka
  • 120 g šećera
  • 50 g putera
  • 3 pudinga od čokolade
  • kokos


Fil :

  • 400 ml mlijeka
  • 3 šlaga iz vrećice
  • 150 g šumskog voća
  • 40 g šećera
  • 3 kašike vode
  • 2 kašike gustina


Preliv:

  • 50 g mliječne čokolade






Priprema:

Puding pomiješati sa šećerom u 100 ml mlijeka, a ostatak mlijeka staviti na laganu vatru. U vrelo mlijeko dodati puding smjesu, pa konstantno miješati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, dodati puter, promiješati i izliti u tepsiju 33x23 cm, koju ste prethodno prekrili streč folijom i posuli kokosom. Ostaviti da se skroz ohladi.

Za to vrijeme izmiksati šlag sa mlijekom. Za voćni fil je potrebno staviti voće, šećer i vodu na laganu vatru, kada krene da se ukuhava dodati gustin i miješati par minuta dok se ne zgusne. Fil sipati u špric, kao i šlag. U puding utiskivati okrugli kalup.

Redati na sljedeći način: red pudinga, po obodu špricom dodati šlag, a u sredinu voćni fil, preko dodati još jedan kolutić od pudinga. Uzeti sve zajedno i sa strana uvaljati u kokos, a odozgo preliti istopljenom čokoladom.

Ja nisam pravila sa punomasnim mlijekom, pa sam imala problema sa rezanjem, ali opet je uspjelo, zato obavezno pravite sa punomasnim. Ali isto tako ovaj kolač možete redati i servirati kao dezert u časi. Uživajte!

* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno